Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie hipotetyczne o wypadek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Na śniadaniu dzisiaj rozgorzała dyskusja na temat takiej to kolizji:

stoimy sobie w korku autem (A) z impetem wjeżdża nam w tyłek auto (B), my siłą rzeczy najeżdżamy na auto © stojące przed nami. I teraz rodzi się pytanie czy winny i konsekwencje ponosi tylko kierowca (B), który najechał z impetem na nas, czy my (A) także ponosimy konsekwencje uderzając pojazd ©

Druga sprawa to czy ktoś mógłby podrzucić mi paragraf, który odpowie na wątpliwości co do sytuacji gdy wyjeżdżamy z podporządkowanej (w prawo ), ustępujemy naturalnie wszystkim z lewej ale wpadamy na barana z prawej który wyprzedzał na podwójnej cigłej... wiadomo wina nasza - wiem że temat był wielokrotnie poruszany ale potrzebowałbym konkretnie przepis, którym mógłbym się podeprzeć

Z góry dziękuję

Napisano

> Druga sprawa to czy ktoś mógłby podrzucić mi paragraf, który odpowie na wątpliwości co do sytuacji

> gdy wyjeżdżamy z podporządkowanej (w prawo ), ustępujemy naturalnie wszystkim z lewej ale

> wpadamy na barana z prawej który wyprzedzał na podwójnej cigłej...

Nie zaczynajmy tej dyskusji na nowo...

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285014107

Napisano

> stoimy sobie w korku autem (A) z impetem wjeżdża nam w tyłek auto (B), my siłą rzeczy najeżdżamy

> na auto © stojące przed nami. I teraz rodzi się pytanie czy winny i konsekwencje ponosi

> tylko kierowca (B), który najechał z impetem na nas, czy my (A) także ponosimy konsekwencje

> uderzając pojazd ©

Ja tak miałem. Wprawdzie tam było nawet więcej pojazdów, tj. D->C->B->A (ja byłem B), ale zasada ta sama. Policjant, po wysłuchaniu wersji wydarzeń wlepił mandat D, który się zresztą sprawstwa nie wypierał, i zgodnie z notatką, którą sporządził, to D był jedyny winnym i z jego OC likwidowałem szkodę. C i A również.

Napisano

> Ja tak miałem. Wprawdzie tam było nawet więcej pojazdów, tj. D->C->B->A (ja byłem B), ale zasada ta

> sama. Policjant, po wysłuchaniu wersji wydarzeń wlepił mandat D, który się zresztą sprawstwa

> nie wypierał, i zgodnie z notatką, którą sporządził, to D był jedyny winnym i z jego OC

> likwidowałem szkodę. C i A również.

rowniez uczestniczylem w identycznej kolizji i bylo dokladnie tak samo ok.gif

Napisano

> rowniez uczestniczylem w identycznej kolizji i bylo dokladnie tak samo

Ten ostatni - niby sprawca- chyba miał słabego adwokata! grinser006.gif

Wystarczyło sprawdzić ile razy ten przedostatni miał wjazd w kufer i by była Jego wina. Sprawdzone przez forumowego prawnika.

Quote:

Jeśli uda się wykazać, iż ten jadący z przodu celowo i bez uzasadnionej przyczyny zahamował (mnie wystarczyła historia ubezpieczenia i kilkanaście podobnych szkód po stronie hamującego) to on będzie winny.

Napisano

> Wystarczyło sprawdzić ile razy ten przedostatni miał wjazd w kufer i by była Jego wina. Sprawdzone

> przez forumowego prawnika.

> Quote:

> Jeśli uda się wykazać, iż ten jadący z przodu celowo i bez uzasadnionej przyczyny zahamował (mnie

> wystarczyła historia ubezpieczenia i kilkanaście podobnych szkód po stronie hamującego) to on

> będzie winny.

dobra, to teraz przeczytaj ze zrozumieniem to, co pogrubiłem:

Quote:

stoimy sobie w korku autem
(A) z impetem wjeżdża nam w tyłek auto (B)

o jakim celowym i bez przyczyny hamowaniu piszesz? no chyba że celowym było hamowanie przed autami stojącymi w korku... niewiem.gif

Napisano

> no chyba że celowym było hamowanie przed autami

> stojącymi w korku...

No widzisz zlosnik.gif . Da się!

Kwestia tylko prawnika!

I nie ja to sprawdzałem tylko - prawnik- adwokat/ radca pr.

Link do takiego rozwiazania masz już podany wyżej. zlosnik.gif

Napisano

> Ten ostatni - niby sprawca- chyba miał słabego adwokata!

> Wystarczyło sprawdzić ile razy ten przedostatni miał wjazd w kufer i by była Jego wina. Sprawdzone

> przez forumowego prawnika.

> Quote:

> Jeśli uda się wykazać, iż ten jadący z przodu celowo i bez uzasadnionej przyczyny zahamował (mnie

> wystarczyła historia ubezpieczenia i kilkanaście podobnych szkód po stronie hamującego) to on

> będzie winny.

Jak by miał adwokata z AK to razem z komisją śledcza do spraw tego wypadku udowodnili byśmy ze to A jest sprawca wypadku. A wszystkiemu winna mgła i sosna.

Napisano

> Witam,

> Na śniadaniu dzisiaj rozgorzała dyskusja na temat takiej to kolizji:

> stoimy sobie w korku autem (A) z impetem wjeżdża nam w tyłek auto (B), my siłą rzeczy najeżdżamy

> na auto © stojące przed nami. I teraz rodzi się pytanie czy winny i konsekwencje ponosi

> tylko kierowca (B), który najechał z impetem na nas, czy my (A) także ponosimy konsekwencje

> uderzając pojazd ©

> Druga sprawa to czy ktoś mógłby podrzucić mi paragraf, który odpowie na wątpliwości co do sytuacji

> gdy wyjeżdżamy z podporządkowanej (w prawo ), ustępujemy naturalnie wszystkim z lewej ale

> wpadamy na barana z prawej który wyprzedzał na podwójnej cigłej... wiadomo wina nasza - wiem

> że temat był wielokrotnie poruszany ale potrzebowałbym konkretnie przepis, którym mógłbym się

> podeprzeć

> Z góry dziękuję

Mieliśmy podobną sytuację, jeszcze "malakiem". Przed pasami zatrzymał się samochód przepuszczając pieszych, my za nim, a na nas wjechał Star, wpychając nas na pierwszy samochód.

U nas policjant przybyły do stłuczki pytał kierowcę pierwszego samochodu czy poczuł uderzenie raz czy dwa razy.

PS. Szkoda malucha, ładny był, czerwony, prawie nówka sztuka, skńczyło się szkodą całkowitą, my szczęsliwie cali smile.gif.

Napisano

> Jak by miał adwokata z AK to razem z komisją śledcza do spraw tego wypadku udowodnili byśmy ze to A

> jest sprawca wypadku. A wszystkiemu winna mgła i sosna.

Bo AK rzondzi i panuje. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.