Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzacz hamulców

Featured Replies

Napisano

Witam!

W czasie wymiany klocków i regeneracji tłoczka w zacisku hamulcowym okazało się, ze mam pourywane odpowietrzacze w zaciskach hamulcowych. Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Znacie jakiś sposób jak go wykręcić czy trzeba kupić nowe zaciski.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> W czasie wymiany klocków i regeneracji tłoczka w zacisku hamulcowym okazało się, ze mam pourywane

> odpowietrzacze w zaciskach hamulcowych. Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Znacie jakiś

> sposób jak go wykręcić czy trzeba kupić nowe zaciski.

> Pozdrawiam

jak to dokładnie wygląda masz "czubki" pourywane czy jak?

Napisano

> Witam!

> W czasie wymiany klocków i regeneracji tłoczka w zacisku hamulcowym okazało się, ze mam pourywane

> odpowietrzacze w zaciskach hamulcowych. Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Znacie jakiś

> sposób jak go wykręcić czy trzeba kupić nowe zaciski.

> Pozdrawiam

Cienkie, dobre wiertełko, albo tzw. wykręcacz urwanych śrub, potem gwintowanie pod większy odpowietrznik, tylko musisz poszukać z czego są większe.

A jakby Ci się nie chciało to tanio mogę opchnąć zaciski, z nowymi odpowietrznikami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Nie widziałem tego bo kumpel mi to robił, ale z opisu wynika, że nie ma "czubków" rozwiertanie wchodzi w rachubę bo wydaje mi się ze mogę być problemy.

Napisano

> Nie widziałem tego bo kumpel mi to robił, ale z opisu wynika, że nie ma "czubków" rozwiertanie

> wchodzi w rachubę bo wydaje mi się ze mogę być problemy.

Nie ma żadnych problemów. Sam rozwiercałem i wkręciłem śrubę ustalającą felgi bo akurat były pod ręką. Hamulce odpowietrzone działają tak samo sprawnie jak przed.

Napisano
  • Autor

wykręciłeś ten odpowietrznik? jak tego dokonać? małe wiertło i zrobić dziurkę i coś wkręcić by go wykręcić? trochę się zakręciłem smile.gif

Napisano

> wykręciłeś ten odpowietrznik? jak tego dokonać? małe wiertło i zrobić dziurkę i coś wkręcić by go

> wykręcić? trochę się zakręciłem

nic nie wystaje, żeby chwycić kombinerkami?

Ja jak popierdzieliłem odpowietrzniki to zdjąłem całe zaciski i odpowietrznik (właścicie jego pozostałosci) odkręciłem takim czymś:

1akg_f99_ub5gi.jpg

Napisano

> wykręciłeś ten odpowietrznik? jak tego dokonać? małe wiertło i zrobić dziurkę i coś wkręcić by go

> wykręcić? trochę się zakręciłem

Na początek go mocno puknąć osiowo przez jakiś trzpień młotkiem, żeby się obruszył gwint. Prawdopodobnie nie zrobił tego kolega próbujący je odkręcić i dlatego pourywał.

Napisano

> Cienkie, dobre wiertełko, albo tzw. wykręcacz urwanych śrub, potem gwintowanie pod większy

> odpowietrznik, tylko musisz poszukać z czego są większe.

> A jakby Ci się nie chciało to tanio mogę opchnąć zaciski, z nowymi odpowietrznikami

ok.gif

jak pamiętam to w dużym fiacie poukręcałem wszystkie i w/w sposób polecam. Czasem uda się tym cienkim wiertełkiem tak rozwiercić odpowietrznik że zostanie sam gwint który wypadnie.

Napisano

możesz spróbować rozwiercać. Ja rozwiercałem i spieprzyłem gwint. zacisk do wyrzucenia. Wkrętak też nie pomógł. tongue.gif

Napisano

a ja jak miałem taki problem to wyjąłem zacisk, wsadziłem w imadło ten ukręcony odpowietrznik i zakręciłem zaciskiem...

no chyba ze juz całkiem nie ma za co złapac

Napisano

> no chyba ze juz całkiem nie ma za co złapac

i chyba o tym cały wątek, bo kolega pisał, że ma urwane...

btw ja w imadle każde jak do tej pory odpowietrzniki odkręcałem ok.gif

Napisano

Zacisk nigdy nie bedzie do wyrzucenia jesli jest miejsce na rozwiercenie lub zostawienie odpowietrznika w spokoju i zrobienie nowego otworu. Wiaze sie to z koniecznoscia posiadana zaplecza. Minimum to wiertarka stolowa, luksusuem jest posiadanie frezarki. Kopiujemy taki sam otwor odpowietrzajacy. Majac zaplecze mozna sie bawic zeby zaoszczedzic kilka zlotych i jednoczesnie sie czegos nauczyc, nie majac zapleca, nie bawilbym sie w to tylko kupil zacisk ze sprawnym otworem.

Napisano

Mozesz odpowietrzyc "na tloczku " ale to upierdliwa robota. Zalewasz tloczek to pelna i potem wezykiem odpowietrzasz.

Napisano

można sie bawić w rozkręcanie i wiertanie ale osobiście kupiłem 2 nowiutkie zaciski w cenie 70zł co chyba nie jest jakimś mega szałem biglaugh.gif ale to pewnie dla tego że jestem leniwy facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> można sie bawić w rozkręcanie i wiertanie ale osobiście kupiłem 2 nowiutkie zaciski w cenie 70zł co

> chyba nie jest jakimś mega szałem ale to pewnie dla tego że jestem leniwy

Ja nic nie kupiłem za 0 zł a robota zrobiona i ? :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.