Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai Santa Fe

Featured Replies

Napisano

Witam!

Rozglądałem się i szukałem wcześniej alternatywy dla Kugi i prawdopodobnie całkiem przypadkiem będzie to Santa Fe. Zmieniły się trochę priorytety i wybór padł na modele w automacie i z benzynowym silnikiem.

Najprawdopodobniej będzie to http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-C18725079.html

Jeżeli ktoś miał styczność z tym modelem to chętnie poczytam.

Napisano

jeździłem tylko santa pierwzej generacji

auto z wyglądu brzydkie ale silnik, zachowanie na drodze i napęd poważnie porządne

wyciszenie, jakość wnętrza do zaakceptowania

a nowy santa jest podobno pod każdym względem dwa razy lepszy więc musi być to kawał dobrego auta

najlepiej wybierz się na jazdy próbne do salony, tylko pamiętaj nie udawaj wujka z ameryki grinser006.gif

Napisano

Jeździłem tylko 2,2CRDI 155KM w manualu. Jak dla mnie samochód świetny do jazdy na co dzień ok.gif

Miałem do dyspozycji egzemplarze nowe, kiedy pracowałem w salonie i wcześniej u znajomego w firmie 3 sztuki, które widziałem od początku do ok. 390kkm. Z wymian to tylko eksploatacja, jedyną rzeczą robioną "na gwarancji" było łożysko tylnego lewego koła - z winy właściciela hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jeździłem tylko 2,2CRDI 155KM w manualu. Jak dla mnie samochód świetny do jazdy na co dzień

> Miałem do dyspozycji egzemplarze nowe, kiedy pracowałem w salonie i wcześniej u znajomego w firmie

> 3 sztuki, które widziałem od początku do ok. 390kkm. Z wymian to tylko eksploatacja, jedyną

> rzeczą robioną "na gwarancji" było łożysko tylnego lewego koła - z winy właściciela

Ja szukam automatu i benzyny do zagazowania. Oglądałem fajny z motorem 3.3 ale miał tylko napęd na jedną oś.

Napisano

> Witam!

> Rozglądałem się i szukałem wcześniej alternatywy dla Kugi i prawdopodobnie całkiem przypadkiem

> będzie to Santa Fe. Zmieniły się trochę priorytety i wybór padł na modele w automacie i z

> benzynowym silnikiem.

> Najprawdopodobniej będzie to http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-C18725079.html

> Jeżeli ktoś miał styczność z tym modelem to chętnie poczytam.

Jak sama nazwa mówi ten samochód jest Fe wink.gif

Napisano

Widze, że ten egzemplarz pochodzi zza Oceanu. I tu może być problem, jeżeli Hultaje miały już wtedy taką polityke jak Kia. To części mogą nie pasować z EU wersji. Przykładowo części do Sorento trzeba w większości sciągać z USA.

Napisano

> Ja szukam automatu i benzyny do zagazowania. Oglądałem fajny z motorem 3.3 ale miał tylko napęd na

> jedną oś.

to może prawdziwsza terenówka, czyli Sorento RWD zlosnik.gif (0-100% aż do 50-50%) 3.3 lub 3.8 (US), oba 5AT, na ramie, ze sztywnym tylnym mostem i reduktorem w wypaśnych wersjach?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ja mam diesla i jestem zadowolony.

> klima manualna,przednie fotele nie podgrzewane

odebrałem wczoraj i stoi już pod domem wink.gif

Żona zadowolona. Zrobiła wczoraj trasę 170km zlosnik.gif

Zatankowałem do pełna, zobaczymy jakie będzie spalanie.

Ktoś się może orientuje jak licznik przestawić z mil na kilometry? hehe.gif

Napisano

> Jeździłem tylko 2,2CRDI 155KM w manualu. Jak dla mnie samochód świetny do jazdy na co dzień

> Miałem do dyspozycji egzemplarze nowe, kiedy pracowałem w salonie i wcześniej u znajomego w firmie

> 3 sztuki, które widziałem od początku do ok. 390kkm. Z wymian to tylko eksploatacja, jedyną

> rzeczą robioną "na gwarancji" było łożysko tylnego lewego koła - z winy właściciela

Rozważam od miesiąca czy zdecydować się na Santa Fe przed 2006 czy po 2007. Byłem ostatnio oglądać jeden egzemplarz z 2005 roku. Cena około 30 tyś PLN Silnik diesla 2.0 112KM to jakaś porażka pod względem dynamiki. Poza tym i poza brakiem komputera, cała reszta do zaakceptowania w tym aucie. Wygodne, duże i w kolorze czarnym bez plastikowych zderzaków jest ładne :-)

Nowszy model to inna historia. Różnica wieku 1-2 lata, a cena +25-40 k PLN.

