Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektronicy samochodowi

Featured Replies

Napisano

> czy pod to można podłączyć tubę??

Jaki model radia? Przejsciowke na wzmacniacz trzeba pewnie bedzie zrobic.

Napisano
  • Autor

> Jaki model radia? Przejsciowke na wzmacniacz trzeba pewnie bedzie zrobic.

blaupunkt

model fabryczny grinser006.gif

Napisano

> więc do czego jest LOUD on/off ??

funkcja podbijająca tony - wrażenie "lepszego dźwięku".

jeszcze pytanie dodatkowe - mówisz o tubie aktywnej czy pasywnej ?

Napisano
  • Autor

> funkcja podbijająca tony - wrażenie "lepszego dźwięku".

nie zauważyłem żeby coś się zmieniało grinser006.gif

> jeszcze pytanie dodatkowe - mówisz o tubie aktywnej czy pasywnej ?

a jaką można podłączyć?? grinser006.gif

ok. dziś troszkę pogrzebałem w temacie i pasywna to taka podłączana jako głośnik do radyjka a aktuwna to ze wzmacniaczem któremu trezba dać prundu?? dobrze rozumiem??

Napisano

> więc do czego jest LOUD on/off ??

Loudness - filtr poprawiający głośność tonów niskich i wysokich, tzw. korekcja fizjologiczna.

Napisano

Pasywna tuba to taka, która wymaga oddzielnego wzmacniacza, a aktywna posiada wzmacniacz wbudowany.

Napisano
  • Autor

> Loudness - filtr poprawiający głośność tonów niskich i wysokich, tzw. korekcja fizjologiczna.

ale to jest jak korektor?? wciskam on/off i słychać zmianę czy to tylko dla melomanów??

Napisano

> ale to jest jak korektor?? wciskam on/off i słychać zmianę czy to tylko dla melomanów??

Przy niskich wartościach głośności poprawia wysokie i niskie tony.

Quote:

Korekcja fizjologiczna - loudness albo kontur

Słuch człowieka ma tą właściwość, że nie wszystkie częstotliwości z pasma akustycznego odbiera jako bodźce na jednakowym poziomie. Najlepiej słyszy w okolicach 800-1000Hz natomiast dla niższych i wyższych częstotliwości czułość ucha spada. O ile przy normalnym poziomie dźwięku nie jest to dokuczliwe to przy cichym słuchaniu muzyki można odczuwać brak pewnych kawałków pasma. Dlatego przy cichym słuchaniu można podbić dół i górę pasma zgodnie z charakterystyką odwrotną do charakterystyki ucha ludzkiego. To właśnie robi loudness czyli korekcja fizjologiczna. Dobrze zrobiony loudness ma tą właściwość, że wraz ze wzrostem głośności intensywność jego spada. W przypadku potencjometru łatwo to osiągnąć a w przypadku regulacji elektronicznej często jest wyłączany powyżej pewnego poziomu tłumienia (nie mylić regulacji volume ze wzmocnieniem - to jest tłumienie).

Napisano
  • Autor

> Pasywna tuba to taka, która wymaga oddzielnego wzmacniacza,

czyli jak radio ma wyjście to tylko głośnik jest potrzebny??

a aktywna posiada wzmacniacz wbudowany.

czyli ciągniemy kable od muzyki plus prąd?? grinser006.gif

Napisano

> czyli jak radio ma wyjście to tylko głośnik jest potrzebny??

> a aktywna posiada wzmacniacz wbudowany.

> czyli ciągniemy kable od muzyki plus prąd??

Jeśli masz tubę pasywną to potrzebujesz wzmacniacz z filtrem aby oddzielić wysokie tony, których głośnik tuby nie zagra.

Napisano
  • Autor

> Przy niskich wartościach głośności poprawia wysokie i niskie tony.

> Quote:

> Korekcja fizjologiczna - loudness albo kontur

> Słuch człowieka ma tą właściwość, że nie wszystkie częstotliwości z pasma akustycznego odbiera jako

> bodźce na jednakowym poziomie. Najlepiej słyszy w okolicach 800-1000Hz natomiast dla niższych

> i wyższych częstotliwości czułość ucha spada. O ile przy normalnym poziomie dźwięku nie jest

> to dokuczliwe to przy cichym słuchaniu muzyki można odczuwać brak pewnych kawałków pasma.

