Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wracam z moją instalką - a właściwie problemem...

Featured Replies

Napisano

W poldku nie wiedziałem co to gaz - I-gen, sam regulowałem "na słuch" po tym jak fachowcy ustawili mi spalanie >17l/100 wink.gif

Fiesta - 100kkm - i tylko raz coś się niewielkiego spartoliło - po 10 min było naprawione (IIgen).

Niestety moja Szafa mimo przejechania 60kkm chyba jeszcze nigdy nie pracowała OK. Dodam tylko, że obecnie znalazłem jedną firmę, która prawie dobrze mi wszystko ustawiła (tylko przy bardzo powolnym wciskaniu gazu na biegu jałowym zamiast obroty w górę - często idą w dół i gaśnie frown.gif )

Ale jako, ze już nauczyłem się jeździć z tym problemem mam tylko jeden - więc do rzeczy wink.gif

Jadąc (najczęściej jak jest "ciepły") potrafi mi się całkiem "odłączyć" zasilanie w gaz- nie ma znaczenia czy przyspieszam, czy jadę spokojnie jak "taryfiarz". Pokaże mi się na chwilę kontrolka wtrysku po czym zgaśnie i:

a) po chwili znów złapie zasilanie i jedzie

b) złapie zasilanie i po chwili znów kontrolka wtrysku i znów gubi zasilanie w paliwo

c) po ręcznym przełączenieniu na benkę wszystko działa bez zarzutu...

Zauważyłem, że jak na gazie go trochę przegazuję bez biegu tak do 6kRPM to później dość długo jest OK.

Kiedyś już tak miałem - jakieś 10tys km temu - okazało się, że po 50tkm padły mi już wtryski.

Coś mi się zdaje, że może tu być problemem niewymieniany od 40tkm filtr fazy lotnej - dziwne, ze przy wymianie wtrysków od razu mi go nie zmienili :/... Niedawno jak go odkręciłem, to za nim było mokro od czegoś wodopodobnego. Gorzej jak przez niego znów wtryski siadły :/.

W tej chwili mam tam taki filtr:

http://allegro.pl/wydajny-filtr-fazy-lotnej-czaja-fls-krocce-12mm-i1636500885.html

Czy brać taki, czy jest coś lepszego? Jeśli tak to co?

No i co ja tam mam:

safrane 2.2 Si (na Renixach)

Stag-4, reduktor tomasetto, czerwone valteki.

Napisano

> Czy brać taki, czy jest coś lepszego? Jeśli tak to co?

Na filtrze nie można oszczędzać. Kup taki z wkładem z włókna szklanego.

Napisano
  • Autor

> Na filtrze nie można oszczędzać. Kup taki z wkładem z włókna szklanego.

Dzięki. ZAkup zrobiony wink.gif.

A jak myślicie - czemu tak go "blokuje"?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Niestety moja Szafa mimo przejechania 60kkm chyba jeszcze >nigdy nie pracowała OK.

W podanej przez Ciebie konfiguracji nie jest to jakoś bardzo dziwne.

Co do samego filtra, to staraj się go zmieniać co około 15 kkm i nie tankuj gazu jak najtańszego, bo to na pewno nie wpływa dobrze na wtryskiwacze i reduktor.

U mnie było tak: tankowanie w zasadzie tylko na Kerfurze i krakowskim MPO - filtr cały w oleju po kilku tyś. km.

Tankowanie głównie na BP, trochę na Statoilu i Orlenie - po około 10 kkm filtr jak nowy.

Napisano

> To pochwalę się jak filtry wyglądały - po 40 tkm

i tak nieźle, u mnie w lanosie po 20 czy 25kkm to był przeżarty na wylot, tankowanie na najtańszych stacjach smile.gif

Napisano
  • Autor

> W podanej przez Ciebie konfiguracji nie jest to jakoś bardzo dziwne.

> Co do samego filtra, to staraj się go zmieniać co około 15 kkm i nie tankuj gazu jak najtańszego,

> bo to na pewno nie wpływa dobrze na wtryskiwacze i reduktor.

> U mnie było tak: tankowanie w zasadzie tylko na Kerfurze i krakowskim MPO - filtr cały w oleju po

> kilku tyś. km.

> Tankowanie głównie na BP, trochę na Statoilu i Orlenie - po około 10 kkm filtr jak nowy.

Tankuję właściwie tylko na Orlenie. Może 2x zdarzyło mi się na statoilu. Jeszcze Shell, Aral i Agip - przy autostradzie. No i w Niemczech - "u pana Miecia" wink.gif.

