Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań dot. zacisku, tłoczka hamulcowego i chemi

Featured Replies

Napisano

Auto Megane II 2003, tylne hamulce tarcze (nie tarczobębny)

1. ślad na tarczy po klocku jest tylko na samym środku tarczy ok 0,4 tego co powinien zbierać cały klocek. Rozebrałem cały zacisk i klocki były zapieczone, prawie nie mogłem ich ruszyć wkrętakiem ani do przodu ani do tyłu. popukałem młotkiem, wyjąłem, przeczyscilem prowadnice po których chodzą, nasmarowałem, przeszlifowałem i nasmarowałem brzegi klocków tam gdzie suwają się w zacisku.

Dlaczego tarcza po wewnętrznej stronie jest brana praktycznie po całości a od zewnątrz tylko częściowo? Czy powodem mogły być zapieczone klocki? Czy coś nie tak może być z zaciskiem, krzywy czy jak?

2. Przy montażu całości próbowałem wcisnać tłoczek rękami, nie dało się, podważałem rękojeścią młotka, też nie ruszył się. Dopiero przy użyciu ścisku stolarskiego i to z dużym oporem tłoczek się cofnał. Gumki-uszczelki całe a jak podważyłem gumkę żeby zajrzec to tłoczek miał dosć czystą gładką powierzchnię, nie widziałem nigdzie korozji.

ponoć dobrze działający tłoczek daje sie wcisnać rekami, czy w moim przypadku tłoczek kwalifikuje się do regeneracji?

3. Pytanie do preparatów, sam tłoczek przy wkładaniu po ew. regeneracji smaruje sie spacjalnym smarem do tłoczków, tak samo jak takie trzpienie, po których chodzi zacisk w jarzmie, te trzpienie zabezpieczone są oczywiscie gumkami. Ale czym najlepiej smarować ślizgi po których chodza klocki w zacisku? Niektórzy twierdzą, że smarem miedziowym, inni, że tym samym smarem co do tłoczków, zatem?

4. Co jest tak na prawde powodem piszczenia hamulców przy hamowaniu? ponoć lekko drgający klocek w zacisku. Ogladając jakies tam instrukcję na youtube widze, ze czasem tył klocka smarowany jest jakims preparatem typu "anti squize" co to za pasta i czy rzeczywiscie zapobiega piszczeniu?

Napisano

> ponoć dobrze działający tłoczek daje sie wcisnać rekami, czy w moim przypadku tłoczek kwalifikuje

> się do regeneracji?

Regenerowałem ostatnio swoje zaciski z PII JTD. Nowe gumki, uszczelki, manszety itd. Wszystko składane na smar do tłoczków. Tłoczka nie dało się cofnąć rękami, pomimo, że nie był założony jeszcze.

> 3. Pytanie do preparatów, sam tłoczek przy wkładaniu po ew. regeneracji smaruje sie spacjalnym

> smarem do tłoczków, tak samo jak takie trzpienie, po których chodzi zacisk w jarzmie, te

> trzpienie zabezpieczone są oczywiscie gumkami. Ale czym najlepiej smarować ślizgi po których

> chodza klocki w zacisku? Niektórzy twierdzą, że smarem miedziowym, inni, że tym samym smarem

> co do tłoczków, zatem?

Smarem do tłoczków prowadnice i "trzpienie". Ja tak zrobiłem.

> 4. Co jest tak na prawde powodem piszczenia hamulców przy hamowaniu? ponoć lekko drgający klocek w

> zacisku. Ogladając jakies tam instrukcję na youtube widze, ze czasem tył klocka smarowany jest

> jakims preparatem typu "anti squize" co to za pasta i czy rzeczywiscie zapobiega piszczeniu?

Za piszczenie w 307 odpowiadały kijowe klocki. Żadne operacje czyszczenia, smarowania, "doginania" blaszek nie dawały rezultatu.

Napisano

> Auto Megane II 2003, tylne hamulce tarcze (nie tarczobębny)

> 2. Przy montażu całości próbowałem wcisnać tłoczek rękami, nie dało się, podważałem rękojeścią

> młotka, też nie ruszył się. Dopiero przy użyciu ścisku stolarskiego i to z dużym oporem

> tłoczek się cofnał. Gumki-uszczelki całe a jak podważyłem gumkę żeby zajrzec to tłoczek miał

> dosć czystą gładką powierzchnię, nie widziałem nigdzie korozji.

> ponoć dobrze działający tłoczek daje sie wcisnać rekami, czy w moim przypadku tłoczek kwalifikuje

> się do regeneracji?

Jeżeli tłoczek w zacisku miał taka rozetkę, to

obyś sobie nie zabił (rozpie...ł) zacisku.

Z tyłu tłoczek jest wciskano-wkręcany tj. musisz go ściskać i wkręcać jednocześnie.

Np. trochę wciskasz ściskiem stolarskim i wkręcasz jakimiś szczypcami.

Napisano

> Auto Megane II 2003, tylne hamulce tarcze (nie tarczobębny)

> 1.

> Dlaczego tarcza po wewnętrznej stronie jest brana praktycznie po całości a od zewnątrz tylko

> częściowo? Czy powodem mogły być zapieczone klocki? Czy coś nie tak może być z zaciskiem,

> krzywy czy jak?

Nie znam konstrukcji zacisku z Megane, jednak najczęstszym powodem nierównomiernego zużycia klocków/tarczy w przypadku zacisku pływającego jest zapieczenie tulei po których przesuwa się zacisk i/lub zapieczenie klocka.

> 2. ponoć dobrze działający tłoczek daje sie wcisnać rekami, czy w moim przypadku tłoczek kwalifikuje

> się do regeneracji?

