Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda na osobie likwidowana z OC..

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie dotyczące doświadczeń z likwidacją szkody "na osobie" z OC sprawcy.

Szkoda - potrącenie rowerzysty.

Urazy - raczej niezbyt poważne - kilka szwów na łuku brwiowym, siniaki. Generalnie poobijanie. Zwolnienie na kilka dni, maście, okłady.

Na co można w takim przypadku liczyć ze strony ubezpieczyciela i jak podejść do sprawy, żeby jak najwięcej uzyskać? Ubezpieczyciel to PZU.

Napisano

zebrać jak najbardziej bogatą dokumentację medyczną i zgłosić szkodę do PZU z oc sprawcy (kontakt jest na stronie www).

Napisano

Ja mam, przy okazji, pytanie do forumowych prawników, tak chętnie krytykujących wszelkie firmy tzw. "odzyskiwaczy odszkodowań".

Co, w przypadku szkody na osobie, można wytargać z ubezpieczalni oprócz zwrotu kosztów leczenia?

mar00ha

Napisano

> Co, w przypadku szkody na osobie, można wytargać z ubezpieczalni oprócz zwrotu kosztów leczenia?

Inne koszty związane ze szkodą - koszty rehabilitacji, przystosowania mieszkania w związku z niepełnosprawnością, rentę jeśli uszczerbek na zdrowiu obniżył możliwości zarobkowe lub podwyższył koszty utrzymania poszkodowanego i zadośćuczynienie.

Napisano

Koszty lekarstw, terapii, dojazdów na szeroko pojęte leczenie - to nie podlega dyskusji, uznaję je jako rzeczy pewne do odzyskania. (bo są wymierne)

> Inne koszty związane ze szkodą - koszty rehabilitacji, przystosowania mieszkania w związku z

> niepełnosprawnością, rentę jeśli uszczerbek na zdrowiu obniżył możliwości zarobkowe lub

>> i zadośćuczynienie.

No właśnie, to mnie też najbardziej interesuje... wzorem z hamerykańskich filmów...

Zadośćuczynienie za niepotrzebne cierpienia, ból, "straty moralne" hmm.gif jak to ugryźć...

Napisano

> Koszty lekarstw, terapii, dojazdów na szeroko pojęte leczenie - to nie podlega dyskusji, uznaję je

> jako rzeczy pewne do odzyskania. (bo są wymierne)

> No właśnie, to mnie też najbardziej interesuje... wzorem z hamerykańskich filmów...

> Zadośćuczynienie za niepotrzebne cierpienia, ból, "straty moralne" jak to ugryźć...

Tylko nie licz na miliony wink.gif

Powiem Ci jak to wygląda w firmie odzyskującej odszkodowanie. Piszesz bardzo dokładny opis tego jak bardzo zostałeś pokrzywdzony przez los jak bardzo Ci to skomplikowało życie itd. i próbujesz udowodnić że Ci się należy kwota X.

Napisano

> ...> Zadośćuczynienie za niepotrzebne cierpienia, ból, "straty moralne" jak to ugryźć...

Właśnie próbujemy uzyskać odszkodowanie dla dziecka za smierć rodzica w wypadku komunkikacyjnym. Jest to już druga firma, gdyż pierwsza prowadziła tę sprawę, gdy nikogo nie obchodziło zadośćuczynienie, lecz tylko to, co poszkodowany stracił. Zobaczymy, co teraz się uda.

Napisano

> Zadośćuczynienie za niepotrzebne cierpienia, ból, "straty moralne" jak to ugryźć...

Normalnie. Ta kwota nie podlega jakiemuś twardemu dowodzeniu, to będzie oszacowane przez Sąd. Trzeba "rzucić" w miarę rozsądną kwotą, jeśli np. 45 letni mieszkaniec zapadłej wsi, samotny, bezrobotny alkoholik bez prawa do zasiłku będzie się domagał miliona zadośćuczynienia za złamany palec u nogi, to jasne, że Sąd go zabije śmiechem. Ale ten sam milion przy poważnych obrażeniach np. znanego sportowca może być zupełnie rozsądną kwotą.

Napisano

> Jest to już druga firma, gdyż pierwsza prowadziła tę sprawę,

A nie skończyło się ugodą wyłączającą ewentualne dalsze roszczenia ??

Napisano

> A nie skończyło się ugodą wyłączającą ewentualne dalsze roszczenia ??

Żadnej ugody nie podpisaliśmy. Dostaliśmy tylko pismo od firmy występującej w naszym imieniu, że sytuacja materialna poszkodowanego się nie pogorszyła, więc brak jest podstaw do dalszego prowadzenia sprawy w celu wypłaty odszkodowania za śmierć osoby bliskiej. Podobno teraz można uzyskać odszkodowanie za sam fakt utraty takiej osoby.

Napisano

> Normalnie. Ta kwota nie podlega jakiemuś twardemu dowodzeniu, to będzie oszacowane przez Sąd.

> Trzeba "rzucić" w miarę rozsądną kwotą, ...

Najpierw próbuje się iść na ugodę z TU, a dopiero potem, gdy np. nie satysfakcjonuje nas proponowana kwota, lub TU w ogóle się wypiera wypłaty odszkodowania, składamy pozew do sądu.

Najtrudniej jest "wycenić" stratę osoby bliskiej... Zobaczymy na ile "wyceni" to obecna firma.

Napisano

jesli bedziesz na zwolnieniu dluzej niz 7 dni to sprawa sadowa w ktorej mozesz "wystapic" z roszczeniami jest pewna.

sprawdzone 4 lata temu prawie na wlasnej skorze.

prawo sie az tak szybko nie zmienia wiec chyba tylko trzeba potwierdzenia przez kogos bardziej oblatanego w prawie smile.gif

Napisano
  • Autor

> jesli bedziesz na zwolnieniu dluzej niz 7 dni to sprawa sadowa w ktorej mozesz "wystapic" z

> roszczeniami jest pewna.

Sprawa nie dotyczy mnie osobiście, ale mojej mamy. Sprawy w sądzie raczej nie będzie, bo policji nie wzywała (niestety).

Natomiast, z tego co wiem to nie wyklucza to roszczeń do ubezpieczyciela z OC (szczególnie że już sprawa zgłoszona)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.