Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie mam spryskiwaczy :(

Featured Replies

Napisano

Witam!

Gdzie szukac?

Ani przod ani tyl, ani reflektory. Zaczelo sie od tego ze przestaly pryskac reflektory...bezpiecznik pod akku caly.

Wczoraj zauwazylem ze nie dzialaja rowniez spr. szyb. Ani z przodu ani z tylu. Absolutna cisza, pompka nie pracuje. Bezpiecznik sprawdzilem i jest OK. To ten sam co praca wycieraczek, a te dzialaja wiec tak czy siak nie ma opcji ze jest padniety....

Co jeszcze mozna wymacac? Dzis sproboje z tatem sprawdzic czy dochodzi prad do wtyczek przy pompkach. A jak tam nie bedzie pradu to co dalej? Wtyczki wyciagalem przy pompkach i zadnej roznicy....fakt brudno tam jest.

Ale jezeli tam jest prad to pewnie pompki do wymiany.... Jak sie je wyciaga? Gdzie ich szukac w zakupie? Drogo??

Czesto psuja sie te elementy?

Ta od reflektorow jest chyba inna prawda? na allegro nie znalazlem takiej...

Szerokosci!!

Napisano
  • Autor

Tez o tym myslalem. Jako ze pompka na szyby to chyba nie ma znaczenia jak ja zepne to skad mam wiedziec gdzie plus i minus na pompce od reflektorów?

A nawet jezeli zadzialaja to co wtedy? Gdzie szukac problemu?

Napisano

Najpierw zepnij i zobacz czy działa ok.gif

Jak zadziała to sprawdź czy masz zasilanie na wtyczkach do pompek ok.gif

Jeśli jest zasilanie to trzeba wyczyścic styki i będzie ok.gif

Jesli nie będzie to trzeba zobaczyć czy masz zailanie na bezpieczniku.

I tak powoli będziesz wykluczał gdzie może być przerwa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli nie będzie to trzeba zobaczyć czy masz zailanie na bezpieczniku.

W jaki sposob moge sprawdzic zasilanie na bezpieczniku? Tutaj to juz jestem zielony...

Po mojemu... wyciagam bezpiecznik odpowiedzialny za wycieraczki/spryskiwacze w miejsce jego nóżek wkladam koncowki od miernika i probóje dzwignia przy kierownicy wlaczac spryskiwacz.

Dobrze kombinuje?

Napisano

jeśli chcesz zmierzyć wartość płynącego prądu to tak zlosnik.gif

zrób sobie samoróbkę z jakąś żaróweczką i dwa kabelki ok.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli chcesz zmierzyć wartość płynącego prądu to tak

> zrób sobie samoróbkę z jakąś żaróweczką i dwa kabelki

Kurna... mozesz lopatologicznie od A do Z? wink.gif Czy dzieki mojemu sposobowi sprawdze czy jest tam prad? Ustawie miernik na stale napiecie.

Napisano

yikes.gif

Napięcie mierzy się równolegle

Prąd mierzy się szeregowo

ok.gif

Jak ustawisz na pomiar napięcia i dasz szeregowo to zrobisz sobie kuku zlosnik.gif

Dlatego najlepiej podłaczyć sobie żaróweczkę np. postojowa pod dwa kabelki i sprawdzać ok.gif

Napisano
  • Autor

> Napięcie mierzy się równolegle

> Prąd mierzy się szeregowo

> Jak ustawisz na pomiar napięcia i dasz szeregowo to zrobisz sobie kuku

> Dlatego najlepiej podłaczyć sobie żaróweczkę np. postojowa pod dwa kabelki i sprawdzać

A te 2 kabelki to wcisnac zamiast bezpiecznika od spryskiwaczy tak?

W kwestii elektroniki na prawde jestem zielony.

