Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki, felgi, opony i inne wiosenne ciekawostki...

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Po raz pierwszy założyłem letnie koła które dostałem od poprzedniego właściciela razem z samochodem. No i się zaczęło.... wink.gif

1. Obejrzałem swoje TYLNE klocki hamulcowe i.... Ni cholery nie przypominają żadnych przeznaczonych na tył do lacetti... KLIKAMY

Zauważcie że nie mają tych wystających zębów do góry...

Co to za klocki??

Jaki numer części??

Skąd się u mnie wzięły??

2. Przełożyłem letnie koła tylne na przednie i przednie trochę się telepią co minimalnie czuć na kierownicy i słychać. Pojechałem na wyważanie. Koła wyważone ale gumiarz pokazał mi że przednie felgi są po jakimś mega spotkaniu z krawężnikiem/dziurą i ni cholery nie są okrągłe i mają bicie we wszystkich płaszczyznach... Więc wyważanie nie wiele dało... Pan twierdzi że wyprostować całkiem ich się już nie da i zasugerował kupno nowych.

Od jakiego auta pasują felgi? Dajcie jakiegoś linka smile.gif

Na prawdę je zmienić czy wywalić na tył tak jak były?

Myślicie że opony też będą do wywalenia? hmm.gif

3. Na koniec ciekawostka. Prędkość maksymalna na zimówkach to max 165, a na letnich bez większych problemów rozpędził się do fabrycznych 175... alien.gificon_eek.gif

Napisano

O felgach był duży temat ~ szukaj

O oponach też było ~.generalnie GY

Stalówki w lacetti są bardzo miękkie no.gif

Zimówki w jakim masz rozmiarze.

Napisano

> Jaki numer części??

> Skąd się u mnie wzięły??

Pewnie z fabryki. Widać, w we wszystkich nowszych autach zmienili typ, bo do tej pory problemy z doborem klocków na tył sygnalizowali wyłącznie "dieslowcy". W domum mam TIS, to postaram się sprawdzić Ci ich numer.

Tak BTW stan tarczy nie bardzo licuje z przebiegiem podanym w Twoim profilu. hmm.gif

> Od jakiego auta pasują felgi? Dajcie jakiegoś linka

Ze względu na dziwną kombinację rozstawu śrub (np. Mitsubishi, Honda, Volvo) i otworu centrującego (Opela Daewoo), stalówki pasują jedynie od Lacetti, ewentualnie Tacuma/Rezzo - 15cali.

Można się bawić w pierścienie centrujące, ale przy stalówkach, to bez większego sensu.

Tu masz tanio:

http://allegro.pl/felgi-15-nubira-rezzo-tacuma-lacetti-krakow-i1528696286.html

> Na prawdę je zmienić czy wywalić na tył tak jak były?

To też może robić cyrki przy większej prędkości.

> Myślicie że opony też będą do wywalenia?

O ile nie są widocznie uszkodzone, to raczej nie.

Napisano
  • Autor

> Zimówki w jakim masz rozmiarze.

195/65 ale sądze że to by robiło aż taką różnicę. Myślę że więcej tu znaczy bieżnik i "lepkość" materiału. hmm.gif

Napisano

> 195/65 ale sądze że to by robiło aż taką różnicę. Myślę że więcej tu znaczy bieżnik i "lepkość"

> materiału.

Miałeś duuużeee przekłamanie - rzędu 6%. shocked.gif

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Napisano
  • Autor

> Pewnie z fabryki. Widać, w we wszystkich nowszych autach zmienili typ, bo do tej pory problemy z

> doborem klocków na tył sygnalizowali wyłącznie "dieslowcy". W domum mam TIS, to postaram się

> sprawdzić Ci ich numer.

Będę bardzo wdzięczny smile.gif

> Tak BTW stan tarczy nie bardzo licuje z przebiegiem podanym w Twoim profilu.

Może trochę pordzewiały ale grubość prawie jak w nówce ok.gif Auto ma bardzo dobrze udokumentowaną i potwierdzoną przeszłość w ASO, kupione było na gwarancji od 1 właściciela, a wszystkie elementy eksploatacyjne łącznie z oponami, klockami i rozrządem są jeszcze oryginalne ok.gif

> Ze względu na dziwną kombinację rozstawu śrub (np. Mitsubishi, Honda, Volvo) i otworu centrującego

> (Opela Daewoo), stalówki pasują jedynie od Lacetti, ewentualnie Tacuma/Rezzo - 15cali.

