Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z silnikiem;/ i dylematy z tym związane

Featured Replies

Napisano

Już kilkukrotnie pisałem na forum o tym że mryga mi kontrolka ciśnienia oleju. Na zimnym i jak gorący na wolnych obrotach. W momencie kiedy się zaświeci zaczyna lekko nierówno chodzić potem zgaśnie i chodzi równo.

Czujnik nowy, olej 10w40 mobil i filtr nowy.

Sprawdzałem ciśnienie oleju miesiąc temu i skakało ale nie spadało poniżej 0,7 bara, dzisiaj sobie sprawdziłem bo coraz częściej się świeci i na zimnym spadało kilkukrotnie do zera, czasem spadał do 0,5 bara potem znowu podskakiwało. Jak trochę pochodził to był 1bar ale jak się zagrzał do 90 stopni to ciśnienie było cały czas na 0,6-0,7 bara a to stanowczo za mało.

Podejrzewam że silnik kończy swój żywot i teraz zastanawiam się co robić. Jakie mogą być koszty generalki dla 1.1 spi? Gdzie wymontuje go i zawiozę do jakiegoś serwisu.

Ewentualnie jakiego silnika szukać, z młodego seja 1.1 czy może z pandy.

Zależy mi żeby było jak najtaniej oslabiony.gif a żeby był to silnik niezawodny (najlepiej przebieg < 100 000km) bo robię bardzo duże trasy i jak mi siądzie za granicą to się chyba pochlastam.

Macie jakichś sprawdzonych sprzedawców na allegro?

Napisano

> Już kilkukrotnie pisałem na forum o tym że mryga mi kontrolka ciśnienia oleju. Na zimnym i jak

> gorący na wolnych obrotach. W momencie kiedy się zaświeci zaczyna lekko nierówno chodzić potem

> zgaśnie i chodzi równo.

> Czujnik nowy, olej 10w40 mobil i filtr nowy.

> Sprawdzałem ciśnienie oleju miesiąc temu i skakało ale nie spadało poniżej 0,7 bara, dzisiaj sobie

> sprawdziłem bo coraz częściej się świeci i na zimnym spadało kilkukrotnie do zera, czasem

> spadał do 0,5 bara potem znowu podskakiwało. Jak trochę pochodził to był 1bar ale jak się

> zagrzał do 90 stopni to ciśnienie było cały czas na 0,6-0,7 bara a to stanowczo za mało.

> Podejrzewam że silnik kończy swój żywot i teraz zastanawiam się co robić. Jakie mogą być koszty

> generalki dla 1.1 spi? Gdzie wymontuje go i zawiozę do jakiegoś serwisu.

> Ewentualnie jakiego silnika szukać, z młodego seja 1.1 czy może z pandy.

> Zależy mi żeby było jak najtaniej a żeby był to silnik niezawodny (najlepiej przebieg < 100

> 000km) bo robię bardzo duże trasy i jak mi siądzie za granicą to się chyba pochlastam .

> Macie jakichś sprawdzonych sprzedawców na allegro?

znajdz silnik od młodego SC mpi

i złoż na swoim osprzecie

troche nie pasuje kolektor dolotowy ale da rade zesztukowac

Napisano

> Już kilkukrotnie pisałem na forum o tym że mryga mi kontrolka ciśnienia oleju. Na zimnym i jak

> gorący na wolnych obrotach. W momencie kiedy się zaświeci zaczyna lekko nierówno chodzić potem

> zgaśnie i chodzi równo.

> Czujnik nowy, olej 10w40 mobil i filtr nowy.

> Sprawdzałem ciśnienie oleju miesiąc temu i skakało ale nie spadało poniżej 0,7 bara, dzisiaj sobie

> sprawdziłem bo coraz częściej się świeci i na zimnym spadało kilkukrotnie do zera, czasem

> spadał do 0,5 bara potem znowu podskakiwało. Jak trochę pochodził to był 1bar ale jak się

> zagrzał do 90 stopni to ciśnienie było cały czas na 0,6-0,7 bara a to stanowczo za mało.

> Podejrzewam że silnik kończy swój żywot i teraz zastanawiam się co robić. Jakie mogą być koszty

> generalki dla 1.1 spi? Gdzie wymontuje go i zawiozę do jakiegoś serwisu.

> Ewentualnie jakiego silnika szukać, z młodego seja 1.1 czy może z pandy.

> Zależy mi żeby było jak najtaniej a żeby był to silnik niezawodny (najlepiej przebieg < 100

> 000km) bo robię bardzo duże trasy i jak mi siądzie za granicą to się chyba pochlastam .

> Macie jakichś sprawdzonych sprzedawców na allegro?

ale przy temp oleju 100* normalne ciśnienie na biegu jałowym to ok 0,7bara

a kontrolka zaczyna swiecić jak cisnienie spadnie ponizej 0,5 0,2 bara

a co do sprzedawców to pogadaj z Darcyk'iem niedawno miał pare sprzetów po znikomym przebiegu

Napisano
  • Autor

> znajdz silnik od młodego SC mpi

> i złoż na swoim osprzecie

> troche nie pasuje kolektor dolotowy ale da rade zesztukowac

hm to nie wiedziałem że na rozgrzanym powinno być 0,7 bara. Wg książki serwisowej to 0,7 to jest minimalne dopuszczalne ciśnienie.

zagadam do niego bo na allegro są same padliny z tego co widze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.