Napisano

I tak i nie zlosnik.gif

Bo jak wciśniesz zamiast bezpiecznika to nic nie sprawdzisz, a możesz sobie zrobic kuku przy zwarciu zlosnik.gif

wciskasz w jeden z otworów a drugi koniec dajesz to masy i próbuijesz , potem w drugi i to samo robisz , jeśli się nie zapaliła to znaczy że jeszcze coś przed bezpiczenikiem nie bangla sick.gif

dla swojego spokoju możesz sobie daś też bezpiczenik np. 10A na kabelku od żarówki ok.gif

Napisano
  • Autor

> I tak i nie

> Bo jak wciśniesz zamiast bezpiecznika to nic nie sprawdzisz, a możesz sobie zrobic kuku przy

> zwarciu

> wciskasz w jeden z otworów a drugi koniec dajesz to masy i próbuijesz , potem w drugi i to samo

> robisz , jeśli się nie zapaliła to znaczy że jeszcze coś przed bezpiczenikiem nie bangla

> dla swojego spokoju możesz sobie daś też bezpiczenik np. 10A na kabelku od żarówki

Coraz wiecej kapuje wink.gif. Ale tak: moje zaplecze elektryczne/elektroniczne jest ograniczone.

Rozumiem ze bezpiecznik musi siedziec w skrzynce i proboje sie w niego wpiac...czy bezpiecznik nalezy wyjac i dopiero probowac wciskac osobno w jego gniazdo?

Zamiast zarowki moge tak samo uzyc (wg mnie) miernika (multimetru). Jeden przewod w skrzynke bezpiecznikow (wg opisu powyzej) a drugi do masy (np slupka przy drzwiach przednich, albo gdzies tam przy mocowaniu skrzynki bezpiecznikow pod kierownica) ??

Napisano

Ale miernikiem mierzysz jak coś masz w obwodzie ok.gif

Dla mnie miernik to zwykły przewód, a chyba wiesz co się dzieje jak podłączysz przewód do + i - zlosnik.gif ( kabum )

Dlatego zawsze stosuje żaróweczkę które też doskonale widać jak świeci zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

OK. Czyli zostajemy przy zaroweczce.

A co z tym bezpiecznikiem?

Ma siedziec czy ma byc wyjety?

Moge do tego celu uzyc zwyklej probowki? (bo takowa posiadam). Tylko wtedy do tego grzybka ktorego dotyka sie palcem, musze dorobic jakis kabelek aby go podpiac do masy auta tak?

Napisano

bezpiecznik wyjmij

probówka o ile jest na 12V to tak bo ta na 220V to nawet Ci się nie zajarzy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> bezpiecznik wyjmij

> probówka o ile jest na 12V to tak bo ta na 220V to nawet Ci się nie zajarzy

My tak gadu gadu o sprawdzeniu czy jest prad w bezpieczniku ale w sumie to nie wiem po co wink.gif. Jak wspomnialem w 1 poscie, to ten sam obwod (bezpiecznik) co wycieraczki przod/tyl a te dzialaja normalnie.

Zarowno przy wlaczeniu biegu wycieraczek jak i przy dluzszym przytrzymaniu spryskiwania szyb (przod i tyl), wiec w tej kwestii rozmowa bezcelowa wink.gif

Dobrze kojarzę ?

Napisano

Na pompkę spryskiwacza lamp jest chyba osobny bezpicznik , bo kiedyś mi się przepalil i tylko na lampy nie chciał lać, a reszta działała, więc sprawdź to dokładnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na pompkę spryskiwacza lamp jest chyba osobny bezpicznik , bo kiedyś mi się przepalil i tylko na

> lampy nie chciał lać, a reszta działała, więc sprawdź to dokładnie

Sprawdzone. Na lampy jest bezpiecznik przy akku, a na szyby w skrzynce pod kierownica. Ten przy akku wymienialem zima bo mi walna, jak przymarzl plyn albo same klapki na zderzaku. Potem dzialal.

Ten temat juz obcykany.

Dzis sprawdze czy w ogole mam napiecie w kostkach i podlacze pompki na krotko. Bo drecze temat a moze po prostu styki sa w oplakanym stanie.

Smar miedziowy jest dobrym sposobem na wzmocnienie polaczenia pomiedzy kostka a silniczkiem?

