Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzone sprzęgiełko aparatu zapłonowego

Featured Replies

Napisano

Witam,

Tak grzebie i grzebie i nie umiem znaleźć tego co poszukuję.

Mam Astrę F C14NZ gaz. Rozłożę na części o co mi chodzi. Zdejmuje kopułkę i mam palec, palec się kręci, zatem się tam dalej coś urwało, zdejmuje to i widzę, ułamany kawałeczek, który powinien być połączony z wałem. To coś chciałbym wymienić, co to jest? smile.gif

Nie mam za bardzo kasy na kupowanie całego aparatu, tym bardziej nowego. Pomyślałem, że moja biała torpeda jest na tyle stara, że mógłbym kupić używkę i Pan mechanik wymieni tą część.

Napisano
  • Autor

> Czy na którejś z tych fot KLIK widać to o czym piszesz?

> Pozdroofka

No powiedzmy, że na trzecim zdjęciu od góry, ta część obrotowa po prawej stronie. I u mnie jest ułamany jeden z tych dzyndzelków. Znaczy u mnie to nieco inaczej wygląda, ale jest to odpowiednik tego, co mam na myśli.

Czytając to co tam pisze, to ten dzyndzelek odpowiada za wejście w kryzę wałka rozrządu, jak się źle dzyndzelek ustawi to nie będzie działało smile.gif

Napisano

Jeśli nie chcesz mieć nowego aparatu, to jedź na szrot i niech Ci dadzą nawet niesprawny. Wyjmiesz sobie kółeczko z "dzyndzlami" (widać je na 11-tej focie) i wsadzisz do swojego.

Pozdroofka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sytuacja jest taka:

1. wymieniłem te dzindzlowe coś (sprzęgiełko) aparatu zapłonowego na podróbkę za 30zł, na alledrogo wygląda to tak: klik klik i ujechałem jakieś 200km, rozleciało się, reklamacja i...

2. wymiana znowu i ujechałem jakieś 150km, znowu się rozleciało

3. Pojechałem do sklepu z orginalnymi używkami, wziąłem cały aparat zapłonowy, niestety był niesprawny, drugi kurs do sklepu, kupiłem oryginał samego sprzęgiełka za piekne 80zł bo chciałem, żeby to szybko naprawić - ujechałem 23km i też się rozleciało. Dodam, że mechanik sprawdził cały aparat zapłonowy, zniwelował wszelkie luzy i zupełnie nic to nie dało.

I nie wiem co w sumie robić. Ogólnie samochód pali idealnie, wszystko ładnie działa i nagle jest stop. Wysiadało to zarówno na ciepłym, jak i na zimnym silniku. Oczywiście awaria w czasie jazdy.

Kopac i szukac aparatu zapłonowego całego? a może to jakiś większy problem. Teraz jak mi się zepsuł, to z ciekawości dotknąłem i wszystko łącznie z kopułką, było nieźle gorące (ale to może tak mieć normalnie - tego nie wiem).

Ale według wskazówek temperatura silnika jak najbardziej w normie.

Napisano

> znowu się rozleciało

Rozlecenie rozleceniu nie równe wink.gif Co to znaczy? Pękło? Zmieliło go? Wyszczypało jakiś konkretny kawałek? Wszystkie są zniszczone jednakowo? Jeśli tak, to przyczyną nie jest samo sprzęgiełko, ale coś co je napędza lub jest przez nie napędzane - niszczy je.

> wziąłem cały aparat zapłonowy, niestety był niesprawny

A szkoda, bo miałbyś problem z głowy.

> Kopac i szukac aparatu zapłonowego całego?

Jeżeli nie chcesz szukać przyczyny uszkadzania sprzęgiełka, i nie jest to wina wałka - tak zrób.

> wszystko łącznie z kopułką, było nieźle gorące

U mnie to najgorętszy element pod maską wink.gif

Pozdroofka

P.S.

Wycinam Twój problem i daję jako nowy wątek. Nijak ma się do wątku "Świece i przewody WN" wink.gif

Napisano
  • Autor

> Rozlecenie rozleceniu nie równe Co to znaczy? Pękło? Zmieliło go? Wyszczypało jakiś konkretny

> kawałek? Wszystkie są zniszczone jednakowo? Jeśli tak, to przyczyną nie jest samo

> sprzęgiełko, ale coś co je napędza lub jest przez nie napędzane - niszczy je.

