Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak Iskry Pomocy Help

Featured Replies

Napisano

Witam.Mam poważne problem z moim uno.Otóż nie chce zapalić,nie ma przy nim iskry,wymieniłem cewkę zapłonową i nic mi to nie dało.Dziś zmierzyłem prąd jaki dochodzi do cewki i jest to 12V i założyłem,że z cewki też wychodzi 12V,ale kabel od cewki po przyłożeniu do silnika nie daje iskry,a jest na nim na pewno prąd.Dodam jeszcze,że mam założony przy nim gaz i przestała świecić kontrolka od przełącznika gazu oraz pod akumulatorem jest takie miejsce gdzie moim zdaniem jest to masa i idzie tam dużo kabli lecz w jednym z nich jest prąd,ale nie wiem czy ma być czy nie bo na tym się nie znam;-/ale inne kable prądu nie mają,a jak ruszam tym kablem co ma prąd to czasem przeskoczy iskra na kablu od cewki.Model samochodu to 1,4,rocznik 92.

Napisano

> Witam.Mam poważne problem z moim uno.Otóż nie chce zapalić,nie ma przy nim iskry,wymieniłem cewkę

> zapłonową i nic mi to nie dało.Dziś zmierzyłem prąd jaki dochodzi do cewki i jest to 12V i

> założyłem,że z cewki też wychodzi 12V,ale kabel od cewki po przyłożeniu do silnika nie daje

> iskry,a jest na nim na pewno prąd.Dodam jeszcze,że mam założony przy nim gaz i przestała

> świecić kontrolka od przełącznika gazu oraz pod akumulatorem jest takie miejsce gdzie moim

> zdaniem jest to masa i idzie tam dużo kabli lecz w jednym z nich jest prąd,ale nie wiem czy ma

> być czy nie bo na tym się nie znam;-/ale inne kable prądu nie mają,a jak ruszam tym kablem co

> ma prąd to czasem przeskoczy iskra na kablu od cewki.Model samochodu to 1,4,rocznik 92.

Kopułke wraz z palcem sprawdzałeś?

Napisano
  • Autor

Tak wyczyściłem ją tylko,że na kablu od cewki już nie ma iskry ale prąd jest,a sprawdzałem iskrę przytykając kabel do silnika i druga osoba zapalała samochód i iskra nie przeskoczyła,a prąd jest.

Napisano

1. Caps Lock jest zbędny.

2. Panują tu pewne zasady, z którymi wypadałoby się zapoznać na samym początku - jakiś tekst

3. Jest coś takiego jak opcja "Szukaj" , która działa bez problemów.

Napisano

> Tak wyczyściłem ją tylko,że na kablu od cewki już nie ma iskry ale prąd jest,a sprawdzałem iskrę

> przytykając kabel do silnika i druga osoba zapalała samochód i iskra nie przeskoczyła,a prąd

> jest.

to sprawdź jeszcze raz tą masę - najlepiej zrób oczko na końcu przewodu masowego idącego od modułu i przykręć.

inna możliwa przyczyna braku iskry to czujnik położenia wału - ale to się rzadko zdarza.

pozdr

Napisano
  • Autor

A Twoim zdaniem w tym kablu chyba od masy powinien być prąd ? Bo jest,ale jak odłączę wtyczkę przy cewce(4 kable)to w tym kablu od masy znika prąd.

Napisano

> Dziś zmierzyłem prąd jaki dochodzi do cewki i jest to 12V i

> założyłem,że z cewki też wychodzi 12V,ale kabel od cewki po przyłożeniu do silnika nie daje

> iskry,a jest na nim na pewno prąd.

Drogi kolego wartość prądu wyrażana jest w Amperach [A], a nie w Woltach [V] to co zmierzyłeś to jest napięcie jakie panuje na cewce. Na Przyszłość dowiedz się o czym piszesz i nie wypisuj bzdur smile.gif Tak jak kolega pawel_78 o masie to polecam to sprawdzić najpierw smile.gif

Napisano
  • Autor

> Stawiam na wtyczkę na pająku pod akumulatorem.

Ja właśnie też tylko mnie dziwi,że na tym pajączku w jednym kablu jest prąd,a przecież nie może być bo jest tam podłączony minus z akumulatora.Mam racje ?

Napisano

> Ja właśnie też tylko mnie dziwi,że na tym pajączku w jednym kablu jest prąd,a przecież nie może być

> bo jest tam podłączony minus z akumulatora.Mam racje ?

Nie bardzo wiem o co chodzi, ale wyczyść ten styk włóż porządnie wtyczkę i odpal auto

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo wiem o co chodzi, ale wyczyść ten styk włóż porządnie wtyczkę i odpal auto

Chodzi mi o to,że ten pajączek pod akumulatorem to jest masa tak ? I do niego jest podłączonych 7 kabli oraz minus z akumulatora.Problem jest w tym,że w jednym kablu co dochodzi do pajączka jest prąd,a nie wiem czy powinien być.Jak nim ruszam[tym kablem]to nie raz przeskoczy iskra z kabla od cewki nawet jak nikt nie włącza silnika tylko palą się kontrolki.