> Dlatego przy cichym słuchaniu można podbić dół i górę pasma zgodnie z charakterystyką odwrotną

> do charakterystyki ucha ludzkiego. To właśnie robi loudness czyli korekcja fizjologiczna.

> Dobrze zrobiony loudness ma tą właściwość, że wraz ze wzrostem głośności intensywność jego

> spada. W przypadku potencjometru łatwo to osiągnąć a w przypadku regulacji elektronicznej

> często jest wyłączany powyżej pewnego poziomu tłumienia (nie mylić regulacji volume ze

> wzmocnieniem - to jest tłumienie).

dzięki za konkret a nie hasełka przedwyborcze grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz tubę pasywną to potrzebujesz wzmacniacz z filtrem aby oddzielić wysokie tony, których

> głośnik tuby nie zagra.

ale skoro radio ma wyjście na tubę to znaczy że już samo sobie rozdzieli??

coś jak zwrotnice??

sory za laickie pytania biglaugh.gif

Napisano

> ale skoro radio ma wyjście na tubę to znaczy że już samo sobie rozdzieli??

> coś jak zwrotnice??

> sory za laickie pytania

Radio nie ma wyjścia na tubę, tylko może mieć ew. wyjście na wzmacniacz. Podaj model radia.

Napisano
  • Autor

> Radio nie ma wyjścia na tubę, tylko może mieć ew. wyjście na wzmacniacz. Podaj model radia.

jest to blaupunkt fabryczny fiata.

schemat powyżej.

są te 3 kostki plus bezpiecznik i wyjście antenowe

Napisano

> Pasywna tuba to taka, która wymaga oddzielnego wzmacniacza, a aktywna posiada wzmacniacz wbudowany.

Panowie! (i panie?)

Nauczmy się używać prawidłowej nomenklatury i nazywajmy rzeczy po imieniu:

Tuba

tuba.jpg

Tuba

tc-25p-tuba-glosnik-radiowezlowy-dynamiczny-f-vat-1323340089.jpg

Tuba (bądź tubka)

klej_bonikol_purb_tuba_59742.jpg

Tuba

tuba-na-rysunki-60-110-cm-8-5-cm.jpg

NIETUBA

głośnik niskotonowy w obudowie typu Bass-Reflex (obudowie otwartej), obudowie zamkniętej, ewentualnie subwoofer.

1. o dziwacznym i niepraktycznym kształcie

tuby-i-skrzynie-basowe-blaupunkt-gtt-1200-p32195.jpg

1. o dziwacznym designie i praktycznym kształcie (nie różni się pod względem akustycznymi NICZYM od poprzednika)

podwojny-bass-reflex-z-2-subwooferami-30-cm-550w-en-ab2120_0_b.jpg

No i wreszcie: głośnik w obudowie TUBOWEJ-przekrój (tzw. "tuba")

proszszsz... właściwie to sama obudowa ale widać gdzie powinien być głośnik.

post-10226-100003476%201191394522.jpg

Wątpię czy ktoś chce taki wynalazek podpiąć w samochodzie więc co do dwóch poprzedników trzymajmy sie proszę swojskiego "subwoofer".

A poza tym nie ten kącik hehe.gif

Napisano

> ale to jest jak korektor?? wciskam on/off i słychać zmianę czy to tylko dla melomanów??

Dźwięk ustawiasz tak, jak Tobie pasuje. Nawyżej ktoś Ci powie, że masz zły gust zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> A poza tym nie ten kącik

zacząłem od HP to przenieśli na motokącik a teraz wylądowało na car audio. ja od początku nie chciałem drażnić poważnych melomanów swoim wiejskim umca umca grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dźwięk ustawiasz tak, jak Tobie pasuje. Nawyżej ktoś Ci powie, że masz zły gust .

ale ja właśnie nie zauważyłem różnicy między on i off grinser006.gif

Napisano

> jest to blaupunkt fabryczny fiata.

> schemat powyżej.

> są te 3 kostki plus bezpiecznik i wyjście antenowe

Wg mnie to radio nie ma wyjść na wzmacniacz. Jeśli mam rację to pozostaje Ci albo wymiana radia albo wzmacniacz z wejściami wysoko-poziomowymi.

Napisano

> zacząłem od HP to przenieśli na motokącik a teraz wylądowało na car audio. ja od początku nie

> chciałem drażnić poważnych melomanów swoim wiejskim umca umca

fizyka nie rozróżnia czego słuchasz.