> A szkoda, bo miałbyś problem z głowy.

> Jeżeli nie chcesz szukać przyczyny uszkadzania sprzęgiełka, i nie jest to wina wałka - tak zrób.

Za każdym razem urywa się te boczne kółko - tak samo.

A jeszcze jedno na alledrogo są dwa aparaty LINK - jeden beru (taki z czerwoną kopułką), a drugi z czarną z Lucasa. Ja mam Lucasa, a będzie działał ten z Beru u mnie? bo je jakoś łatwiej namierzyć. Pytam bo różnica jest taka, że kopułka z Lucasa jest skręcana z aparatem, a Beru jest na klipsach. Nie chciałbym sprowadzać, czegoś co jednak nie pasuje.

Nie wiedziałem gdzie o tym pisać, więc czepiłem się wysokiego napięcia smile.gif

Napisano

> Za każdym razem urywa się te boczne kółko - tak samo.

Od strony wałka czy aparatu?

> Ja mam Lucasa, a będzie działał ten z Beru u mnie?

Hmmm... O ile mnie pamięć nie myli to przed liftem w 1,4 montowane były właśnie Beru, czyli na zatrzaski. Ale ja stary jestem, może mi się coś pomieszało wink.gif Jeśli mam rację, to może ktoś już wymieniał u Ciebie na Lucasa. Zaraz ktoś z lepszą pamięcią przyjdzie i potwierdzi lub zaprzeczy wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Od strony wałka czy aparatu?

Od strony wałka urywa, ułamana część zostaje za każdym razem w wałku i trzeba ją wydłubać

Napisano

> Od strony wałka urywa

Widzę dwie opcje:

1. Coś nie tak z wałkiem (choć trudno mi sobie wyobrazić co...) a wtedy nawet jak dasz nowy aparat to i tak go uszkodzi

2. Jest jakiś opór w aparacie, który powoduje, że jego bebechy nie nadążają za wałkiem i puszcza w najsłabszym miejscu - na sprzęgiełku. Taki przykład z kosmosu trochę wink.gif : palec trze o kopułkę, wałek ciągnie, aparat hamowany jest przez palec i plastik sprzęgiełka nie wytrzymuje.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Widzę dwie opcje:

> 1. Coś nie tak z wałkiem (choć trudno mi sobie wyobrazić co...) a wtedy nawet jak dasz nowy aparat

> to i tak go uszkodzi

> 2. Jest jakiś opór w aparacie, który powoduje, że jego bebechy nie nadążają za wałkiem i puszcza w

> najsłabszym miejscu - na sprzęgiełku. Taki przykład z kosmosu trochę : palec trze o kopułkę,

> wałek ciągnie, aparat hamowany jest przez palec i plastik sprzęgiełka nie wytrzymuje.

> Pozdroofka

No ale to jest możliwe smile.gif Ja nawet coś w ten deseń myślałem smile.gif

Jeszcze mi daje do myślenia, to co piszesz z tym Beru. Może też już było wymieniane i ktoś wsadził Lucasa, bo miał pod ręką.

A że już mam dosyć tego przestoju, to nie będę na nowo testował, czy lepszy Beru, czy Lucas. Był Lucas, zamówiłem tego samego, majster wsadzi, oring wymieni i jak sie nie rozwali w najbliższym czasie to mamy po problemie.

Napisano

> Od strony wałka czy aparatu?

> Hmmm... O ile mnie pamięć nie myli to przed liftem w 1,4 montowane były właśnie Beru, czyli na

> zatrzaski.

Ja mam po lifcie i aparat na zatrzaski z kopułką Boscha skromny.gif

Panie Kapitanie, sprawdź Pan na wszelki wypadek, czy wałek rozrządu nie ma luzu promieniowego.

Napisano
  • Autor

> Ja mam po lifcie i aparat na zatrzaski z kopułką Boscha

> Panie Kapitanie, sprawdź Pan na wszelki wypadek, czy wałek rozrządu nie ma luzu promieniowego.

Dziękuję, za tą cenną podpowiedź.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc Mości Panom!!! smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.