Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowe auto -> 15kkm i tylne tarcze?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

przy zmianie opon zauważyłem, że tyln tarcze w mojej astrze są nierównomierne zużyte - tzn są wyczuwalne "słoje" pod palcem, oraz wizualnie widać nierówną powierzchnię... w związku z tym ze auto ma troszke ponad pół roku - czy taką wadę można reklamować?

Nigdy nie miałem auta które by miało z tyłu tarcze, dlatego nie wiem czy takie zachowanie jest normalne, czy nie? chociaż na logike wydaje mi się że powinny być gładkie jak z przodu... prawda?

Napisano

watpie aby ktokolwiek uznal taka reklamacje.

generalnie serwisy wycierają sobie mordę zapisem w gwarancji, ze części eksploatacyjne nie podlegają gwarancji. I tak i nie. Jeśli ktoś zetrze klocki hamulcowe w ciągu 15 kkm co wynika z jego agresywnego stylu jazdy to oczywiscie nie jest to powód do reklamacji ale jeśli np. w wyniku wady montażu czy materiałowej klocek peknie na pół albo odpadnie warstwa cierna od reszty to juz tak.

Często klocki robią mniejsze lub większe rowki w tarczy a wynika to z mieszanki z jakiej są wykonane. Elementy mieszanki "drobinki" mają nieco większą lub nieco mniejszą wielkość i nieco inaczej mogą sie ścierać ale wciaż w obrębie pewnej normy. Stąd rowki na tarczy. Gdybyć miał np wyjatkowo głęboki , bardzo nietypowy rowek to może warto byłoby spróbowac, choć osobiście nie widze sensu.

Napisano

> Witam serdecznie,

> przy zmianie opon zauważyłem, że tyln tarcze w mojej astrze są nierównomierne zużyte - tzn są

> wyczuwalne "słoje" pod palcem, oraz wizualnie widać nierówną powierzchnię... w związku z tym

> ze auto ma troszke ponad pół roku - czy taką wadę można reklamować?

> Nigdy nie miałem auta które by miało z tyłu tarcze, dlatego nie wiem czy takie zachowanie jest

> normalne, czy nie? chociaż na logike wydaje mi się że powinny być gładkie jak z przodu...

> prawda?

Poczytaj warunki gwarancji.

Kiedyś był zapis, że na części eksploatacyjne jest 5 tys. km gwarancji.

Napisano

> Poczytaj warunki gwarancji.

> Kiedyś był zapis, że na części eksploatacyjne jest 5 tys. km gwarancji.

nie koniecznie kwestia kiedyś a raczej konkretnej marki, modelu

Napisano

Pociesze Cie - z tego co widze w Vectrze C to norma i nic sie z tym nie da zrobic - taki urok tylnych hamulcy w tym aucie. U Ciebie pewnie to samo.

Ja probowalem cos z tym zrobic, ale ASO odeslalo mnie na drzewo w dosc dyplomatyczny sposob.

Aha, dodatkowo tylne klocki i tarcze znikaja duzo szybciej niz przod biglaugh.gif

Napisano

> Aha, dodatkowo tylne klocki i tarcze znikaja duzo szybciej niz przod

znaczy co, ze caly czas hamują?

Napisano

> znaczy co, ze caly czas hamują?

HGW niewiem.gif Pylu niby nie ma tyle, co z przodu, a w zasadzie jest malo, ale klocki poszly sie kochac po niespelna 40kkm a tarcze beda do wymiany przy ~60-70kkm.

Przod klocki i tarcze ~60 procent zostalo icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.