Napisano
  • Autor

> Wg mnie to radio nie ma wyjść na wzmacniacz. Jeśli mam rację to pozostaje Ci albo wymiana radia

> albo wzmacniacz z wejściami wysoko-poziomowymi.

o co chodzi z tym wzmacniaczem??

daj konkrety na allegro grinser006.gif mile widziany odbiór osobisty w wawie grinser006.gif

chcę sobie stuningować audio ale jestem zielony (ale szybko się uczę grinser006.gif)

Napisano

> Wg mnie to radio nie ma wyjść na wzmacniacz. Jeśli mam rację to pozostaje Ci albo wymiana radia

> albo wzmacniacz z wejściami wysoko-poziomowymi.

Niekoniecznie. Wystarczy zrobić bądź kupić na popularnym serwisie aukcyjnym przejściówkę mini ISO <-> 4chinch palacz.gif

Napisano

Wyrzuc ten szmelc waytogo.gif ja zamienilem na fabrycznego blaupuntka z lacetti (mp3 cd to to ma ) i powiem Ci ,ze niebo a ziemia waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wyrzuc ten szmelc ja zamienilem na fabrycznego blaupuntka z lacetti (mp3 cd to to ma ) i powiem Ci

> ,ze niebo a ziemia

a cena z kosmosu??? grinser006.gif

Napisano

> ale ja właśnie nie zauważyłem różnicy między on i off

Widocznie za głośno słuchasz i loudnes już nie działa smile.gif.

Napisano

> a cena z kosmosu???

Gratis smile.gif w szewim zalozylem alpine z usb kupiona od kacikowicza za 3stowki (efekt jeszcze lepszy niz przesiadka z blaupunkta na lepszego blaupunkta w doblo) smile.gif

300zl i kupisz dobre radio z wyjsciem na wzmaka.

Napisano
  • Autor

> Gratis w szewim zalozylem alpine z usb kupiona od kacikowicza za 3stowki (efekt jeszcze lepszy

> niz przesiadka z blaupunkta na lepszego blaupunkta w doblo)

> 300zl i kupisz dobre radio z wyjsciem na wzmaka.

to jednak aż tak nie chcę tuningować.

myślałem że tylko głośniczek dorzucę

Napisano

> to jednak aż tak nie chcę tuningować.

> myślałem że tylko głośniczek dorzucę

Nic to nie da no.gif

Napisano

> Niekoniecznie. Wystarczy zrobić bądź kupić na popularnym serwisie aukcyjnym przejściówkę mini ISO

> 4chinch

Ale jesteś pewien, że radio ma wyjście na wzmacniacz, czy tylko chcesz kolegę naciągnąć na niepotrzebne koszty?

Napisano

> Ale jesteś pewien, że radio ma wyjście na wzmacniacz

Oczywiście że nie ma, trzeba by brać z płyty po przedwzmacniaczu.

Napisano

Oczywiście. Tylne głośniki wywalasz (bo niby po co one komu ?) a zamiast nich podpinasz rzeczoną tubę.Konieczny wzmacniacz z wejsciem HI Input lub adapterki(konwenterki) za 20-30pln. Przy seryjnym radiu i jakiejś tam taniej tubie spadek jakości i tak bez znaczenia.

Napisano

> tubę.Konieczny wzmacniacz z wejsciem HI Input lub adapterki(konwenterki) za 20-30pln.

jakie adapterki masz na myśli?

takie coś?

to już chyba lepiej wzmaka z high in..

Napisano

> jakie adapterki masz na myśli?

> takie coś?

> to już chyba lepiej wzmaka z high in..

Lepiej. ok.gif Nie mniej taki adapterek to jakaś alternatywa w przypadku gdy mamy np jaki mocno budżetowy aktywny sub z wejściami RCA tylko.

Napisano

> Lepiej. Nie mniej taki adapterek to jakaś alternatywa w przypadku gdy mamy np jaki mocno budżetowy

> aktywny sub z wejściami RCA tylko.

a jak jest z tymi wejściami high in? Melomanem nie jestem ale jakieś dziwne dźwięki, choć minimalne będą mnie wkurzać, a chciałbym wywalić tylne głośniki i pociągnąć z nich sygnał na jakiegoś niedrogiego sub'a z high in. Ma to działać na fabrycznym radyjku, żadnych rewelacji, jedynie co by delikatnie uprzyjemnić basik..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.