Czy w nowszym modelu są tam jakieś historie z filtrem cząstek stałych?

Z tego co widzę, to warto brać takiego z 2007 roku. 2006 to raczej sprowadzany z USA, a nie znalazłem informacji o częściach, a poza tym to pewnie blachy tam mniej wytrzymałe niż u nas.

Napisano

> odebrałem wczoraj i stoi już pod domem

Hamerykany ,tez maja te tragiczne niebieskie podswietlenie ?

Napisano
  • Autor

> Hamerykany ,tez maja te tragiczne niebieskie podswietlenie ?

no niestety.

przy skręconym na maksa podświetlaniu i tak jest widno. a jak się zwiększy na maksa to z zewnątrz widać jakby w środku ufoludki niebieskie siedzialy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Rozważam od miesiąca czy zdecydować się na Santa Fe przed 2006 czy po 2007. Byłem ostatnio oglądać

> jeden egzemplarz z 2005 roku. Cena około 30 tyś PLN Silnik diesla 2.0 112KM to jakaś porażka

> pod względem dynamiki. Poza tym i poza brakiem komputera, cała reszta do zaakceptowania w tym

> aucie. Wygodne, duże i w kolorze czarnym bez plastikowych zderzaków jest ładne :-)

> Nowszy model to inna historia. Różnica wieku 1-2 lata, a cena +25-40 k PLN.

> Czy w nowszym modelu są tam jakieś historie z filtrem cząstek stałych?

> Z tego co widzę, to warto brać takiego z 2007 roku. 2006 to raczej sprowadzany z USA, a nie

> znalazłem informacji o częściach, a poza tym to pewnie blachy tam mniej wytrzymałe niż u nas.

nie wiem czemu was na te diesle tak cisnie hmm.gif

Napisano

> nie wiem czemu was na te diesle tak cisnie

diesel spalanie 9l/100 km miasto

benzyna ponad 12l/100 km miasto

Poza tym w moim przypadku zależy mi na dieslu jeszcze z innego względu - zawodowego wink.gif

Napisano
  • Autor

> diesel spalanie 9l/100 km miasto

> benzyna ponad 12l/100 km miasto

> Poza tym w moim przypadku zależy mi na dieslu jeszcze z innego względu - zawodowego

mam zamiar trochę pojeździć tym autem. zakładam LPG i mogę śmiało jechać.

Plus za dieslem jest taki że z powodów zawodowych są większe możliwości mając inny pojazd ciężarowy zasilany ON. skromny.gif

Napisano

> no niestety.

> przy skręconym na maksa podświetlaniu i tak jest widno. a jak się zwiększy na maksa to z zewnątrz

> widać jakby w środku ufoludki niebieskie siedzialy

Ogladalem go w salonie i powalilo mnie to na lopatki bo furka fajna , srodek przyjemny i nagle jebudu te niebieskie diodki. Przypomniala mi sie era "mlodziezowego" tuningu jak 10 lat temu w nexii zrobilem sobie diodowe podswietlenie wlacznikow - wygladalo identycznie panic.gif

Napisano
  • Autor

> Ogladalem go w salonie i powalilo mnie to na lopatki bo furka fajna , srodek przyjemny i nagle

> jebudu te niebieskie diodki. Przypomniala mi sie era "mlodziezowego" tuningu jak 10 lat temu w

> nexii zrobilem sobie diodowe podswietlenie wlacznikow - wygladalo identycznie

furka fajna i dlatego ten duży minus za podświetlanie nie przysłania + za resztę.

Przejechałem nim tylko z 50km bo resztę jechała żona i ona w sumie nim jeździ bo ja siedzę na drugim końcu na budowie.

w nocy nie jest to uciążliwe ok.gif

Napisano

> mam zamiar trochę pojeździć tym autem. zakładam LPG i mogę śmiało jechać.

> Plus za dieslem jest taki że z powodów zawodowych są większe możliwości mając inny pojazd ciężarowy

> zasilany ON.

dobrze znosi LPG? jaki motor?

Napisano
  • Autor

> dobrze znosi LPG? jaki motor?

taki jak w podpisie.

prawie każdy silnik znosi lpg o ile jest dobrze zamontowana instalacja.

silnik wytrzymuje tylko właściciel nie zawsze nerwowo tuk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.