Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Praca turbiny

Featured Replies

Napisano

Czy powinno być słychać jak pracuje? Po załączeniu się turbiny słychać taki jakby świst.. Jak w rajdowkach zlosnik.gif Myslalem, ze tak ma byc, ale czy napewno??

Napisano

> Czy powinno być słychać jak pracuje? Po załączeniu się turbiny słychać taki jakby świst.. Jak w

> rajdowkach Myslalem, ze tak ma byc, ale czy napewno??

dopóki turbina nie będzie ci podbierała oleju z silnika, natomiast będzie dawała odpowiednie ciśnienie, to sie nie przejmuj świstem. Owszem, niby nie zwiastuje on niczego dobrego, ale znam takich, co jeździli z tym >100kkm i nic wiecej sie nie psuło.

Napisano

Co prawda nie Astra, ale moja świszczy od ponad 200 kkm. Słychać ją jedynie przy otwartym oknie, po zamknięciu - raczej nie.

Ciśnienie daje założone 1.5 bara, więc zmartwienia nie ma.

Edit: mamy w firmie dostawczaki które mają ponad pół mln km i wszystkie podobnie świszczą. Zależy co kto uznaje za niepokojący gwizd.

Dzwięk bardzo zależy od wyciszenia komory silnika.

Napisano

> Czy powinno być słychać jak pracuje? Po załączeniu się turbiny słychać taki jakby świst.. Jak w

> rajdowkach Myslalem, ze tak ma byc, ale czy napewno??

Turbinę masz na wierzchu, więc co za problem spawdzić. Zdejmij wąż, jeśli wirnik nie lata to jest ok.

Napisano

> Czy powinno być słychać jak pracuje? Po załączeniu się turbiny słychać taki jakby świst..

Po pierwsze turbina pracuje cały czas po drugie sprawdź sobie węże czy gdzieś nie ma może jakiejś nieszczelności.

Napisano

Zdejmij wąż, jeśli wirnik nie lata to jest

> ok.

to nie jest wyznacznik smile.gif

Napisano
  • Autor

Sorry za moze trywialne pytanie, ale jak sprawdzic cisnienie turbiny?? Tylko komp czy da rade inaczej??

Drugie pytanko - jak sprawdzic, czy trubina nie bierze oleju??

A dzwiek to taki jakby swist.. Slychac go glownie w przedziale 2600-3000 obr. Nie jest on jakis przerazliwy, rzeklbym nawet ze przyjemny dla ucha zlosnik.gif

Napisano

> Sorry za moze trywialne pytanie, ale jak sprawdzic cisnienie turbiny?? Tylko komp czy da rade

> inaczej??

Najlepiej to albo z kompa albo w dolot za turbiną podpiąć manometr. A najprościej to na wyczucie. Jeśłi czujesz, że przy pewnych obrotach nagle włącza ci się dodatkowa moc, to znaczy, że turbina działą.

> Drugie pytanko - jak sprawdzic, czy trubina nie bierze oleju??

Zdejmujesz wąż gumowy za turbiną i jeśli nie jest tam mokro od oleju, to wsio ok. Tłusto i wilgotno ma prawo być, byleby nie mokro.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej to albo z kompa albo w dolot za turbiną podpiąć manometr. A najprościej to na wyczucie.

> Jeśłi czujesz, że przy pewnych obrotach nagle włącza ci się dodatkowa moc, to znaczy, że

> turbina działą.

Czuc i to dosc wyraznie. Najbardziej jak juz pisalem w zakresie ok 2600-3000 obr.

> Zdejmujesz wąż gumowy za turbiną i jeśli nie jest tam mokro od oleju, to wsio ok. Tłusto i wilgotno

> ma prawo być, byleby nie mokro.

Jutro wolne to sobie spojrze. Nie chcialbym jedynie napotkac niemilych niespodzianek zlosnik.gif

Czytalem wiele na temat obchodzenia sie z turbina.. I staram sie do tych wskazowek stosowac. Ale czy rzeczywiscie tak jest?

Mianowicie do momentu gdy silnik nie zlapie swojej normalnej pracy roboczej ( ok90 stopni ) staram zmieniac bieg juz przy 2000 obr. Nie przyspieszam gwaltownie - staram sie, aby przyspieszanie bylo jednolite, bez przeciazania turbiny. Ogolnie staram sie jezdzic delikatnie, nie przekraczac 3000 obr.

Prawda to??

I co ile wypada zmieniac olej?? 10 tys czy wiecej?? Noi czy lepiej zalac go czyms dobrym np Castrol, Mobil, czy zwykly GM bedzie dobrze smarowal ??

Napisano

> Sorry za moze trywialne pytanie, ale jak sprawdzic cisnienie turbiny??

Ja mam wkaźnik podpięty do kompa po OBDII. Oprócz ciśnienia zasysanego powietrza, pokazuje m.in. temp. powietrza w kolektorze. Potrafi w ciągu kilku sekund wzrosnąć z 35 do nawet 70*C.

Napisano
  • Autor

> Ja mam wkaźnik podpięty do kompa po OBDII. Oprócz ciśnienia zasysanego powietrza, pokazuje m.in.

> temp. powietrza w kolektorze. Potrafi w ciągu kilku sekund wzrosnąć z 35 do nawet 70*C.

Chetnie bym sobie cos takiego zalozyl.. Da rade to zrobic samemu czy lepiej dac fachowcowi?? I czy kazdy wskaznik bedzie pasowal, czy potrzebny jest konkretny, dedykowany do modelu??

Napisano

Dobrym zwyczajem jest wpisywanie danych dotyczących auta. Uzupełnij profil, bo mało wiadomo na temat Twojej Astry.

Napisano
  • Autor

> Dobrym zwyczajem jest wpisywanie danych dotyczących auta. Uzupełnij profil, bo mało wiadomo na

> temat Twojej Astry.

Wydawalo mi sie, ze profil mam dosc szczegolowo wypelniony. Ale ok dodalem rocznik i oznaczenie silnika ok.gif

Napisano

Rocznik odgrywa istotną rolę, bo zgodność z OBD II jest obowiązkowa od pewnego czasu. U Ciebie powinno grać.

Był kiedyś wątek na MK o urządzeniu TurboGauge. Kupiłem takie urządzonko i jestem bardzo zadowolony.

Okazało się, że dokładnie wszystkie wskaźniki na tablicy (oprócz licznka kilometrów) coś tam pokazją, ale w sposób bardzo przybliżony.

TG pokazało się na Allegro KLIK >>

Napisano
  • Autor

> Rocznik odgrywa istotną rolę, bo zgodność z OBD II jest obowiązkowa od pewnego czasu. U Ciebie

> powinno grać.

> Był kiedyś wątek na MK o urządzeniu TurboGauge. Kupiłem takie urządzonko i jestem bardzo

> zadowolony.

> Okazało się, że dokładnie wszystkie wskaźniki na tablicy (oprócz licznka kilometrów) coś tam

> pokazją, ale w sposób bardzo przybliżony.

> TG pokazało się na Allegro KLIK >

Dzieki za info ok.gif NIedlugo urodziny wiec na prezent trzeba sobie zazyczyc zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.