Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Urwana i pęknięta odma.

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu oderwała mi się odma w trakcie jazdy od filtra powietrza i pękła prawie w pół. Obecnie zaślepiłem przewód by nie wleciał tam syf, ale zastanawiam się co dalej. Nowa odma łącznie z filtrem (osobno chyba nie występuje) to koszt prawie 500zł. W sumie te zaślepienie zdaje egzamin tylko czy tak mogę jeździć cały czas. Na sam koniec przewodu gumowego co idzie do odmy dałem korek z butelki tak, że się trzyma elegancko i na to cybant. Miał ktoś podobny przypadek? bo szukajka milczy.

Napisano

> Kilka dni temu oderwała mi się odma w trakcie jazdy od filtra powietrza i pękła prawie w pół.

> Obecnie zaślepiłem przewód by nie wleciał tam syf, ale zastanawiam się co dalej. Nowa odma

> łącznie z filtrem (osobno chyba nie występuje) to koszt prawie 500zł. W sumie te zaślepienie

> zdaje egzamin tylko czy tak mogę jeździć cały czas. Na sam koniec przewodu gumowego co idzie

> do odmy dałem korek z butelki tak, że się trzyma elegancko i na to cybant. Miał ktoś podobny

> przypadek? bo szukajka milczy.

Odma ma za zadanie odprowadzać gazy i sprężone powietrze (wzrost temp oleju + śladowe ilości sprężonego powietrza znad tłoka podczas sprężania). Jak zatkasz to podczas jezdy wytwarza się ciśnienie w komorze korbowej ... gdzieś sobie znajdzie ujście i niekoniecznie przez element tańszy niż 500zł sick.gif

Jak na razie to prowizorycznie napraw rurkę i nie zatykaj odmy

Napisano

A nie da się tego naprawić?? Wytnij uszkodzony odcinek odmy i wstaw nowy kawałek wężyka o odpowiedniej średnicy łącząc go z istniejącym metalowymi króćcami + opaski. Wężyk i opaski dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym, metalowe króćce szukaj na stoisku ogrodniczym w markecie budowlanym ...

Napisano

> ... gdzieś sobie znajdzie ujście i niekoniecznie przez element

> tańszy niż 500zł

A mam pytanie do posiadaczy JTD ... czy TURBO ma odmę? Zdałem sobie sprawę, że jeśli bym zrobił taki zabieg w SAAB'ie (zatkać odmę) to wszystko by tłoczyło na TURBO. Szwedzki patent w benzynie 2.0T i 2.3T ma odmę na turbinie + odpływ grawitacyjny oleju do misy tongue.gif a jako ciekawostę powiem, że dodatkowo jest chłodzone cieczą spineyes.gif

I teraz jeśli kolega zatkał w JTD odmę to gazy powinny ładować na TURBO hmm.gif ale jak to jest rozwiązane przez /F/I/A/T/a? niewiem.gif

Napisano

> A mam pytanie do posiadaczy JTD ... czy TURBO ma odmę? Zdałem sobie sprawę, że jeśli bym zrobił

> taki zabieg w SAAB'ie (zatkać odmę) to wszystko by tłoczyło na TURBO. Szwedzki patent w

> benzynie 2.0T i 2.3T ma odmę na turbinie + odpływ grawitacyjny oleju do misy a jako

> ciekawostę powiem, że dodatkowo jest chłodzone cieczą

> I teraz jeśli kolega zatkał w JTD odmę to gazy powinny ładować na TURBO ale jak to jest

> rozwiązane przez /F/I/A/T/a?

Odmą niektórzy forumowicze ( nie wiem czy słusznie) określają zbiorniczek oparów tworzonych przy odpowietrzaniu skrzyni korbowo-tłokowej. Zbiorniczek ten jest dodatkowo połączony z rurą przepływomierza, pewnie po to, aby nadmiar oparów oleju i gazów przepuścić ponownie przez tłoki. Jeśli silnik ma już swoje latka to razem z oparami do zbiorniczka i intercoolera dostaje się olej (również ze sprężarki) i jeśli go w porę nie wyczyścimy, to oblepi przepływomierz (może go uszkodzić), albo w ostateczności może dojść do zapłonu oleju, bez możliwości zgaszenia silnika (znane przypadki), nie mówiąc o wydostawaniu się oleju na zewnątrz, przez wszystkie złącza. Rurki zatkać nie można.

Jeśli kolega pp505 ma wszystkie połamane części, to da to się naprawić. Są warsztaty, które za 20-30 złociszów pospawają plastik i będzie jak nowy. Miałem kiedyś podobny przypadek. Pozdrawiam.

Napisano

dopasuj jakąś plastikową butelkę na końcu przewodu i też będzie spełniać rolę zbiorniczka old.gif - to co się wytrąci z oparów oleju osiądzie na jej dnie - ciśnieniem się nie martw bo i tak to jest połączone z przewodem turbina- filtr powietrza ,także jak teraz masz zaślepione to nic ci nie wysadzi w silniku drive.gif jedynie jak długo będziesz tak jeździł to zasyfisz przepływkę busted.gif

Napisano

Powiem tak ... chyba wiem o czym piszecie czyli "odmę" rurka z nad klawiatury do dolotu jest sprawna!

Ja mówię o TYM:

ikonka_photo2.gif

285047799-odma.jpg

wiem, że to Pb 2.4 ale tu chodzi mi o część o której mówimy (ja mówię) a ona jest w PB i ON 270751858-jezyk.gif

Przepływomierz jest zawsze po filtrze powietrza - czy JTD ma wpięte na tej drodze odmy itp rzeczy? wierzyć mi się nie chce by konstruktorzy fiata narażali przepływkę na tłuste wilgotne opary ze skrzyni korbowej hmm.gif

post-120396-14352513003_thumb.jpg

Napisano

> Powiem tak ... chyba wiem o czym piszecie czyli "odmę" rurka z nad klawiatury do dolotu jest

> sprawna!

> Ja mówię o TYM:

> wiem, że to Pb 2.4 ale tu chodzi mi o część o której mówimy (ja mówię) a ona jest w PB i ON

> Przepływomierz jest zawsze po filtrze powietrza - czy JTD ma wpięte na tej drodze odmy itp rzeczy?

> wierzyć mi się nie chce by konstruktorzy fiata narażali przepływkę na tłuste wilgotne opary

> ze skrzyni korbowej

Odmą - jak pisałem - niektórzy nazywają nie tą rurkę, którą pokazałeś, ale plastikowy zbiornik, który jest przyklejony do obudowy filtra powietrza. . Wszystko to jest zamontowane pod obudową akumulatora.Ten właśnie zbiornik kol. rozwalił. A we fiacie jest tak, że rurka odpowietrzająca karter wcina się w grubą rurę filtr pow.-przepływka-sprężarka i z tej rury idzie do zbiornika. Jeśli silnik jest sprawny i sprężarka to oleju tam jest odrobina.

Napisano
  • Autor

Niestety nic z pękniętej puszki nie zrobię.

026eb1a908143d44.jpg

13c04caedc3b4bf2.jpg

5bd82ce3ad6a23e4.jpg

Więc chyba pozostaje mi tylko zakup nowej :/

Napisano

> Niestety nic z pękniętej puszki nie zrobię.

> Więc chyba pozostaje mi tylko zakup nowej :/

Jeśli pozostało tylko to co pokazujesz to nie zrobisz nic. Chyba że masz pozostałe kawałki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.