A co do instalki - co zmienić, zeby było OK? Bo słyszę że to kiepskie zestawienie do tego silnika, ale nikt nie mówi co zrobić, by to działało wink.gif

Napisano

> ale nikt nie mówi co zrobić, by to działało

Szybsze wtryskiwacze to raz - obecnie polecają Hana

Reduktor (Alaska?) też nie jest najlepszy.

Jakie masz czasy wtrysku na jałowym i do ilu spada ciśnienie przy ostrym butowaniu przy wyższych RPM?

Napisano
  • Autor

> Szybsze wtryskiwacze to raz - obecnie polecają Hana

> Reduktor (Alaska?) też nie jest najlepszy.

> Jakie masz czasy wtrysku na jałowym i do ilu spada ciśnienie przy ostrym butowaniu przy wyższych

> RPM?

Tak sobie też myślałem że ta alaska to ekhm... Jakby nie było, auto ma (oficjalnie wink.gif ) 137 KM, a reduktor (niby) do 140 KM.

Jeśli chodzi o czasy to szczerze to nie wiem - zbieram się, by wreszcie kupić kabelek (BTW jaki proponujecie?) i sprawdzić co i jak - bo wydaje mi się, że jak się sam za to nie zabiorę to auto nigdy nie będzie jeździło dobrze...

Napisano

> Tak sobie też myślałem że ta alaska to ekhm... Jakby nie było, auto ma (oficjalnie ) 137 KM, a

> reduktor (niby) do 140 KM.

Te 140KM, to jest naciągana teoria. Problemy z tym reduktorem pojawiają się w naszym klimacie w autach 100KM, więc bezpiecznie można go montować do ok. 90 KM.

Dużo zależy jeszcze od tego, jak kto jeździ. Masz zaznaczoną opcję "wyłącz przy pierwszym" (spadku ciśnienia) w Stagu? Jeśli nie, to pewnie często część garów chodzi Ci na benzynie zamiast na LPG, Możesz nawet o tym nie wiedzieć. smile.gif

> Jeśli chodzi o czasy to szczerze to nie wiem - zbieram się, by wreszcie kupić kabelek (BTW jaki

> proponujecie?) i sprawdzić co i jak - bo wydaje mi się, że jak się sam za to nie zabiorę to

> auto nigdy nie będzie jeździło dobrze...

W taki set-upie nie ma wręcz prawa. Swoją drogą zastanawiam się, jak wytrzymałeś 60 kkm? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W taki set-upie nie ma wręcz prawa. Swoją drogą zastanawiam się, jak wytrzymałeś 60 kkm?

Jakoś tak... Ekhm... Miałem nadzieję, że wreszcie pan (mogę już spokojnie tak go nazwać) druciarz porządnie ustawi i zacznie być dobrze...

Bo oprócz:

-gaśnięcia przy dojeździe do skrzyżowania (30% przypadków)

-gaśnięcia przy dojeździe do skrzyżowania przy włączonej klimie (90% przypadków)

-przez jakiś czas braku mocy między np 3000 a 3200 RPM

to wszystko było OK wink.gif

No a teraz to odcinanie zasilania w LPG... Po wymianie filtrów ZNACZNIE się poprawiło - tj na ponad 200 km przytrafiło się tak raz tylko.

Napisano

> Jakoś tak... Ekhm... Miałem nadzieję, że wreszcie pan (mogę już spokojnie tak go nazwać) druciarz

> porządnie ustawi i zacznie być dobrze...

Skoro tak dobrał zestaw do konkretnego auta, to sznse na to były nikłe.

> Bo oprócz:

> -gaśnięcia przy dojeździe do skrzyżowania (30% przypadków)

> -gaśnięcia przy dojeździe do skrzyżowania przy włączonej klimie (90% przypadków)

> -przez jakiś czas braku mocy między np 3000 a 3200 RPM

> to wszystko było OK

smile.gif

> No a teraz to odcinanie zasilania w LPG... Po wymianie filtrów ZNACZNIE się poprawiło - tj na ponad

> 200 km przytrafiło się tak raz tylko.

Jeśli reduktor działa prawidłowo, to przejście na benzynę może się zdarzyć tylko, gdy jest mało gazu w zbiorniku i zasysa już fazę lotną.

Ale nie masz z tym problemu, to wymiana samych wtryskiwaczy powinna dużo pomóc. Przynajmniej na razie, od jesieni problem może znowu się nasilić.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wygląda mi na to, że coś z kablami nie tego...

W weekend powyjmowałem wszystkie kable, powkładałem, wyjąłem komputer (okazało się że włos w jednym dolutowanym kablu wychodzi za izolację :/) i całe 3 dni był spokój... Dzisiaj dopiero znów coś mi się wyłączyło...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.