Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen Berlingo 2.0 HDi - spadek mocy i dziwny objaw

Featured Replies

Napisano

1. Mój Citroen (przebieg 220 tys. chociaż wydaje mi się, że może mieć nawet 300 tys.) zaczął mi się wydawać trochę słabszy więc postanowiłem jechać na hamownię. Jak widać na wykresie mocy trochę ubyło no i wykres jest niepoprawny. Moment powinien wcześniej wstawać no i jeszcze ten spadek przy 3200 rpm. Gość stwierdził, że to najprawdopodobniej przepłowomierz, ew. problem jakiś z ciśnieniem doładowania. Jak się o tym najlepiej przekonać ponieważ niechciałbym niepotrzebnie wymieniać przepływki jeśli by to miało nie pomóc. Z tego co wiem to może być tak, że na komputerze wyjdzie, że przepływka jest ok bo będzie sprawna jako tako, ale źle reguluje przepływ powietrza. Co może być przyczyną tego spadku mocy - czy to moze być turbina ? Odczucia z jazdy są takie, że do 2000 auto jest rzeczywiście mułowate i dopiero potem przez chwilę jest dobre przyspieszenie i z powrotem kicha. Nie ma tego kopa do 1500 do 2500.

http://img215.imageshack.us/f/wykres1.jpg/

2. Ostatnio miałem trochę problemów z osprzętem silnika i musiałem 3 rolki od paska klinowego wymienić, pompę wspomagania i tłumik drgań (koło pasowe wału). Wszystko jest ok, przestały huczeć łożyska ale przy wyższych obrotach pojawia się czasem właśnie takie huczenie/dudnienie - podobne do dzwięku jakbym miał źle wyważone opony. Co to może być ?

3. Jeszcze jedna spraw dot. silnika: od pewnego czasu z lewej strony silnika (siędząc w samochodzie) dobiega taki dziwny hałas - takie zgrzytanie jakby metal o metal. Jak obsłuchałem silnik to nie jest hałas od strony paska rozrząd i klinowe, ani też nie jest to od wydechu ponieważ miałem kiedys takie coś jak mi się dziura zrobiła przed katalizatorem. Dźwięk dobiega jakby z mocowania silnika - jest taka możliwość ?

Jeśli tak to co wtedy ?

Co może jeszcze tak zgrzytać ?

Citroen co troche zaskakuje mnie niemile przez to, że zawsze się jakaś pierdoła zepsuje, a chciałbym wkońcu doprowadzić to auto do stanu gdzie nic nie będzie świszczeć, zgrzytać, huczeć, stukać. na szczęście jeszcze nigdy się nie rozkraczył, żebym nie mógł do domu dojechać.

Napisano

na 99% przepływomierz, miałem identyczny problem w JTD niby był sprawny ale jednak fałszował wskazania i efekt był taki jak opisałeś.

Napisano

> huczeć, stukać. na szczęście jeszcze nigdy się nie rozkraczył, żebym nie mógł do domu

> dojechać.

Proponuje na tym forum -> Klub Peugeota poszukac w dziale dostawczych odpowiedzi kolegi Lusnia49 dotyczacych silnikow HDI smile.gif bardzo dokladnie opisuje on dzialanie tego silnika i diagnostyke roznych usterek...

pozdr.

M.

Napisano

Nie wiem skad jestes, ale po primo, podpiac sie fabrycznym skanerem i odczytac wartosci, zadane i otrzymane, bedzie poglad na to co sie popsulo, dodatkowo jesli sa takie problemy jak mowisz z prawej strony to obstawiam jedna z 2 poduszek tam sie znajdujacych, albo podpory polosi albo gorna silnika, taka gruszka...

Napisano
  • Autor

fabryczny skaner ? Jak mi mechanik się podłączał pod kompa to dysponował urzązeniem BrainBee (modelu nie znam). Te zgrzytanie to jest mniej więcej między akumulatorem a silnikiem czyli lewa strona samochodu.

zwróciłem się do tego gościa lusnia49, ale macie jeszcze jakiś pomysł na to dudnienie/huczenie - czy moze tak być, że to ta poduszka jest padnięta i cały silnik się trzęsie przy wyższych obrotach ?

czy przepływomierz da radę wymienić samemu czy trzeba coś resetować itp. ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.