Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w jezdni i skrzywiony amortyzator.

Featured Replies

Napisano

Wpadłem w dziurę w jezdni,uszkodziłem alufelgę i oponę.Pojechałem do ASO ,gdzie stwierdzono,że amortyzator jest skrzywiony.Z odzyskaniem kosztów nowej opony,naprawy felgi i wymiany uszkodzonego amortyzatora sprawa jest stosunkowo prosta.Jest inny problem.Zawsze myślałem,że amortyzatory "zaleca się" (słowo klucz) wymieniać parami.Przedstawiciel ubezpieczyciela z uśmiechem na ustach ,stwierdza: Owszem, jednak "zaleca się" nie jest tym samym stwierdzeniem co "należy bezwzględnie".I my na tym bazujemy.W tym miejscu ręce opadły mi do ziemi.

Zasłyszałem,że zakładając jeden amortyzator,sprzedawca czy producent nie daje gwarancji na poprawne dziełanie tego elementu w przypadku wymiany pojedynczej sztuki.Czy to prawda?

Napisano

> amortyzatory "zaleca się" (słowo klucz) wymieniać parami.Przedstawiciel ubezpieczyciela z

> uśmiechem na ustach ,stwierdza: Owszem, jednak "zaleca się" nie jest tym samym stwierdzeniem

> co "należy bezwzględnie".I my na tym bazujemy.W tym miejscu ręce opadły mi do ziemi.

To taka zachęta do korespondencji z ubezpieczycielem. Pisz sensowne odwołanie, być może uda się odzyskać przynajmniej część kasy za drugi amor. Wszystkie przygody z ubezpieczycielami z jakimi się zetknąłem kończyły się na odwołaniu i korekcie kwoty odszkodowania. Ot, taki styl mają dziś ubezpieczyciele... Widać kryzys tak działa. zlosnik.gif

Napisano

Mi dealer od ktorego kupowalem samochod wymienil jeden amortyzator i dal gwaracje na to wszystko.

Napisano

Jak male zuzycie tego dobrego to wymieniac jeden. Ja tak zrobilem i jezdze do tej pory.

Napisano
  • Autor

> Mi dealer od ktorego kupowalem samochod wymienil jeden amortyzator i dal gwaracje na to wszystko.

A mnie w ASO mówili,że się wymienia parami.W rozmowach z mechanikami w różnych warsztatach,wszyscy twierdzili to samo.

Napisano

> A mnie w ASO mówili,że się wymienia parami.W rozmowach z mechanikami w różnych warsztatach,wszyscy

> twierdzili to samo.

W teorii tak jest...A w praktyce to 99% tedeików od dziadka z niemiec, tych 1000% bezwypadkowych miało wymieniony jeden amortyzator. I co? I nic, nawet na przeglądzie tego nie widać.

Napisano

> A mnie w ASO mówili,że się wymienia parami.W rozmowach z mechanikami w różnych warsztatach,wszyscy

> twierdzili to samo.

Niekoneicznie. Jesli amor ma wlasciwa sprwnosc mozna wymienic jeden. Jelsi oba sa o sprawnosci odbiegajacej od wlasciwej - do wyiany oba. Dlaczego chcesz wymieniac dobry amortyzator i chcesz od ubezpieczyciela kase za niego skoro jest dobry i nieuszkodzony?

Napisano
  • Autor

> Dlaczego chcesz wymieniac dobry amortyzator i

> chcesz od ubezpieczyciela kase za niego skoro jest dobry i nieuszkodzony?

Gdybyś przeczytał dokładnie co jest napisane w pierwszym poście i jak brzmi pytanie,wiedziałbyś.

Napisano

> Gdybyś przeczytał dokładnie co jest napisane w pierwszym poście i jak brzmi pytanie,wiedziałbyś.

Przeczytalem 5 razy. Na twoje pytanie jest w stanie odpowiedziec tylko producent.

A na prosto logike to jesli nie masz zawieszenia zaleznego, wspolzaleznego lub masz zawieszenie wielowahaczowe bez stabilizatora (nie napisales czy przod czy tyl) to na dynamicznych nierownosciach praca jednej strony nie ma wplywU na prace drugiej strony. No bo jak mialaby miec?

Napisano

> A mnie w ASO mówili,że się wymienia parami.

Zapytaj w tym AsIO, czy podczas naprawy gwarancyjnej, przy przebiegu auta rzędu 10kkm TEŻ wymieniają amortyzatory parami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.