Zazwyczaj (a przynajmniej w koncernie fiata), tylne tłoczki wciska się poprzez ich równoczesne wkręcanie. Jeśli jednak udało Ci się je wepchnąć to zapewne masz inną konstrukcję.

Tłoczek można wcisnąć rękami (czyt.swobodnie) _zazwyczaj_ dopiero po okręceniu odpowietrznika lub odkręceniu przewodu sztywnego/elastycznego.

Jeśli nie zauważyłeś korozji (zazwyczaj skorodowana jest część tłoczka do 5-7 mm powyżej powierzchni roboczej) to są raczej nikłe szanse, że wewnętrzna, niewidoczna część tłoczka jest skorodowana. Zresztą z Twojego opisu wygląda, że zacisk w jakimś zakresie pracuje.

> 3. Pytanie do preparatów, sam tłoczek przy wkładaniu po ew. regeneracji smaruje sie spacjalnym

> smarem do tłoczków, tak samo jak takie trzpienie, po których chodzi zacisk w jarzmie, te

> trzpienie zabezpieczone są oczywiscie gumkami. Ale czym najlepiej smarować ślizgi po których

> chodza klocki w zacisku? Niektórzy twierdzą, że smarem miedziowym, inni, że tym samym smarem

> co do tłoczków, zatem?

Po początkowej popularności smarów miedziowych stosowanych do wszystkiego (analogicznie do WD40), obserwuję wśród moich znajomych mechaników przechodzenie w przedmiotowym zakresie na preparaty ceramiczne, aluminiowe albo ich pochodne. W żadnym wypadku nie ten sam smar, którym smarujesz prowadnice zacisku i tłoczek.

> 4. Co jest tak na prawde powodem piszczenia hamulców przy hamowaniu? ponoć lekko drgający klocek w

> zacisku. Ogladając jakies tam instrukcję na youtube widze, ze czasem tył klocka smarowany jest

> jakims preparatem typu "anti squize" co to za pasta i czy rzeczywiscie zapobiega piszczeniu?

Podobno pomaga. Ale z drugiej strony znalazłem _także_ zalecenie serwisowe fiata by na piszczące hamulce tylnej osi w jakimś modelu alfy 159, wymieniać klocki hamulcowe na produkty firmy Galfer (jeden z dużych producentów OE dla grupy fiata). Być może uznano to rozwiązanie za tańsze, szybsze i pewno skuteczniejsze niż wieczna walka z piszczałkami :-)

Napisano
  • Autor

> Zazwyczaj (a przynajmniej w koncernie fiata), tylne tłoczki wciska się poprzez ich równoczesne

> wkręcanie. Jeśli jednak udało Ci się je wepchnąć to zapewne masz inną konstrukcję.

albo wciskajac na sile uszkodzilem tłoczek

a tak w ogóle to co to jest za konstrukcja wciskano wkrecana? jakiś gwint tam jest?

Napisano

> albo wciskajac na sile uszkodzilem tłoczek

> a tak w ogóle to co to jest za konstrukcja wciskano wkrecana? jakiś gwint tam jest?

Jest tam gwint i tłoczek powinno się wkręcać (ewentualnie lekko go popychając), wtedy się chowa. Ale wydaje mi się, że raczej nie nic nie uszkodziłeś. W zacisku jest gwintowany trzpień, a w tłoczku taki mechanizm, który odpowiada za regulację hamulca ręcznego w miarę zużywania się klocków. Gdy klocek się zużywa to tłoczek coraz bardziej się wysuwa z zacisku, ale się nie obraca, także najwyraźniej wciskając tłoczek obróciłeś mechanizm w tłoczku.

Jeśli masz jeszcze możliwość, to zrób taki "test": pociągnij za dźwignię w zacisku, do której przymocowana jest linka ręcznego i ją zwolnij - tłoczek powinien się wysunąć, ale nie może się cofnąć (potem oczywiście wkręć go z powrotem wink.gif). Jeśli tak jest to wszystko działa jak należy ok.gif

Napisano

> Regenerowałem ostatnio swoje zaciski z PII JTD. Nowe gumki, uszczelki, manszety itd. Wszystko

> składane na smar do tłoczków. Tłoczka nie dało się cofnąć rękami, pomimo, że nie był założony

> jeszcze.

U mnie tłoczki bez problemu dawało się wciskać do końca palcami, a później palcami je praktycznie całkowicie wyciągnąć z powrotem z zacisku. I nie trzeba było do tego dużej siły ok.gif

> Smarem do tłoczków prowadnice i "trzpienie". Ja tak zrobiłem.

Ja smarem do tłoczków smaruję jedynie elementy mające styczność z płynem hamulcowym. Do wszelkich pozostałych elementów użyłem grafitowego, choć pewnie lepszy byłby np. miedziany... icon_rolleyes.gif

Napisano

> 3. Pytanie do preparatów

nie wskazane jest stosowanie smarów miedziowych do zacisków, ani tanich smarów w sprayu,

Jeżeli chcesz to zrobić raz a dobrze, to do prowadnic i styku klocka z jarzmem zacisku polecam smary ATE, Bosch lub Loctite,

należy też zastosować specjalny smar lub pastę do tłoczków zacisku

smar Bosch

Obsługa układów hamulcowych Cz. 1

Obsługa układów hamulcowych Cz. 2

Napisano

> 3. Pytanie do preparatów

Wszystko poza tłoczkiem (ze względu na kontakt z płynem) smaruję ATE Plastilube ok.gif

Zresztą poczytaj poradniki podane w poście binges'a zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.