Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana koła

Featured Replies

Napisano

Jako że koło jest przykręcone, czterema śrubami to od której trzeba zacząć ?

Napisano

> Jako że koło jest przykręcone, czterema śrubami to od której trzeba zacząć ?

facepalm%5B1%5D.gifpanic.gif

Napisano
  • Autor

Też masz taki kłopot, czy też zanim odkręcisz musisz dobrze się zakręcić.

Napisano

Myśle ze to nie ma znaczenia... hmm.gif

Z przykręcaniem, to wiem ze sie przykręca na krzyż...

Napisano

A wiesz którymi drzwiami się wsiada? zlosnik.gif czy też masz problem 30.GIF

Napisano

ja zawsze zaczynam od

Puszka_Lech.jpg

później pierwsza od góry i lecę w dół ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Myśle ze to nie ma znaczenia...

> Z przykręcaniem, to wiem ze sie przykręca na krzyż...

Ta każdy może powiedzieć że to nie ma znaczenia a potem mogą być kłopoty.

W kamazie to dość łatwo było stwierdzić, wystarczyło przeprowadzić odpowiednie czynności przygotowawcze i wiadomo było od której śruby zacząć ale jak tu w kole z czterema śrubami wykonać równie wstępne czyli podzielić ilość śrub przez 8 - ilość kół pozostałych + kolejność od kierowcy idąc na północ w kierunku tyłu auta a na koniec dzieląc wynik przez współrzędne GPS.

I być tu mądry a jak popełnisz błąd to możesz ni odkręcić koła.

Przy dobrych obliczeniach kolejności będziesz miał łatwo odkręcające się śruby i to ręką a nie nogą jak to robią laicy w temacie kół.

Napisano

> Ta każdy może powiedzieć że to nie ma znaczenia a potem mogą być kłopoty.

> W kamazie to dość łatwo było stwierdzić, wystarczyło przeprowadzić odpowiednie czynności

> przygotowawcze i wiadomo było od której śruby zacząć ale jak tu w kole z czterema śrubami

> wykonać równie wstępne czyli podzielić ilość śrub przez 8 - ilość kół pozostałych + kolejność

> od kierowcy idąc na północ w kierunku tyłu auta a na koniec dzieląc wynik przez współrzędne

> GPS.

> I być tu mądry a jak popełnisz błąd to możesz ni odkręcić koła.

> Przy dobrych obliczeniach kolejności będziesz miał łatwo odkręcające się śruby i to ręką a nie nogą

> jak to robią laicy w temacie kół.

Każdy robi jak uważa... skromny.gif

Napisano

> ja zawsze zaczynam od

waytogo.gifja też zlosnik.gif

Napisano

> ja zawsze zaczynam od

> później pierwsza od góry i lecę w dół

Ja tam nigdy nie piję jak dłubię przy aucie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Później z reguły wsiadam i sprawdzam czy dobrze zrobiłem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

hmm.gif Ja bym zaczął od pierwszej ideia.gif

A dokładniej to wyliczenie w Uniaku, która będzie pierwsza może być nieco kłopotliwe, ze względu na wszędobylską rdzę oslabiony.gif Należałoby się ustawić w kierunku południowo-północnym i wtedy patrząc od strony kierowcy liczyć z lewego ukosu, na prawy wyprost hmm.gif Później 3 razy wspak, podzielić przez zero i mamy gotowy wzór na na pierwszą śrubę do odkręcania ok.gif Ale z drugą może być większy problem hmm.gif Nigdy nie pamiętam jaki jest wzór na wyliczenie drugiej śruby crazy.gif

Napisano

> Nigdy nie pamiętam jaki jest wzór na wyliczenie drugiej śruby

Ta pierwsza to pierwsza z lewej od góry czy ta bliżej wentyla?

Wulkanizator jakoś przy wymianie moich opon zlewa wyliczenia i odkręca pierwszą która mu na klucz wejdzie - czy zmienić wulkanizatora?

A jeszcze jedno.

Dosłownie kilka razy jedno z kół odkręcałem zaczynając od środkowej śruby i jak się później okazało to była jedyna beksa.gif

...to po prostu był zapas, a odkręcałem tylko po to by sprawdzić co pod nim się znajduje. grinser006.gif

Napisano

> ja zawsze zaczynam od

> później pierwsza od góry i lecę w dół

To puszką też idzie odkręcać koła? hmm.gif

Napisano
nono.gifadmin.gif
Napisano

> To puszką też idzie odkręcać koła?

