Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto I nierówna/ wysoka kompresja

Featured Replies

Napisano

Mój Puntek nierówno chodzi na wolnych obrotach. Postanowiłem pojechać do mechanika i pomiar sprężania to : 12,1 14 14 14 .

Czy takie nierówne sprężanie może mieć wpływ na nierówną pracę na wolnych obrotach?

Czy 14 to nie jest za dużo ? wink.gif

Napisano

> Mój Puntek nierówno chodzi na wolnych obrotach. Postanowiłem pojechać do mechanika i pomiar

> sprężania to : 12,1 14 14 14 .

> Czy takie nierówne sprężanie może mieć wpływ na nierówną pracę na wolnych obrotach?

> Czy 14 to nie jest za dużo ?

Te 14 jest ok. Gorzej z tym 12.1. Zrób próbę olejową i się okaże co jest do roboty.

Napisano
  • Autor

> Te 14 jest ok. Gorzej z tym 12.1. Zrób próbę olejową i się okaże co jest do roboty.

Próba olejowa zrobiona w tym samym czasie. Zapomniałem dopisać wink.gif Z próby wyszło, że głowica cała. Diagnoza padła na pierścienie. 14 to nie za duża kompresja ?

Napisano

Jeśli próba olejowa wyszła ok i równo na wszystkich cylindrach to pozostają pierścienie.

Napisano
  • Autor

> Jeśli próba olejowa wyszła ok i równo na wszystkich cylindrach to pozostają pierścienie.

Tak też myślałem. A jakiepowinno być katalogowe sprężanie? Wyczytałem, że 9,6. Prawda to ?

Napisano

> Tak też myślałem. A jakiepowinno być katalogowe sprężanie? Wyczytałem, że 9,6. Prawda to ?

9,6 to chyba stopień sprężania.

Napisano

Ja u siebie miałem 14 13 12 14 czy jakoś tak więc to chyba poprawnie to 14cie wink.gif

Co to za próba olejowa i jak się ją robi? Bo pierścienie to chyba najprościej naftą sprawdzić? ale ta próba olejowa mnie interesuje.

Napisano
  • Autor

> Co to za próba olejowa i jak się ją robi? Bo pierścienie to chyba najprościej naftą sprawdzić? ale

> ta próba olejowa mnie interesuje.

Wstrzykujesz do cylindra olej ( nie pamiętam ile dokładnie ) i wykonujesz wszystko jak do pomiaru ciśnienia w cylindrze.

Jeżeli ciśnienie wzrosło to znaczy, że pierścienie

Jeżeli nie to znaczy, że góra silnika mówi 30.GIF

EDIT:

Koledze też drży / nierówno pracuje na wolnych obrotach ?

Napisano

> Wstrzykujesz do cylindra olej ( nie pamiętam ile dokładnie ) i wykonujesz wszystko jak do pomiaru

> ciśnienia w cylindrze.

> Jeżeli ciśnienie wzrosło to znaczy, że pierścienie

> Jeżeli nie to znaczy, że góra silnika mówi

> EDIT:

> Koledze też drży / nierówno pracuje na wolnych obrotach ?

Mi bardzo ładnie silniczek chodzi - tylko że traci olej - dziś dolałem 1L i mniej więcej tyle spalił w półtora miesiąca czasu i 1.3tyś km (może z 0.8 bo jak ostatnio lałem to troszkę nierówno stał) i to mnie boli, poza tym chodzi bardzo dobrze.

Napisano
  • Autor

> Mi bardzo ładnie silniczek chodzi - tylko że traci olej - dziś dolałem 1L i mniej więcej tyle

> spalił w półtora miesiąca czasu i 1.3tyś km (może z 0.8 bo jak ostatnio lałem to troszkę

> nierówno stał) i to mnie boli, poza tym chodzi bardzo dobrze.

Bardzo mi pomogłeś wink.gif Mój ma podobne zużycie oleju jak Twój.

Moje objawy to z kolei nierówna praca na wolnych obrotach. Myślałem, że to może przez tą kompresję.

W takim razie jutro sprawdzam wałek rozrządu czy nie jest 866 z 1.2. Da się jakoś sprawdzić ustawienie zapłonu, itp. ? Bo możliwe, że i tu jest przestawione.