> Można się bawić w pierścienie centrujące, ale przy stalówkach, to bez większego sensu.

> Tu masz tanio:

> http://allegro.pl/felgi-15-nubira-rezzo-tacuma-lacetti-krakow-i1528696286.html

Też już znalazłem tą ofertę i chyba skorzystam ok.gif

> To też może robić cyrki przy większej prędkości.

> O ile nie są widocznie uszkodzone, to raczej nie.

W takim razie kupie najpierw tylko felgi i sprawdze hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Miałeś duuużeee przekłamanie - rzędu 6%.

> http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

No to się wszystko zgadza - różnica w profilu to 6,15 % prędkości czyli idealnie zamiast 175 km/h jest 165 wink.gif Znaczy się bieżnik i materiał nie mają tu jednak wpływu jak mi się wydawało...

Napisano

> 195/65 ale sądze że to by robiło aż taką różnicę. Myślę że więcej tu znaczy bieżnik i "lepkość"

> materiału.

Profil o 10 wyższy , niż fabryka bardzo mocno zmienia wskazania licznika.

Napisano

> Też już znalazłem tą ofertę i chyba skorzystam

> W takim razie kupie najpierw tylko felgi i sprawdze

Zaproponuję Ci rozwiązanie, które sam zastosowałem - za niewiele większe pieniądze niż stalówki, jesteś w stanie kupić całe koła alu:

np takie

takie same - inna aukcja

Mam dokładnie te felgi w rezzo.

Napisano
  • Autor

> Zaproponuję Ci rozwiązanie, które sam zastosowałem - za niewiele większe pieniądze niż stalówki,

> jesteś w stanie kupić całe koła alu:

> np takie

> takie same - inna aukcja

> Mam dokładnie te felgi w rezzo.

Krzywe mam tylko dwie więc koszt to 266 pln a nie prawie tysiąc wink.gif Poza tym mają logo nissana i nie są specjalnie ładne moim zdaniem... :/

Napisano
  • Autor

Myślicie że inny rodzaj klocków/hamulców z tyłu może być zapisany w VIN? Potrafi ktoś odszyfrować cały numer? Może niech kącikowicze którzy mieli problem z klockami napiszą jaki model/rocznik/wersja to uda się nam ustalić "grupę ryzyka"..?

Napisano

> Myślicie że inny rodzaj klocków/hamulców z tyłu może być zapisany w VIN?

Nie sądzę. Pewnie będzie tradycyjnie jak z hamulcami w DU - kilka rodzajów zacisków, montowane te, które wpadły w łapę monterowi.

Napisano

> Myślicie że inny rodzaj klocków/hamulców z tyłu może być zapisany w VIN? Potrafi ktoś odszyfrować

> cały numer? Może niech kącikowicze którzy mieli problem z klockami napiszą jaki

> model/rocznik/wersja to uda się nam ustalić "grupę ryzyka"..?

Podaj mi Vin na priv, to nie zapomnę tego sprawdzić wieczorem w TIS. smile.gif

>Nie sądzę. Pewnie będzie tradycyjnie jak z hamulcami w DU - >kilka rodzajów zacisków, montowane te, które wpadły w łapę >monterowi.

Nie za bardzo. Inny typ zacisku z tyłu jest jedynie w nowszych autach. Mniej więcej od momentu wprowadzenia 2.0D

Napisano
  • Autor

> Podaj mi Vin na priv, to nie zapomnę tego sprawdzić wieczorem w TIS.

> Nie za bardzo. Inny typ zacisku z tyłu jest jedynie w nowszych autach. Mniej więcej od momentu

> wprowadzenia 2.0D

Poszło smile.gif Myślę że to będzie przydatna informacja także dla wielu użytkowników którzy jeszcze nie wiedzą o niespodziance od producenta wink.gif

Napisano

Twoje auto zeszło z taśmy na początku listopada 2007, ale jest to już MY08.

Wg TIS od rocznika 2007 w górę z tyłu są klocki 96800089

Natomiast do 2006 włącznie były klocki 96405131

Widzę, że do tych Twoich kupisz już nawet niedrogie zamienniki.

Napisano

Czyli jak mam 2008 to ,też będę miał te drugie klocki ?

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za pomoc smile.gif Gdyby ktoś był zainteresowany to w załączniku jest rysunek klocka a łorginały można kupić TUTAJ za małe pieniądze smile.gif

post-45634-14352512303687_thumb.jpg

Napisano

> Czyli jak mam 2008 to ,też będę miał te drugie klocki ?

Według TIS tak powinno być.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.