Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z Autronic Al700

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z przełączaniem się na gaz.

Tzn. jak silnik ma powiedzmy około 40 stopni próbuje przełączyć i nic. Dopiero jak silnik osiąga temperaturę około 70 - 80 stopni jest możliwa zmiana z noPB na gaz. Czytałem trochę na froum i wielu pisało o zacierającym się silniczku krokowym. Wykręciłem go i rzeczywiście na grzybku widać jakby z jednej strony ocierał o obudowę. Postanowiłem zrobić jeszcze test tzn. na wykręconym krokowcu przytkałem po nim otwór i przełączyłem na gaz. Samochód przeszedł na gaz przy zimnym silniku bez najmniejszych problemów.

Wymieniłem więc krokowca na sonceboz i sytuacja w sumie jest taka sama. Na lekko ciepłym nie ma możliwości zmiany na gaz, na gorącym tak.

Dzisiaj postanowilem zmienic gaz na lekko cieplym silniku podczas jazdy i wygladalo to tak, ze przez jakies 5s. samochod nie reagowal wogole na pedal gazu, pozniej dopiero tak jakby gaz doszedl i samochod juz normalnie jechal.

Dodam, ze przeczyscilem wszystkie styki przy elektrozaworach.

Zastanawia mnie jeszcze jedno - jak silnik jest lekko cieply to slychac z przodu tylko jedno pykniecie od elektrozaworu a jak jest nagrzany - to dwa. Czy to mozliwe ze przelaczanie elektrozaworow jest uzaleznione od temp. silnika hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano

Tego Autronika masz z czujnikiem temperatury, czy bez? Co do braku jednoczesnego stuku elektrozaworów - może wchodzą w grę zanieczyszczenia? Przy wyższej temperaturze szlam jest mniej gęsty i wtedy łatwiej o przełączenie.

Napisano

Sprój podać plus z aku na elektrozawór jeden i drugi .Zobaczysz(usłyszysz) czy się otwierają ,oczywiście na zimnym silniku.Prawdopodobnie masz klejącą maź w elektrozaworze. frown.gif

Napisano
  • Autor

> Tego Autronika masz z czujnikiem temperatury, czy bez? Co do braku jednoczesnego stuku

> elektrozaworów - może wchodzą w grę zanieczyszczenia? Przy wyższej temperaturze szlam jest

> mniej gęsty i wtedy łatwiej o przełączenie.

Instalka jest bez czujnika temperatury.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Sprój podać plus z aku na elektrozawór jeden i drugi .Zobaczysz(usłyszysz) czy się otwierają

> ,oczywiście na zimnym silniku.Prawdopodobnie masz klejącą maź w elektrozaworze.

Czyli to może być elektrozawór przy parowniku? Da się to wyczyścić samemu?

Prawdę powiedziawszy parownik już swoje ma - w tej chwili jakieś 50 kkm po wymianie membran i powoli dochodzę do wniosku że czas na wymiane się zbliża.

Pozdrawiam

Napisano

> Czyli to może być elektrozawór przy parowniku? Da się to wyczyścić samemu?

Da się. Jeden z kolegów na forum Nubiry pisał o tym. Stosował aceton i pomogło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.