Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do Rometów z PRLu?

Featured Replies

Napisano

Pytanie głównie go kolegów, którzy mają coś wspólnego ze starszymi, polskimi a nie chińskimi Rometami zlosnik.gif. Jakim olejem zalewacie silniczki? Czy stosujecie jakieś dodatki do paliwa bezołowiowego? Jaki olej do mieszanki? hmm.gif

Muszę zająć się niedługo olejem w Motorynce Pony, Komarze Sport i WSK 125....jak na razie Komar ma w silniku olej pewnie 30 letni zlosnik.gif, motorynkę zalałem jakimś wynalazkiem, przez co sprzęgła nie da się wyregulować, a Wieśka po remoncie jeszcze sucha...

Napisano

> Pytanie głównie go kolegów, którzy mają coś wspólnego ze starszymi, polskimi a nie chińskimi

> Rometami . Jakim olejem zalewacie silniczki? Czy stosujecie jakieś dodatki do paliwa

> bezołowiowego? Jaki olej do mieszanki?

> Muszę zająć się niedługo olejem w Motorynce Pony, Komarze Sport i WSK 125....jak na razie Komar ma

> w silniku olej pewnie 30 letni , motorynkę zalałem jakimś wynalazkiem, przez co sprzęgła nie

> da się wyregulować, a Wieśka po remoncie jeszcze sucha...

Ja w moich rometach, shl m11 i w MZ używam szlachetnego oleju ELF przekładniowego.

Natomiast do paliwa leje Castrola (w czerwonym opakowaniu)

w proporcjach zalecanych. A do paliwa żadnych uszlachetniaczy nie leje, tak jak i do 126p również czystą bezołowiową:))

Napisano
  • Autor

> Ja w moich rometach, shl m11 i w MZ używam szlachetnego oleju ELF przekładniowego.

a coś więcej? znalazłem ELF Tranself NFP 75W80 i ELF Tranself EP 80W90 - który się nadaje, którego używasz? Może foto opakowania?

EDIT: Jeszcze jest coś takiego hmm.gif

> Natomiast do paliwa leje Castrola (w czerwonym opakowaniu)

Jak wyżej - dokładniejsze dane, może foto wink.gif

> w proporcjach zalecanych. A do paliwa żadnych uszlachetniaczy nie leje, tak jak i do 126p również

> czystą bezołowiową:))

ok.gif mieszanka 1:25 czy inne proporcje?

Napisano

> a coś więcej? znalazłem ELF Tranself NFP 75W80 i ELF Tranself EP 80W90 - który się nadaje, którego

> używasz? Może foto opakowania?

Proszę oto foto przekładniowego ELFA

99dba7416e4ab62amed.jpg

> mieszanka 1:25 czy inne proporcje?

Tak 1;25 do rometów, a do mz 1;50 shl 1;30

I oto foto poniżej. kiedyś używałem syntetyka...ale niestety nie mogę go dostać u mnie w mieście, a to jedyny dobry olej w mieście. Tak to są same mixole i tym podobne

4154921f9d655307med.jpg

Napisano
  • Autor

> Proszę oto foto przekładniowego ELFA

> Tak 1;25 do rometów, a do mz 1;50 shl 1;30

> I oto foto poniżej. kiedyś używałem syntetyka...ale niestety nie mogę go dostać u mnie w mieście, a

> to jedyny dobry olej w mieście. Tak to są same mixole i tym podobne

Dzięki wielkie, rozejrzę się u siebie za takimi olejami ok.gif

Napisano

> Dzięki wielkie, rozejrzę się u siebie za takimi olejami

Wiesz, na dobrym oleju silniczek zupełnie inaczej pracuje. Ciszej i aż chce się wkręcać na obroty...a jak się zagrzeje, to dymi minimalnie. A nie tak jak zalejesz mixola to nie dość że kopci to nie chce się wkręcać na obroty.

