Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania silnika na wolnych obrotach !!!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Co może być przyczyną nierównej pracy silnika, której skutkiem są odczuwalne drgania silnika na wolnych obrotach? Cewki sprawdziłem są ok, kable WN też wydają się ok. Drgania powtarzają się co kilka-kilkanaście sekund.

Czy mieliście podobne objawy?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Co może być przyczyną nierównej pracy silnika, której skutkiem są odczuwalne drgania silnika na

> wolnych obrotach? Cewki sprawdziłem są ok, kable WN też wydają się ok. Drgania powtarzają się

> co kilka-kilkanaście sekund.

> Czy mieliście podobne objawy?

> Pozdrawiam

Hmm, przeczyścić krokowca i przepustnicę?

Napisano
  • Autor

> Hmm, przeczyścić krokowca i przepustnicę?

Popatzrę. Może być że to własnie to.

Napisano

Bardzo długo z tym walczyłem. Miałem identycznie. Niestety nie udało mi się znaleźć przyczyny. Sprawdzałem i podmieniałem wszystko czyli: świece, kbale, czujnik MAP, TPS, krokowy, położenia wału. Wymeniłem uszczelkę miksera, przepustnica wyczyszczona, podmieniony komp. Dałem sobie spokój. Jedyne co pozostało to uszczelka kolektora ssącego i wypalony zawór.

Napisano
  • Autor

> Bardzo długo z tym walczyłem. Miałem identycznie. Niestety nie udało mi się znaleźć przyczyny.

> Sprawdzałem i podmieniałem wszystko czyli: świece, kbale, czujnik MAP, TPS, krokowy, położenia

> wału. Wymeniłem uszczelkę miksera, przepustnica wyczyszczona, podmieniony komp. Dałem sobie

> spokój. Jedyne co pozostało to uszczelka kolektora ssącego i wypalony zawór.

No właśnie nie chcę wymienić połowy silnika. Czy zawory da radę sprawdzić bez rozbierania silnika np. poprzez sprawdzenie kompresji (chyba tak to się fachowo nazywa)?

Napisano

Tak kompresję możesz sprawdzić sam. Potrzebny jest manometr. Ja specjalnie sobie kupiłem, bo wychodziło taniej niż jakbym miał oddać do mechanika. Wykręcasz świece i wkręcasz po kolei manometr do kolejnych cylindrów. Kręcisz rozrusznikiem z 5sekund i sprawdzasz odczyt. Powiem Ci szczerze, że u mnie kompresja była raczej dobra na 3 cylindrach w okolicy 10-11, a na jednym 9,5. Powiem tak jak poszukiwałem przyczyny, najbardziej zastanawiało mnie dlaczego dzieje się tak losowo i czasem jest dobrze. W sumie już mi brakowało pomysłów i darowałem sobie, przyzwyczaiłem się do tego i tłumaczyłem zużyciem silnika na skutek jazdy na lpg i tyle. A że UPG miałem już robione to i spejalnie głowicy nie chciałem rozbierać by sprawdzać czy to wina zaworów. Aha, możesz jeszcze zawory wyregulować. Niby ja oddałem mechanikowi do regulacji ale pewien nie jestem czy cokolwiek tam ruszył bo nie było mnie przy tym. Jak znajdziesz przyczynę to napisz bo sam jestem ciekaw co to jest mimo, że palio już sprzedałem.

Napisano
  • Autor

> Tak kompresję możesz sprawdzić sam. Potrzebny jest manometr. Ja specjalnie sobie kupiłem, bo

> wychodziło taniej niż jakbym miał oddać do mechanika. Wykręcasz świece i wkręcasz po kolei

> manometr do kolejnych cylindrów. Kręcisz rozrusznikiem z 5sekund i sprawdzasz odczyt. Powiem

> Ci szczerze, że u mnie kompresja była raczej dobra na 3 cylindrach w okolicy 10-11, a na

> jednym 9,5. Powiem tak jak poszukiwałem przyczyny, najbardziej zastanawiało mnie dlaczego

> dzieje się tak losowo i czasem jest dobrze. W sumie już mi brakowało pomysłów i darowałem

> sobie, przyzwyczaiłem się do tego i tłumaczyłem zużyciem silnika na skutek jazdy na lpg i

> tyle. A że UPG miałem już robione to i spejalnie głowicy nie chciałem rozbierać by sprawdzać

> czy to wina zaworów. Aha, możesz jeszcze zawory wyregulować. Niby ja oddałem mechanikowi do

> regulacji ale pewien nie jestem czy cokolwiek tam ruszył bo nie było mnie przy tym. Jak

> znajdziesz przyczynę to napisz bo sam jestem ciekaw co to jest mimo, że palio już sprzedałem.

Siemano!

