Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F]Pochwalę się... zreanimowana podsufitka

Featured Replies

Napisano

Z uwagi na to, że podsufitka w mojej astrze wykazywała już oznaki zużycia (szczególnie w okolicy szyberdachu) postanowiłem coś z nią zrobić. Ciężko byłoby kupić nową przez internet, a używana mogłaby być w nieznanym stanie i w efekcie zasadne mogłoby być przysłowie "zamienił stryjek siekierkę na kijek" grinser006.gif Podjąłem więc próbę własnoręcznej reanimacji podsufitki.

IMAGE_365m.jpg

Nie mam zdjęć z rozbiórki wszystkich elementów wymaganych do wyjęcia podsufitki z auta, ale wymienię co odkręcałem.

Zacznę od tyłu auta

- odkręcamy prowadnice rolety bagażnika (po dwie śruby imbusowe na prowadnicę), oraz uchwyty rolety - najbliżej klapy bagażnika (po jednym wkręcie krzyżakowym na uchwyt)

- zdejmujemy osłony plastikowe uchwytów pasów bezpieczeństwa i odkręcamy uchwyty kluczem sześciokątnym

- odkręcamy (po 3 wkręty torx na osłonę) i zdejmujemy osłony okien bocznych (w bagażniku)

- odkręcamy wszystkie "rączki" pasażerów w suficie (wkręty krzyżakowe) oraz zaślepki na mocowaniach siatki przestrzeni bagażowej, to samo robimy z osłonami przeciwsłonecznymi

- odkręcamy rączkę od szyberdachu, podważamy i wyciągamy lampkę oświetlenia wewnętrznego, a pod nią odkręcamy dwa wkręty krzyżakowe i już mamy zdjętą osłonę

odkręcamy dwie osłony słupków A (po jednym torxie na osłonę)

Ja nie odkręcałem osłon słupków B, ponieważ mi się nie chciało, a po odpowiednim nagięciu podsufitki za się ją wyjąć i bez tego.

Podsufitkę wyciągamy przez bagażnik i zabieramy się za robotę.

Do wykonania tej modyfikacji użyłem:

- 3m tkaniny alacantara jasnoszara (www.hurtowniatapicerska.pl 35,99zł/mb)

- 2 puszki kleju na pędzel bonaterm a-plus 14,11zł/puszka (z tego samego źródła co materiał), choć polecałbym 1 puszkę więcej, bo jak się później okazało dwie puszki to trochę za mało

- szczotki druciane o różnej twardości

- żyletka, nożyczki do cięcia materiału

- pędzel do nanoszenia kleju

- ostry nóż

- czysty wałek malarski lub dwa (mniejszy, większy)

- spora ilość spinaczy do bielizny

- zwykła szczotka

Pierwszym etapem jest rozprawienie się ze starym materiałem. Należy go zerwać na całej powierzchni. W drugiej kolejności musimy zedrzeć pozostałą na podsufitce piankę, która to jest główną przyczyną odklejania się materiału od podsufitki. Staje się ona ze starości bardzo krucha i zaczyna się łuszczyć. Do tego celu wykorzystałem duży ostry nóż. Trzymając jego ostrze prostopadle do podsufitki szorowałem w tą i z powrotem, aż większość pianki się złuszczy. Pozostałą cienką już warstwę bardzo łatwo jest dopracować szczotką drucianą.

IMAGE_371m.jpg

IMAGE_372m.jpg

Warto zetrzeć szczotką z podsufitki cały powstały kurz.

IMAGE_375m.jpg

W moim przypadku musiałem podkleić małe paski kartonu wokół lampki podświetlenia bagażnika i przy jednej z rączek, gdyż te miejsca wymagały wzmocnienia.

Tak wygląda już oczyszczona podsufitka z pianki:

IMAGE_376m.jpg

IMAGE_377m.jpg

Zabieramy się w takim razie za klejenie materiału. Ja zacząłem od końca podsufitki i kleiłem w kierunku przodu auta.

IMAGE_378m.jpg

Warto "zagruntować" klejem przynajmniej obrzeża tej wytłoczki do której kleimy materiał gdyż jest ona chłonna i taki zabieg pozwoli nam na solidne przyklejenie w miejscach najbardziej narażonych na odklejanie. Przy klejeniu polecałbym pomoc drugiej osoby gdyż i pianka na materiale i wytłoczka są dość chłonne i warto robić to w miarę szybko. Ja niestety robiłem to sam i musiałem kleić po bardzo wąskim pasku żeby nie dopuścić do zasychania kleju. Oczywiście za każdym razem musimy docisnąć materiał wałkiem lub czymś podobnym.

Na końcu wyciąłem materiał na otwór szyberdachu i mechanizmu otwierania pozostawiając centymetrowy zapas, a następnie wywinąłem go i przykleiłem z wykorzystaniem spinaczy do bielizny.

IMAGE_379m.jpg

Cały tył podsufitki nie nastręczał trudności gdyż jest to prawie płaska powierzchnia. Problem pojawia się przy przetłoczeniu mieszczącym szyberdach oraz w zagłębieniach na rączki dla pasażerów, nie mówiąc już o samym końcu klejenia czyli części zachodzącej na słupki A. Materiał którego użyłem jest praktycznie nierozciągalny, a co za tym idzie widoczne są brzydkie marszczenia przede wszystkim przy słupkach A.

IMAGE_397m.jpg

IMAGE_399m.jpg

Myślę, że inny tkaniny z oferty tej hurtowni są dużo bardziej rozciągliwe jednak na pewno nie wyglądają tak efektownie.

IMAGE_395m.jpg

IMAGE_396m.jpg

IMAGE_398m.jpg

IMAGE_400m.jpg

Pomijając te niedogodności jestem bardzo zadowolony z własnoręcznie wykonanej podsufitki i mam nadzieję, że posłuży jeszcze długi czas.

Napisano

claps.gif

Podsufitka lubi się też odkleić podczas czyszczenia, gdy się zaaplikuje za dużo płynu.

Pozwoli kolega na umieszczenie manuala na stronie?

Napisano
  • Autor

Zgadza się, lubi się odkleić. Ten materiał, który zakupiłem jest jakoś termicznie zgrzewany z tą pianką i teoretycznie jak puści to wyłącznie klej. Oczywiście zezwalam na rozpowszechnianie tego manuala. Niech służy innym. Z całą tą modyfikacją zeszło mi 2 dni spineyes.gif

Napisano

Mam pytanie, jak nakładałeś wykończenie podsufitki przy szyberdachu to ta "uszczelka" czy jak to dokładnie nazwać weszła Ci bez problemu ? Ja ostatnio montowałem antenę CB na stałe i tej uszczelki nie mogę wepchnąć 5mm za długa. Wiem że takie rzeczy daje się z nadmiarem ale jak to wepchnąć ? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Ciężko było, ale weszła. Kiedyś już ją zdejmowałem i trzeba uważać, bo w niej zatopione są takie blaszki i np. u mnie guma się przetarła i blaszka zamiast objąć tą blachę szybra na którą nachodzi to weszła pod spód. Ciężko to opisać, ale skoro zdejmowałeś to być może będziesz wiedział o co chodzi. Kluczem do sukcesu jest dobre wciskanie uszczelki po rogach tzn łapiesz uszczelkę np 10cm od rogu i pchasz ją w róg jednocześnie nasuwając na swoje miejsce. Nie jest to łatwe, ale do zrobienia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.