Nie bez powodu w ksiażce serwisowej (trabant lub wartburg nie pamiętam który) zachodni sąsiedzi napisali, że jak stosuje się mixol to żeby zwiększyć dawkowanie smile.gif

Napisano

> Wiesz, na dobrym oleju silniczek zupełnie inaczej pracuje. Ciszej i aż chce się wkręcać na

> obroty...a jak się zagrzeje, to dymi minimalnie. A nie tak jak zalejesz mixola to nie dość że

> kopci to nie chce się wkręcać na obroty.

> Nie bez powodu w ksiażce serwisowej (trabant lub wartburg nie pamiętam który) zachodni sąsiedzi

> napisali, że jak stosuje się mixol to żeby zwiększyć dawkowanie

piszesz o czymś co było faktem ale w 80 latach

MIxol teraz i 30 lat temu to dwa różne oleje

ja tam do mojej TSki lałem lepszy (już nie pamiętam który) a teraz leje Mixol bo akurat taki mieli na stacji i chmury dymu za sobą nie widzę smile.gif a i z obrotami problemu nie ma drive.gif

do skrzyni leje hipol o takich parametrach jak Twój Elf znaczy 80w90 i też problemów z motorkiem nie ma

i nie jest tak że swojego sprzętu nie szanuję, bo żeby wyglądał tak jak wygląda i jeździł tak jak jeździ to się musiałem nasiedzieć w garażu i wydawać kupę kasy

Napisano

> piszesz o czymś co było faktem ale w 80 latach

> MIxol teraz i 30 lat temu to dwa różne oleje

> ja tam do mojej TSki lałem lepszy (już nie pamiętam który) a teraz leje Mixol bo akurat taki mieli

> na stacji i chmury dymu za sobą nie widzę a i z obrotami problemu nie ma

Tak, tylko ile na tym silniku zrobisz kilometrów?

Sam kiedyś używałem mixolu i nie było to kto wie jak dawno temu.Ale teraz przekonałem się że lepiej zalać lepszy olej. Silnicz kopcił o wiele bardziej gasł na jałowym biegu...obiawy te skończyły się po zastosowaniu pierw ESSO a potem przerzuciłem się na Castrola.A motor robił sobie sam mieszankę, tak więc nie ma tu możliwości, że ja nalałem za bogato. Toż to ma za zadanie smarować a nie....

> do skrzyni leje hipol o takich parametrach jak Twój Elf znaczy 80w90 i też problemów z motorkiem

> nie ma

Fakt, do skrzyni też będzie hipol, i cokolwiek innego byleby tylko miał odpowiednią lepkość.

Aczkolwek jak jestem przekonany do przekładniowego ELFA, i tylko jego używam. Zresztą nie kosztuje on majątku bo na litrowej butelce, jest jakieś 2-3zł różnicy.

Napisano

Ponoc dobry do mieszanki jest ORLEN OIL 2T SEMISYNTHETIC czerwony.

A jaki konkretnie Hipol do skrzyni - bo też mnie czeka wymiana w Romecie 50 T-1.

Napisano

> Ponoc dobry do mieszanki jest ORLEN OIL 2T SEMISYNTHETIC czerwony.

> A jaki konkretnie Hipol do skrzyni - bo też mnie czeka wymiana w Romecie 50 T-1.

80W90

Napisano

W instrukcji zalecali lać lux10 do skrzyni a do paliwa mixol. W sumie rodzaj oleju lanego do skrzyni-sprzęgła nie jest chyba krytyczny, ważne żeby był. Do mieszanki to zalecałbym olej syntetyczny i pewnie w takim przypadku wystarczy proporcja 1:50. Ważne jest to, że mieszanka się starzeje i nie zaleca się używać starszej niż 3 miesiące.

Ja osobiście jak tłukłem kadeta w latach 90-tych to do paliwa lałem olej czerwony stihl w proporcji 1:50 i nic się złego nie działo, świecy nigdy nie zarzuciło ok.gif

Od kilku lat np do piły stosuję olej midland czerwony (ponoć syntetyczny) i też ta sama proporcja. W sumie nie widać różnicy w stosunku do oryginalnego oleju stihl, a jest sporo tańszy grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.