Napisano

je nie bawie się w smarowanie , po prostu wole dobrze przeczyścić papierem ściernym ok.gif

Napisano
  • Autor

> je nie bawie się w smarowanie , po pristu wole dobrze przeczyścić papierem ściernym

A jak przeciscic styki w kostce? tam papieru nawet McGywer nie wsadzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> jesteś pewien

> cieńki śrubokręt + papier na nim

Hans...szkoda ze mieszkasz w Polsce a nie w Giżycku to bys mi pomogl wink.gif.

Napisano

Spoko moge dojechać zlosnik.gif

Długość trasy: 569.9km

Szacowany czas przejazdu: 10h 28 min

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Spoko moge dojechać

> Długość trasy: 569.9km

> Szacowany czas przejazdu: 10h 28 min

Zaczynamy weekend dluuugi - zapraszam wink.gif. U nas akurat oficjalne otwarcie sezonu wink.gif. Tylko wez ze soba ten cienkie srubokrety i papier scierny.

Wieczorem odezwe sie i dam znac gdzie mam prad a gdzie nie, czy pompka na krotko chodzi czy nie.

Szerokosci!!

Napisano

jak nie papier to zawsze możesz kupić okrągłe małe szczotki druciane ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak sobie jeszcze pomyslalem. FES - w nim mozna testowac rozne elementy samochodu. Na szybkiego znalazlem test spryskiwaczy reflektorow.

Jak wroce do domku to sie tym tez zajme.

A nie wiecie gdzie szukac i czy w ogole jest test spryskiwczy szyb?

Napisano
  • Autor

> Ale co Ci da test skoro nie działa

Tak na chlopski rozum. Jezeli same silniczki beda sprawne, jezeli test wyjdzie pozytywnie, to winna moze byc dzwignia.

W ostatecznosci bede jezdzil z lapkiem i wlaczal spryskiwacze jak bede potrzebowal hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Juz wszystko wiem.

Prad do kostek przy pompkach dochodzi ~12V Wiec instalacja jest OK.

Spryskiwacz reflektorow zaczal dzialac po tym jak troszke poruszalem kostka.

Spryskiwacz od szyb wyjalem i bede go probowal opukiwac, oczyscic i reanimowac. Bo puki co nawet na krotko zero reakcji...przewody sie grzaly a silniczek nie pracowal.

Jutro zajme sie reanimacja....moze uda sie jakies fotki zrobic dla potomnych? wink.gif

Napisano
  • Autor

I juz wszystko wiem.

Po otwarciu obudowy silniczek wygladal tragicznie. Rdza, sniedz i sypiace sie elementy metalowe....tragedia.

Sam silniczek udalo sie rozruszac i zaczal dzialac chyba normalnie, natomiast cos trzyma wirniczek. Nie ma tam dojscia. Prawy wylot wody zatkany; nie mozna tam dmuchnac, lewa idealnie. Najprawdopodobniej albo zassalo syf ze zbiorniczka (malo prawdopodobne) albo zerdzewiale elementy silniczka polecialy jakims cudem w strone wirniczka i zblokowaly go.

Zamowilem u brata ciotecznego silniczek KRAFT za 30zl.

Zobaczymy czy bedzie pasowac i jak bedzie dzialac.

szerokosci

Napisano
  • Autor

Pytanie:

Silniczek jest wkladany do zbiorniczka na wcisk... stara uszczelka zostala przy zbiorniczku. Wystarczy ze nowy silniczek mocno docisne czy trzeba cos kombinowac?

Napisano
  • Autor

Musialem jednak kupic silniczek z aukcji http://allegro.pl/pompka-spryskiwacza-fiat-punto-2-panda-stilo-p-t-i1586388171.html bo brata okazal sie inny (byc moze by pasowal ale wolalem nie ryzykowac).

Mocowanie - wcisnac do oporu, podlaczyc wtyczke i rurki i psikac wink.gif.

Ten z aukcji dziala super i jest identyczny jaki mialem zamontowany. Polecam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.