No pewnie ok.gif Przecież otwór do picia jest idealnie wyprofilowany pod śrubę ok.gif

Napisano

od tej co jest na dole i daje najlepsze podparcie ok.gif

Napisano

> Wulkanizator jakoś przy wymianie moich opon zlewa wyliczenia i odkręca pierwszą która mu na klucz

> wejdzie - czy zmienić wulkanizatora?

Kolego. Koniecznie zmień wulkanizatora. Zawodowiec, który nie wie którą śrubę odkręcić najpierw to jest patałach i obibok.

Napisano

> Ta pierwsza to pierwsza z lewej od góry czy ta bliżej wentyla?

Nie, nie. To pierwsza z dołu od wewnętrzej przez ukośną ok.gif

> Wulkanizator jakoś przy wymianie moich opon zlewa wyliczenia i odkręca pierwszą która mu na klucz

> wejdzie - czy zmienić wulkanizatora?

Zmienić ok.gif jeśli wulkanizator nie robi stosownych obliczeń to mogą Ci kola odpaść podczas jazdy oslabiony.gif

Napisano

> Nie, nie. To pierwsza z dołu od wewnętrzej przez ukośną

> Zmienić jeśli wulkanizator nie robi stosownych obliczeń to mogą Ci kola odpaść podczas jazdy

A mogę prosić jakiś rysunek, bo czytając posty mam wrażenie, że potrzebna do tego jest geografia, matematyka, fizyka jądrowa, chemia, rysunek techniczny i coś tam jeszcze hmm.gif

Napisano

> A mogę prosić jakiś rysunek, bo czytając posty mam wrażenie, że potrzebna do tego jest geografia,

> matematyka, fizyka jądrowa, chemia, rysunek techniczny i coś tam jeszcze

Od tego jest właśnie dobry wulkanizator ok.gif on takie rysunki ma w głowie. Chętnie bym wrzucił, ale jeszcze jestem w pracy i nie bardzo mam jak się bawić Paintem icon_rolleyes.gifoslabiony.gif

Napisano

> Nie, nie. To pierwsza z dołu od wewnętrzej przez ukośną

> Zmienić jeśli wulkanizator nie robi stosownych obliczeń to mogą Ci kola odpaść podczas jazdy

Może by lepiej wprowadzić koła na zatrzaski, rzepy albo coś innego z zamkiem patentowym włącznie by nie ukradli przy okazji?

Napisano

> od tej co jest na dole i daje najlepsze podparcie

Co się wtrynia jak nie wie wpysk.gif270751858-jezyk.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Napisałem już jak jest prawidłowo, a Ty chłopakom w głowach mącisz icon_rolleyes.gifwpysk.gifgrinser006.gif

Napisano

> Co się wtrynia jak nie wie Napisałem już jak jest prawidłowo, a Ty chłopakom w głowach mącisz

Panowie... czy chcecie sobie odpocząć od forum do końca OZU ??

Napisano

> Od tego jest właśnie dobry wulkanizator on takie rysunki ma w głowie. Chętnie bym wrzucił, ale

> jeszcze jestem w pracy i nie bardzo mam jak się bawić Paintem

Ja tez w pracy i mam jeszcze do wystawienia 300 faktur, zrobić i wysłać kilka deklaracji Intrastat i kilka innych czynności z piciem kawy włącznie. grinser006.gif

Napisano

> Może by lepiej wprowadzić koła na zatrzaski, rzepy albo coś innego z zamkiem patentowym włącznie by

> nie ukradli przy okazji?

A to akurat jest ciekawy pomysł hmm.gif koła na rzepy trzeba sprzedać w F1 ok.gif będzie jeszcze krótszy czas pobytu w PitStop`ie ok.gif

Napisano

> Panowie... czy chcecie sobie odpocząć od forum do końca OZU ??

swiety.gif526.gif

Już znikam wink.gif w pracy bym się zanudził bez AK wink.gif

Napisano

Może innym razem, dobrze? blagam.gif

P.S. Znikam

Napisano

Proponuję wysłać kolegów na karne wymiany kół. Jakieś zajęcia praktyczne u najbliższego wulkanizatora?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.