Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakłócenia z alternatora???

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, ja z kącika obok, mam malutkie pytanie, mam nadzieję, że pomożecie, słuchajcie,

mam problem od długiego już czasu, dotyczy podejrzewam filtra alternatora lub samego alternatora. Posiadam dość mocne radio Pioneer deh-p80mp oraz wzmacniacz Blaupunkta GTA 280 z dedykowanym do niego subwooferem tejże firmy.

Przeszkadza mi bardzo świst (zakłócenia), który rośnie w miarę zwiększania obrotów. Czasami wydaje się jakby miśki mnie na sygnale podczas jazdy goniły. Chciałbym jak się domyślacie się tego pozbyć. Ostatnio wymieniając mostek diodowy w altku widziałem, że jest na nim (chyba jakiś filtr - biała kostka - nie regulator. Tak przynajmniej wyczytałem. czy on mógł paść, czy może trzeba inny filtr założyć na przewód idący do akumulatora, żeby takich zakłóceń nie było?

Jeśli włączone jest samo radio idzie to znieść, sytuacja natomiast zmienia się, gdy uruchomię wzmacniacz z poziomu radia wtedy buuuuczy mocno z subwoofera, wiadomo niskie tony. Buczy też CB radio. Czasem lżej czasem mocniej... pomóżcie o co chodzi...

Napisano

niedawno tez mialem ten sam problem, powod kompletnie inny.

Z opisanych przez Ciebie objawow wynika ze problem dotyczy alternatora. Kolega Doleck powie Ci wiecej w tym temacie.

Co do filtra, kupilem taki wynalazek na allegro, mial za zadanie wyeliminowac gwizdanie, nie pomoglo.

tutaj troche do poczytania

Napisano

A jak jest zamocowany wzmacniacz?? Jego obudowa powinna byc elektrycznie odizolowana od karoserii/masy pojazdu. Jedynie przez przewod z oznaczeniem "-" moze dostawac mase.

Czasem powodem takich zaklocen jest wlasnie powstajaca petla masy.

Napisano
  • Autor

> A jak jest zamocowany wzmacniacz?? Jego obudowa powinna byc elektrycznie odizolowana od

> karoserii/masy pojazdu. Jedynie przez przewod z oznaczeniem "-" moze dostawac mase.

Masa TYLKO po kablu, wzmacniacz przykręcony do pilśni z tyłu siedzenia.. właśnie, właśnie to gwizdanie;)))) no nic poczytam zaraz.

Napisano

> Masa TYLKO po kablu, wzmacniacz przykręcony do pilśni z tyłu siedzenia.. właśnie, właśnie to

> gwizdanie;)))) no nic poczytam zaraz.

A masa jak podłączona ? Bo są dwie szkoły zlosnik.gif Nie podejmuje się zajmować stanowiska w temacie która z nich lepsza,niemniej w poprzednim samochodziku gwizdanie i buczenie zostało wyeliminowane przez pociągnięcie masy bezpośrednio do akumulatora.

Napisano

> Masa TYLKO po kablu, wzmacniacz przykręcony do pilśni z tyłu siedzenia.. właśnie, właśnie to

> gwizdanie;)))) no nic poczytam zaraz.

Lepiej sprawdz czy faktycznie tej masy nie ma na obudowie. Poodlaczaj wszystkie przewody i pomierz miernikiem. Kiedys tez w jednym samochodzie mialem przykrecona do oparcia plyte, a do niej wzmacniacz. I ktoras sruba od wzacniacza byla przybila plyte i dotykala do czesci metalowej oparcia.

Napisano
  • Autor

...a tak właśnie zrobię, pociągnę z aku masę, tak poczytałem i faktycznie fajnie by było gdyby masę mieć z tego samego punktu do radia i do wzmacniacza.

...no i jeszcze te przewody, nie pamiętam firmy, ale to już źle jak nie pamiętam, bo jakąś wiedzę mam... zobaczymy, jak znajdę czas, to podłubię. a masa z kufra, gdzie masa była:)

Bardzo wielkie dzięki tymczasem za zainteresowanie 20.GIF

Napisano

Trochę mnie to CB radio tutaj zastanawia, ale miałem podobny problem dawno temu. Pioneer ma zabezpieczenia w postaci przewężonych ścieżek na płytce drukowanej zaraz przed wyjściami sygnałowymi na wzmacniacz. O ile w większości urządzeń jest ok, o tyle w niektórych zdarza się, że palą się owe zabezpieczenia. Zazwyczaj podczas odłączania/przełączania/podłączania cinchy. Wówczas masa na kablu jest zaburzona i efekt jest dokładnie taki jaki opisałeś. Poszukaj na elektrodzie, tam gdzieś było na ten temat.

Najlepiej by było, jakbyś spróbował podłączyć inny odtwarzacz i zobaczyć czy nastąpiła jakaś zmiana.

Napisano
  • Autor

A widzisz, przewód RCA, ten ogólnie do multimediów z 6-cioma chinchami był niedostępny. Więc wyjście na sub'a jest zrobione z kostki komputerowej, dosłownie identycznej jak oryginał.

Jest również podłączona do odpowiedniego wyjścia (sub/przód/tył).

Już myślałem, że to ta kostka, ale przecież samo radio też piszczy..tyle, że subwoofer w sumie wzmacniacz daje bardziej słyszalny efekt-logiczne. Także to bym odrzucił.

Dwa - CB radio też wariuje, czyli altek?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.