Napisano

Człowieku jak działasz na zapłonie to zawsze iskra przeskoczy przy podłączaniu. Wyczyść wszystkie styki kabli wychodzących z akumulatora, podłącz porządnie i odpal.

Napisano
  • Autor

> Człowieku jak działasz na zapłonie to zawsze iskra przeskoczy przy podłączaniu. Wyczyść wszystkie

> styki kabli wychodzących z akumulatora, podłącz porządnie i odpal.

Więc robiłem tak jak pisałeś i nic mi to nie dało.Załączam zdjęcie tego pajączka w,którym po lewej stronie u góry jest kabel w,którym jest prąd.Po podłączeniu do pajączka prąd znika.Tak powinno być ?

post-150821-14352512482597_thumb.jpg

Napisano

> Więc robiłem tak jak pisałeś i nic mi to nie dało.Załączam zdjęcie tego pajączka w,którym po lewej

> stronie u góry jest kabel w,którym jest prąd.Po podłączeniu do pajączka prąd znika.Tak powinno

> być ?

Ten"prąd" jak to określiłeś to nie pochodzi bezpośrednio z akumulatora, włącznika zapłonu itp/itd tylko z przejścia przez inny odbiornik.

Tak więc jest to normalne.

Co do braku iskry - przejrzyj wszystkie połączenia idące od modułu zapłonowego (plus po zapłonie , masa , dwa przewody idące do czujnika położenia wału, wyjście sygnału na cewkę )

Uwaga: Po odpięciu kostki od cewki na module zniknie plus po zapłonie .

Także miernik w dłoń i do dzieła.

Jeśli instalacja będzie ok to wypnij kość z modułu , do styków idących od czujnika poł. wału podłącz miernik , ustaw na napięcie zmienne.

Druga osoba niech pokręci rozrusznikiem - na woltomierzu powinno się coś pokazać (nie pamiętam jakie wartości).

Jak masz możliwość - to podaj jakiego rzędu to było napięcie.

Jeśli będzie ok to wypnij podepnij kość od modułu i wypnij kość od cewki. Zewrzyj oba czerwone/pomarańczowe styki ze sobą oraz oba zielone (zielone osobno od pomarańczowych)

Pomiędzy pomarańczowe i zielone styki podłącz żarówkę.

Druga osoba niech zakręci rozrusznikiem - żarówka powinna migać.

Jesli tak nie jest a wcześniej dokładnie sprawdziłeś kabelki to do wymiany będzie moduł zapłonu (co w 1,4 jest wielką rzadkością).

Napisano
  • Autor

> Ten"prąd" jak to określiłeś to nie pochodzi bezpośrednio z akumulatora, włącznika zapłonu itp/itd

> tylko z przejścia przez inny odbiornik.

> Tak więc jest to normalne.

> Co do braku iskry - przejrzyj wszystkie połączenia idące od modułu zapłonowego (plus po zapłonie ,

> masa , dwa przewody idące do czujnika położenia wału, wyjście sygnału na cewkę )

> Uwaga: Po odpięciu kostki od cewki na module zniknie plus po zapłonie .

> Także miernik w dłoń i do dzieła.

> Jeśli instalacja będzie ok to wypnij kość z modułu , do styków idących od czujnika poł. wału

> podłącz miernik , ustaw na napięcie zmienne.

> Druga osoba niech pokręci rozrusznikiem - na woltomierzu powinno się coś pokazać (nie pamiętam

> jakie wartości).

> Jak masz możliwość - to podaj jakiego rzędu to było napięcie.

> Jeśli będzie ok to wypnij podepnij kość od modułu i wypnij kość od cewki. Zewrzyj oba

> czerwone/pomarańczowe styki ze sobą oraz oba zielone (zielone osobno od pomarańczowych)

> Pomiędzy pomarańczowe i zielone styki podłącz żarówkę.

> Druga osoba niech zakręci rozrusznikiem - żarówka powinna migać.

> Jesli tak nie jest a wcześniej dokładnie sprawdziłeś kabelki to do wymiany będzie moduł zapłonu (co

> w 1,4 jest wielką rzadkością).

Dzięki za szczegółową odpowiedź niestety ja się w ogóle nie znam na tym więc odpiąłem kostkę od modułu i próbnikiem sprawdziłem w,których kablach jest prąd więc prąd jest w pierwszym zielonym w czarne kropki kablu oraz w pomarańczowym mam nadzieję,że tak powinno być.I co teraz mam wszystkie kable sprawdzić po kolei gdzie idą ?

Napisano

> Dzięki za szczegółową odpowiedź niestety ja się w ogóle nie znam na tym więc odpiąłem kostkę od

> modułu i próbnikiem sprawdziłem w,których kablach jest prąd więc prąd jest w pierwszym

> zielonym w czarne kropki kablu oraz w pomarańczowym mam nadzieję,że tak powinno być.I co teraz

> mam wszystkie kable sprawdzić po kolei gdzie idą ?

tak - wg schematu

no to jak się nie znasz to za bardzo tam nie kombinuj - bo czasami można wiecej zepsuć niż naprawić.

I proszę uzupełnić profil - lubimy wiedzieć z kim rozmawiamy , a czasem jak ktoś blisko jest to można podjechać i pomóc - a tak to ....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.