Zawory sprawdzał przy mnie mechanik ale wydaje mi się, że nie miał o tym do końca pojęcia chyba bo sprawdzał na gorącym silniku. Być może faktycznie to luzy są za duże. Ostatnio regulowałem je ze 60kkm temu wink.gif. Pojadę do innego gościa może coś doradzi i sprawdzi to lepiej niż tamten. A manometr to gdzie zakupiłeś? W motoryzacyjnym dostanę takie cudo?

Napisano

Manometr kupiłem w sklepie z narzędziami ale pełno tego na allegro. W motoryzacyjnym powinno być (tylko kup z końcówką wkręcaną a nie na docisk). Jeśli nie znajdziesz to np. na allegro

Napisano

Witam wg. mnie cykliczne drgania zawsze będą występować ma to związek z pracą sondy lambda z jej przejściem tzn mieszanki z ubogiej na bogatą i odwrotnie, u siebie mam wstawiony diodowy wyświetlacz pracy sondy i to też już zaobserwowałem, być może jest to związane z paliwem czy też zużyciem silnika i jego osprzętu. Drgania silnika są chyba prawidłową oznaka jego działania (moja teoria :-) gdyż jak ustawiam gaz itp to taka praca jest prawidłowa)

Napisano

> Witam wg. mnie cykliczne drgania zawsze będą występować ma to związek z pracą sondy lambda z jej

> przejściem tzn mieszanki z ubogiej na bogatą i odwrotnie, u siebie mam wstawiony diodowy

> wyświetlacz pracy sondy i to też już zaobserwowałem, być może jest to związane z paliwem czy

> też zużyciem silnika i jego osprzętu. Drgania silnika są chyba prawidłową oznaka jego

> działania (moja teoria :-) gdyż jak ustawiam gaz itp to taka praca jest prawidłowa)

Ale kol. nie chodzi o drgania, tylko pisze o "nierównej pracy silnika" a drgania to efekt niejako uboczny tego feleru

Napisano
  • Autor

> Ale kol. nie chodzi o drgania, tylko pisze o "nierównej pracy silnika" a drgania to efekt niejako

> uboczny tego feleru

Dokładnie. Spróbuje przeczyścić sondę, może coś to pomoże.

Napisano

> Dokładnie. Spróbuje przeczyścić sondę, może coś to pomoże.

A tego krokowca sprawdzałeś? Bo kiedyś miałem podobny objaw, gasł na wolnych a jak już pracował to obroty strasznie falowały, prawie do zgaśnięcia. Czyszczenie silniczka krokowego pomogło a dla pewności było też czyszczenie przepustnicy. Chociaż kiedyś był opisany podobny problem na kąciku BBM i okazało się że winą były padające ze starości wiązki przewodów, wystarczyło poruszać kablami pod maską i problem ustępował.... na jakiś czas zlosnik.gif

Napisano

Spróbuj potraktować sprayem do czyszczenia coś ok 15 zł krokowca i przepustnice oraz zmierzyć szczeliny na świecach ew wyregulować, u mnie takie objawy powodują świece nieraz, sprawdź w nocy czy przewody WN za dużo nie świecą się.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj potraktować sprayem do czyszczenia coś ok 15 zł krokowca i przepustnice oraz zmierzyć

> szczeliny na świecach ew wyregulować, u mnie takie objawy powodują świece nieraz, sprawdź w

> nocy czy przewody WN za dużo nie świecą się.

Siemano! To raczej nie krokowiec. Uwalonego krokowca już miałem i były to całkiem inne objawy niż teraz. Kable i ich świecenie sprawdzałem i są ok. Gdzieś indziej jest pies pogrzebany.

Napisano

Bardzo mnie ciekawi co jest przyczyną. Miałem niemal tak samo. A może to jednak wiązka elektryczna gdzieś szwankuje? Stąd czasem jest dobrze. Bo jeśli byłaby to nieszczelność w dolocie, wypalone gniazdo lub zawór to nie byłoby takich okresowych polepszeń. Sprawdź jeszcze w Twoim przypadku sonde, wątpię aby była to ona ale nie zaszkodzi - po prostu ją wypnij i zobacz jak wtedy pracuje silnik.

Napisano
  • Autor

> Bardzo mnie ciekawi co jest przyczyną. Miałem niemal tak samo. A może to jednak wiązka elektryczna

> gdzieś szwankuje? Stąd czasem jest dobrze. Bo jeśli byłaby to nieszczelność w dolocie,

> wypalone gniazdo lub zawór to nie byłoby takich okresowych polepszeń. Sprawdź jeszcze w Twoim

> przypadku sonde, wątpię aby była to ona ale nie zaszkodzi - po prostu ją wypnij i zobacz jak

> wtedy pracuje silnik.

Mam taki zamiar.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.