Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

punto2, 1.2 8v, 2generacja - gasnie po przygazowaniu

Featured Replies

Napisano

Pacjentem jest fiat punto 1242 z roku 2003, mpi, 8v.

Druga generacja na pokladzie, tartarini, bez silnika krokowego (sruba tylko jest).

Po przelaczeniu na gaz jakos pracuje, nie gasnie. Ale jesli zwiekszyc obroty i puscic pedal gazu to silnik wariuje - opadnie do jalowych, potem znow troche zwiekszy obroty i tak kilka razy az zgasnie.

Odczytalismy kod bledu p0135 - blad grzalki lambdy. Wykres tego czujnika prawie nie istnieje - normalnie caly czas jest linia prosta, nieznacznie sie tylko waha.

Czy po wymianie sondy sytuacja sie poprawi?

Napisano

> Pacjentem jest fiat punto 1242 z roku 2003, mpi, 8v.

> Druga generacja na pokladzie, tartarini, bez silnika krokowego (sruba tylko jest).

Niezły drut. Bez krokowego to instalacja I generacji. Jakim cudem auto przechodzi przegląd. niewiem.gif. Pozostaje dokupić i zamontować komputerek gazu z silnikiem krokowym i wbudowanymi emulatorami lambdy oraz wtrysków. Np Bingo S-4.

Napisano

> Pacjentem jest fiat punto 1242 z roku 2003, mpi, 8v.

> Druga generacja na pokladzie, tartarini, bez silnika krokowego (sruba tylko jest).

> Po przelaczeniu na gaz jakos pracuje, nie gasnie. Ale jesli zwiekszyc obroty i puscic pedal gazu to

> silnik wariuje - opadnie do jalowych, potem znow troche zwiekszy obroty i tak kilka razy az

> zgasnie.

> Odczytalismy kod bledu p0135 - blad grzalki lambdy. Wykres tego czujnika prawie nie istnieje -

> normalnie caly czas jest linia prosta, nieznacznie sie tylko waha.

> Czy po wymianie sondy sytuacja sie poprawi?

Pierwsze pytanie, czy napięcie z sondy nie rysuje wykresu również na benzynie? Bo jeśli na gazie tylko nie rysuje to znaczy, że instalacja jest źle wyregulowana. Poza tym bez krokowca raczej trudno o jakiś wykres, bo będzie raczej mało oscylująca linia (oscylacje pojawią się podczas gwałtownego dodania lub puszczenia pedału gazu).

Napisano

> Niezły drut. Bez krokowego to instalacja I generacji. Jakim cudem auto przechodzi przegląd. .

> Pozostaje dokupić i zamontować komputerek gazu z silnikiem krokowym i wbudowanymi emulatorami

> lambdy oraz wtrysków. Np Bingo S-4.

Na 99% jest tam komp który ma opcję sterowania krokowcem, tylko ktoś "mądry" po prostu wyrzucił silniczek krokowy, bo nie dał rady z nim wyregulować instalacji. Sam miałem taką instalację w swoim Punto i była to II generacja tartarini, którą w tym aucie dosyć trudno dobrze wyregulować.

Więc raczej na pewno wystarczy tylko wsadzić i podpiąć silniczek krokowy.

Napisano
  • Autor

> Niezły drut. Bez krokowego to instalacja I generacji.

faktycznie, to jeszcze 1 gen...

> Jakim cudem auto przechodzi przegląd. .

A jeszcze nie bylo badan.

> Pozostaje dokupić i zamontować komputerek gazu z silnikiem krokowym i wbudowanymi emulatorami

> lambdy oraz wtrysków. Np Bingo S-4.

A nie, jest to wszystko co mowisz: tec99 oraz aeb 426.

Krokowy juz kupiony nawet.

Napisano
  • Autor

> Pierwsze pytanie, czy napięcie z sondy nie rysuje wykresu również na benzynie?

Nie rysuje sie, prawie plaski wykres jest, w okolicach 0,15 v.

Co ciekawe po odlaczeniu calkiem sondy silnik pracowal tak samo i ten sam blad sie zapisal w ECU.

Napisano
  • Autor

> Na 99% jest tam komp który ma opcję sterowania krokowcem, tylko ktoś "mądry" po prostu wyrzucił

> silniczek krokowy, bo nie dał rady z nim wyregulować instalacji.

Tak jest - tartarini tec99. Nawet kable od krokowego sa w okolicach sruby na wezu gazowym.

