Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzelanie na gazie, i palacy sie check

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem z samochodem mojej serce.gif a mianowicie. Wszystko zaczęło się od tego, że kiedyś moja dziewczyna odpaliła samochód i dostała potezny strzał mieszanki gazowej do kolektora dolotowego po ujechaniu ok 100m. Samochod pojechał do gazownika, on wyregulował gaz coś pogrzebał w dolocie i oddał auto. Zabrałem go... i już w drodze do domu czuć bylo strzały na gazie. Wrociłem znow do gazownika a on powiedział, ze po stronie gazu jest wszystko ok. Po jakimś czasie pojechałem do mechanika. Powiedział, ze dobrze byloby wymienic swiece i kable, bo moze strzelac od tego. Pojechalem tez na odczytanie blędu, ktory pokazuje sie za kazdym razem jak przerzuci sie na gaz. Błąd to: system recyrkulacji spalin. Myśle - EGR do wymiany. Ale check tylko zapala sie na gazie. Na benzynie jak się jeździ jest wszystko ok.

W takim razie co mam zrobić? Wymienic/wyczyscic EGR, wymieniac kable i swiece, czy nic nie robic? biglaugh.gif Kwestia tego, ze blad zaczal wyskakiwac po tym pierwszym poteznym strzale. I co zrobić zeby wlasnie ten gaz nie strzelal przy mocniejszym docisnieciu gazu.

Mam nadzieje, ze uzyskam jakas pomoc. Powiem szczerze, ze z Astrą to małą mam styczność dlatego pytam Was. niewiem.gif

aha, no i pacjent to . 1.6 16V i gaz starszej generacji (ktory w ogole nie powinien się w tym silniku znaleźć)

Napisano

>Wymienic/wyczyscic EGR,

Wyczyścić profilaktycznie

> wymieniac kable i swiece, czy nic nie robic?

Pytanie kiedy były wymieniane??

Na gazie niby teoretycznie szybciej się zużywają.

Od tego bym zaczął.

> aha, no i pacjent to . 1.6 16V i gaz starszej generacji (ktory w ogole nie powinien się w tym

> silniku znaleźć)

Dobrzy by było wiedzieć dokładnie jaka to instalka??

II generacja, czy może jeszcze I?

PZDR VEN

Napisano

> aha, no i pacjent to . 1.6 16V i gaz starszej generacji (ktory w ogole nie powinien się w tym

> silniku znaleźć)

Supeer stwierdzenie. hahaha.gif Ja też mam w x16xel II generację już 9 lat i hula jak ta lala.

Sprawny układ zapłonowy czyli kable i świece to podstawa. Gaz jest na to bardzo czuły. Skoro masz wątpliwości to wymień i tyle. Ja świece wymieniam co max 25 tyś km. I koniecznie filtr powietrza. Jak to zrobisz to dopiero do gazownika i nie daj sie zbyć bo sprawa jest ewidentnie po stronie gazu. Sprawdź też szczelność dolotu bo po strzale potrafi sie wszystko rozlecieć.

btw

Strzelanie jest czasami spowodowane nadpaleniem zaworów przez jazdę na ubogiej mieszance LPG. Wtedy strzela na gazie a na benzynie jest OK.

Napisano

Skoro strzał był potężny to istnieje duże prawdopodobieństwo, że coś puściło; pękł kolektor, zerwało któryś z wężyków podciśnienia, uszkodzeniu uległ gumowy łącznik między kolektorem i przepustnicą itp. Silnik dostaje ubogą mieszankę, co powoduje strzały. Do tego - jak wspomniał kol. Astroman - warto sprawdzić kompresję.

Napisano

stawiam na nieszczelność w dolocie przed przepustnicą. Sprawdź dokładnie wszystko pomiędzy filtrem a przepustnicą. Miałem kiedyś podobne objawy, które występowały przy zwiększaniu obrotówh - dopiero większe podciśnienie zasysało kawałek sztywnej gumy i dolot sie "otwierał".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.