Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spawanie miski olejowej

Featured Replies

Napisano

Witam!

Z miski olejowej cieknie olej (około 1l/tydzień). Zdemontowałem i wymyłem miskę oraz zlokalizowałem mikropęknięcie długości około 2 cm. Misa od Bravo HGT. Czy warto spawać? Jeśli tak, to czy warto wcześniej wywiercić dziurki w krańcach pęknięcia? A może poxipol? Jakie są wasze doświadczenia?

Pozdrawiam

C.Z., Brava 1.4S

Napisano

> mikropęknięcie długości około 2 cm. Misa od Bravo HGT. Czy warto spawać?

Czy ona przypadkiem nie jest aluminiowa?

> Jeśli tak, to czy

> warto wcześniej wywiercić dziurki w krańcach pęknięcia?

Tak.

> A może poxipol?

Nie.

> Jakie są wasze

> doświadczenia?

Wymieniałem(w 1.6 stalową) na zamiennik kilka lat temu, ale teraz jest to kwestia wartości auta.

Jeśli mam rację i miska jest alu to może nie być tania.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Tak, miska jest aluminiowa. Dzięki za info!

Pozdrawiam

C.Z.

Napisano

> Witam!

> Z miski olejowej cieknie olej (około 1l/tydzień). Zdemontowałem i wymyłem miskę oraz zlokalizowałem

> mikropęknięcie długości około 2 cm. Misa od Bravo HGT. Czy warto spawać? Jeśli tak, to czy

> warto wcześniej wywiercić dziurki w krańcach pęknięcia? A może poxipol? Jakie są wasze

> doświadczenia?

> Pozdrawiam

> C.Z., Brava 1.4S

Spawaj, nic nie nawiercaj, po spawaniu sprawdź mlekiem, czy nie cieknie. Kleje i tego typu rzeczy odpuść. W ubiegłym roku zakleiłem w motocyklu małe pęknięcie na boku silnika jakimś super hiper klejem do naprawy aluminium i zaczął odłazić po kilku tygodniach.

Napisano

ja spawałem ale mi cieknie bo nie było czasu sprawdzić

nie wiem czy mlekiem sprawdzisz ale wiem że np. benzyna dobrze się do tego nadaje

używana miska to koszt od 400 do 800 i jeszcze nie tak łatwo odpowiednią namierzyć nowa to około 1500

spawaj kolego spawaj i sprawdź przed montażem czy nie cieknie

Napisano

> . Czy warto spawać?

ja za spawanie swojej miski zaplacilem chyba 60 zl jakies 2 lata temu. palacz.gif zawadzilem o studzienke i olej chwila moment wylecial. dziura byla spora

Napisano

> Bez przesady - 140zł.

> Pozdrawiam BAS

może tak może nie jednak moje zdanie na ten temat jest zdecydowanie SPAWAĆ i sprawdzać przed montażem palacz.gif

ja zapłaciłem 50 zł i miał co spawać łącznie z korkiem spustowym

on ma tylko małe rysy

post-81633-1435251302762_thumb.jpg

Napisano

Spawaj ja miałem 2 pęknięcia łącznie ok 13 cm koszt ok 80zł i służy dalej smile.gif

Napisano

Tak jak wielu moich poprzedników powiem to samo :D spawaj wink.gif w swojej poprzedniej alfie też miałem alu miskę koszt około 100 zł za pospawanie a nawet nie było bardzo tego widać wink.gif

Napisano

> nie wiem czy mlekiem sprawdzisz ale wiem że np. benzyna dobrze się do tego nadaje

Benzyną to możesz wielkie lochy sprawdzać, a jak jest mikro szczelina, to benzyna zdąży odparować po przecieku.

Mlekiem zalewasz i czekasz minimum jedną dobę.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. Wyczyściłem miskę i nalałem wody. Cieknie (1 kropla na 3 sek.) przez pęknięcie w kopule nad gwintem szpilki. Z dołu wyglądało to tak, jakby ciekło po szpilce. Miska była spawana z zewnątrz bez zdejmowania, więc tego pęknięcia nie można było zaspawać. Ile może kosztować spawanie 10 cm pęknięcia?

Pozdrawiam

C.Z.

Napisano

Myślę że w 100zł spokojnie się zmieścisz smile.gif u mnie właśnie tyle wzieli za dość spore pęknięcie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.