Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzwonienie/grzechotanie - Katalizator? [video]

Featured Replies

Napisano

Witam.

Panowie prośba o "fonetyczną" diagnozę.

Czy to dzwonienie to przypadłość "rozklekotanego" katalizatora?

Dzwoni jak cholera na zimnym silniku, po nagrzaniu już nie słychać takiej grzechotki. Chociaż ostatnio w trasie po ok 1h jazdy, stojąc na światłach również dzwoniło.

Za wszelkie sugestie z góry dzięki.

Aby lepiej przedstawić problem, nagrałem film.

Napisano

wejdź pod samochód i zobacz

może też łącznik elastyczny

Napisano
  • Autor

Właziłem, patrzyłem. Łącznik OK, wszystko trzyma się kupy, zero luzów. Nie miałem młotka aby pacnąć w katalizator (może by zadzwonił?), Pukałem w niego wygrzebaną z bagażnika drewniana miotłą - nic to nie dało (tzn. nic nie było słychać).

Napisano

Mi dzwonila ta blacha która osłania zbiornik przed wydechem, zerwała się po prostu ze śruby i klekotała, tyle że u Ciebie to masakrycznie się tłucze .... chyba ze to tylko efekt nagrania.

Napisano

kat w JTD'ku jest zaraz za kolektorem, ta duża bańka, do niej dokręcasz resztę wydechu, z tego co pamietam, zaglądałem tam rok temu, to kat raczej nie ma prawa popękać , wygląda to ma metalowe, to dzwonienie raczej z jakiegoś połączenia, obejma, osłona. sprawdż czy nie pękła rura wydechowa na połączeniu bańka katalizatora-kryza do przykręcania. u mnie tak było i przez moment dzwoniło, potem odpadło i "bulgotało" w rytm wydechu.

i jeszcze jedno wleź pod auto i przy.... pięścią w wydech tam gdzie "boli" zadzwoni.

Napisano

> kat w JTD'ku jest zaraz za kolektorem, ta duża bańka, do niej dokręcasz resztę wydechu, z tego co

> pamietam, zaglądałem tam rok temu, to kat raczej nie ma prawa popękać , wygląda to ma

> metalowe,

Masz rację tyle że oprócz niego jest jeszcze drugi kat ceramiczny, przed tłumikiem środkowym albo za zależy z której strony patrzeć.

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem zero mechanicznych uszkodzeń. Wszystko trzyma się kupy. Natomiast dzwonienie dochodzi z okolic, w których zamontowany jest katalizator - czyli tuż za kolektorem.

Napisano

przed tłumnikiem środkowym jest tylko złącze elastyczne old.gif

to

zwracam honor doszukałem blagam.gif

cały wydech

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Rozwiązanie problemu.

Przebieg operacji:

Mechanior zdiagnozował uszkodzenie katalizatora.

Zakupiłem katalizator.

Pojechałem do mechaniora.

Mechanior odkręcając katalizator, przypadkowo w coś uderzył kluczem ??? Dźwięk uderzenia jak w stary strażacki dzwonek???

Ponowna diagnoza - nie dokręcona osłona filtra oleju (znajduje się przy samiutkim katalizatorze sciana.gif ).

Finał - mam do sprzedania idealny katalizator irked.gif

Pozdro i dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.