Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

seat pytanie o silniki tdi 90/110

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam takie pytanko bo rózne info znajduje juz sam niewiem co i jak. Które tdi 90 i 110 miały dwumase?

Chodzi o leona I/ Toledo II.

Pozdrawiam.

Napisano

110tki miały wszystkie. Co do 90tek to każde ALH ma dwumas i praktycznie każdy AGR, choć w tym wypadku jeśli trafisz na auto z samego poczatku produkcji to masz szansę trafić jednomas. Druga sprawa-AGRów(turbo bez zmiennej geometrii) w Leonie jest jak na lekarstwo, znacznie częściej spotkasz ALH (zmienna geometria w turbo)

Napisano

Ja mam ALH w Toledo II i była dwumasa (już nie ma bo wymieniłem na jednomase smile.gif ). Szczerze powiedziawszy to chyba nie ma się czego bać dwumasy jeżeli nie strzelasz ze sprzęgła i jeździsz normalnie. Moje Toledo ma teraz 215kkm i piardło koło dwumasowe. Zmieniłem na jednomase bo wychodziło taniej. Turbinka jak kolega wyżej napisał ze zmienną geometrią łopatek.

Napisano

A jak wrażenia po przejściu na jednomase? Słyszałem dość sporo niestety sprzeczynych opinii smile.gif najlepiej od kogoś kto na własnej skórze to przechodzi - ja mam na swoim ATD 172 tys km i narazie nie nasłuchuje ani dwumasy ani turbiny smile.gif wolałbym aby za mojej kadencji nie musiał się z nimi zapoznawać smile.gif

Napisano

Jest wszystko tak jak na dwumasie. Narazie zrobiłem około 3kkm i jest ok. Też czytałem że mogą występować jakieś drgania przy przyspieszaniu ale jak dotąd nie zauważyłem.

Mnie jak dwumasa padała to przy gaszeniu i odpalaniu silnika był straszny łomot i trzęsiawka całej budy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja też pytam o to sprzęgło...

kupuje w poniedziałek Ibize i powiedzcie mi czy to ma dwumase czy nie? Turbo chyba zwykłe jest jeszcze w tych silnikach, dobrze myślę ?

Napisano

> powiedzcie mi czy to ma dwumase czy nie? Turbo chyba zwykłe jest

> jeszcze w tych silnikach, dobrze myślę ?

Kod silnika wszystko ci powie zlosnik.gif spojrz na wlepę pod wykładziną bagaznika lub w ksiażce serwisowej

Napisano

> Kod silnika wszystko ci powie spojrz na wlepę pod wykładziną bagaznika lub w ksiażce serwisowej

ALH

AGR

ALH

??

Napisano

> ALH - zmienna geometria na turbinie

> AGR - brak zmiennej geometrii

Dziękuje blagam.gif

Jeżeli chodzi o VW group to dopiero zacznę się tym wszystkim interesować i wnikać w tematykę wink.gif

Napisano

> nie ma problemu. Po to jest to forum zeby sobie pomagać

Pewnie nie raz będe sięgał po info od Was, znawców tematu wink.gif

Narazie dziekuje i pozdrawiam !!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.