Po podlaczeniu krokowca i przejsciu na gaz widac, ze otwiera sie przelot w krokowym, ale stoi w miejscu (tak jakby stala dawke gazu chcial podawac).

> Sam miałem taką instalację w

> swoim Punto i była to II generacja tartarini, którą w tym aucie dosyć trudno dobrze

> wyregulować.

> Więc raczej na pewno wystarczy tylko wsadzić i podpiąć silniczek krokowy.

.. no i wyregulowac : ) Troche mnie zmartwiles tym, ze to ciezko ustawic. No nic, bedziemy mieli z kumplem zagwozdke w takim razie.

Napisano

> Nie rysuje sie, prawie plaski wykres jest, w okolicach 0,15 v.

> Co ciekawe po odlaczeniu calkiem sondy silnik pracowal tak samo i ten sam blad sie zapisal w ECU.

Po skasowaniu wszystkich błędów praca sondy dalej jest taka (czyt. brak)?

Jeśli tak, to najprawdopodobniej sonda jest do wymiany, a ponieważ nie działała to ktoś wyrzucił krokowy i wstawił register.

IMO doprowadzić auto do porządku na benzynie, a potem wstawić krokowy, podłączyć go i zająć się regulacją gazu i powinno grać ok.gif

Napisano
  • Autor

> Po skasowaniu wszystkich błędów praca sondy dalej jest taka (czyt. brak)?

Nie, po wykasowaniu bledow szybko pojawia sie ponownie. I tak w kolko. Kasujesz - a on powraca.

Aha - kontrolka silnika sie nie swieci - nawet wowczas gdy wlaczasz zaplon - tak jakby lapka byla odlaczona.

Napisano
  • Autor

> Pierwsze pytanie, czy napięcie z sondy nie rysuje wykresu również na benzynie?

A jaki powinien byc wykres sondy na benzie?

Na gazie to wiem, ze taki prostokat, czy na benzynie podobnie?

Napisano

> Nie, po wykasowaniu bledow szybko pojawia sie ponownie. I tak w kolko. Kasujesz - a on powraca.

Więc pewno sonda do wymiany.

> Aha - kontrolka silnika sie nie swieci - nawet wowczas gdy wlaczasz zaplon - tak jakby lapka byla

> odlaczona.

Może tak być, już pisałem wcześniej - zepsuta sonda -> brak możliwości korzystania z silniczka krokowego przy LPG -> wstawienie registra -> odłączenie lampki bo przecież mogłaby informować o padzie sondy.

Napisano

> .. no i wyregulowac : ) Troche mnie zmartwiles tym, ze to ciezko ustawic. No nic, bedziemy mieli z

> kumplem zagwozdke w takim razie.

Jeśli reduktor jest w dobrym stanie, jeśli już to kiedyś robiłeś, to dacie radę. wink.gif Tylko może zająć trochę czasu, żeby dojść do perfekcji. Bo np. u mnie fakt, że reduktor był po regeneracji to był mało stabilny, tzn. np. wraz ze zmianą temp. na zewnątrz dość wyraźnie zmieniał się skład mieszanki.

Napisano
  • Autor

> Jeśli reduktor jest w dobrym stanie, jeśli już to kiedyś robiłeś, to dacie radę. Tylko może zająć

> trochę czasu, żeby dojść do perfekcji. Bo np. u mnie fakt, że reduktor był po regeneracji to

> był mało stabilny, tzn. np. wraz ze zmianą temp. na zewnątrz dość wyraźnie zmieniał się skład

> mieszanki.

Ustawiałem wiele razy bingo-s4 przy pomocy laptopa. Prosta sprawa w sumie.

Reduktor u kolegi był regenerowany jakoś niedawno o ile wiem, więc ta część powinna być OK.

Napisano

> Ustawiałem wiele razy bingo-s4 przy pomocy laptopa. Prosta sprawa w sumie.

> Reduktor u kolegi był regenerowany jakoś niedawno o ile wiem, więc ta część powinna być OK.

Ja miałem u siebie ustawiony zakres pracy krokowego od 20 do 240 kroków i PWA tak że ustawiało się automatycznie, czyli praktycznie wystarczyło tylko kręcić na reduktorze. U mnie tylko taka opcja się sprawdzała, bo przy stałym PWA i odchyłce od niego był nie bardzo, bo tak jak mówiłem reduktor jakoś nie był zbyt stabilny. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.