EDIT:

Jeszcze pytanko, jakie wartości powinny mieć wolne obroty ? Nigdzie nie mogę znależć. Punto 1.1 97'

Napisano

Po rozgrzaniu 850 +/- 10 obr/min według książki napraw.

Napisano
  • Autor

Rozwiązałem zagadkę mojego drżenia na wolnych obrotach. Mechanik który wcześniej serwisował ten samochód powinien zginąć w piekle.

Okazało się, że mam przestawiony zapłon o więcej niż 15* sick.gif Ledwo co zauważyłem znak na kole zamachowym w okienku wink.gif

Pod wieczór zajmę się ustawieniem rozrządu. I tu pytanie, czy mogę spotkać jakieś przeciwności ? Złożę to wszystko na starym rozrządzie gdyż ten silnik za parę miesięcy wyleci z tego samochodu i nie chce w niego inwestować. wink.gif

Jakiś sposób naciągnięcia napinacza ?

Wszystko żeby potomni mieli jakieś wskazówki. Pozdro.

Napisano

> Rozwiązałem zagadkę mojego drżenia na wolnych obrotach. Mechanik który wcześniej serwisował ten

> samochód powinien zginąć w piekle.

> Okazało się, że mam przestawiony zapłon o więcej niż 15* Ledwo co zauważyłem znak na kole

> zamachowym w okienku

> Pod wieczór zajmę się ustawieniem rozrządu. I tu pytanie, czy mogę spotkać jakieś przeciwności ?

> Złożę to wszystko na starym rozrządzie gdyż ten silnik za parę miesięcy wyleci z tego

> samochodu i nie chce w niego inwestować.

> Jakiś sposób naciągnięcia napinacza ?

> Wszystko żeby potomni mieli jakieś wskazówki. Pozdro.

Masz przestawiony rozrząd, a nie zapłon.

Ustawiasz w okienku przy skrzyni na 0, zdejmujesz obudowę rozrządu, luzujesz napinacz, zdejmujesz pasek z wałka rozrządu i ustawiasz wałek na znaku, zakładasz pasek i dokręcasz napinacz. Ja do napinacza używam klucza nasadkowego na małej grzechotce i imbusowego, takiego w kształcie litery L. Imbus do dziurki, opierasz o nasadkę nałożoną na śrubę napinacza, napinasz pasek i dokręcasz śrubkę.

Robota na 15 minut.

Napisano
  • Autor

> Masz przestawiony rozrząd, a nie zapłon.

> Ustawiasz w okienku przy skrzyni na 0, zdejmujesz obudowę rozrządu, luzujesz napinacz, zdejmujesz

> pasek z wałka rozrządu i ustawiasz wałek na znaku, zakładasz pasek i dokręcasz napinacz. Ja do

> napinacza używam klucza nasadkowego na małej grzechotce i imbusowego, takiego w kształcie

> litery L. Imbus do dziurki, opierasz o nasadkę nałożoną na śrubę napinacza, napinasz pasek i

> dokręcasz śrubkę.

> Robota na 15 minut.

Tak jest wink.gif Dzisiaj zostało już to poprawione. wink.gif I wreszcie samochód chodzi w miarę ok.gif

Pytanko do LPG powininem to jakoś specjalnie ustawić ?

Napisano

> Tak jest Dzisiaj zostało już to poprawione. I wreszcie samochód chodzi w miarę

> Pytanko do LPG powininem to jakoś specjalnie ustawić ?

Nie - co byś chciał ustawiac.

Zastanów sie lepiej co się z olejem dzieje wink.gif

Bo ja dalej nie wiem

Wycieków w takich ilościach nie zauwazyłem u siebie i świeczki też raczej czyste, więc nie wiem :|

Dlatego o tą próbę olejową pytałem.

Tu jest dobry opis tego http://www.ceramizer.pl/content/view/37/74/

Tylko że przy tak równych pomiarach sprężania, nie wiem czy ejst sens robić próbę dodatkowo - przynajmniej wg tego opisu to chyba nie ma sensu

Napisano

> Nie - co byś chciał ustawiac.

> Zastanów sie lepiej co się z olejem dzieje

> Bo ja dalej nie wiem

Uszczelniacze zaworowe ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.