Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem Radio CDR 500 dżwięk a wyświetlacz MID

Featured Replies

Napisano

Witam po dłuższej nieobecności:) ,ale z racji ,że zakupiłem ostatnio dla syna Astrę G Coupe pojawił się problem z dżwiękiem .

Otóż radio raz wydawało z siebie dżwięki ,a raz nie .

Poczytałem trochę i okazało się ,że najprawdopodobniej mam gdzieś zwarcie i dlatego odłącza koncówkę mocy .

A więc zabrałem się za odłączanie poszczególnych głośników ,tak ,aby wyeliminować ewentualnie ten który zwiera do masy .

Okazało się ,że po odłączeniu prawych drzwi radyjko zaczęło grać .

Ok wszystko byłoby w porządku i jasne gdzie szukać ,ale....

kiedy podpiąłem pod swojego OP-COMA wyrzuciło mi błędy

00084 - Za wysokie wejście szyna zbiorcza SDA

Nie występuje

00085 - Za wysokie wejście szyna zbiorcza SCL

Nie występuje

00086 - Za wysokie wejście szyna zbiorcza MRQ

Nie występuje

00095 - Błąd w czasie przerwy szyny zbiorczej

Nie występuje

Kiedy chcę sprawdzić Op-COMEM wyświetlacz przy załączonym radiu ,brak jest komunikacji ,kiedy wypnę radio OP-COM komunikuję się bez problemu .

Czyżby wyświetlacz robił zwarcie ? Dodam tylko ,że wyświetlacz działa bez problemu ,a poza tym co do tego mają prawe drzwi ,jak to są błędy gdzieś na linii radio wyświetlacz ?

Błędy te występują za każdym razem,nawet po skasowaniu

Pozdrawiam

sławek

Napisano

> ... kiedy podpiąłem pod swojego OP-COMA ...

A może zamiast otwierania rozprawy doktorskiej doprowadź do ładu

te prawe drzwi?

Napisano
  • Autor

> A może zamiast otwierania rozprawy doktorskiej doprowadź do ładu

> te prawe drzwi?

Nie oczekuję łapania za słowa ,ale odpowiedzi na temat i za takie z góry dziękuje

Napisano

> ...za takie z góry dziękuje

Nie znam się na diagnostyce auta poprzez złącze diagnostyczne.

Ale z tego co piszą na AK wiem, że banalny błąd objawia się bardzo

często dziwnymi i trudnymi do wytłumaczenia komunikatami.

Skoro usterkę masz namierzoną to ją napraw w pierwszej kolejności.

A nad resztą będziesz zastanawiał się potem (jeżeli jeszcze będzie

nad czym).

Napisano

Napisz, czy przy zanikach fonii wyświetlacz wyświetla komunikaty z radia: rds, częstotliwości, sterowanie głośnością itd. Wskazywanie błędów "za wysokie wejście" wygląda na całkowity brak komunikacji, bądź też prędzej występują chwilowe (status błędu "nie występuje"!) braki (spowodowane być może zwarciem końcówki mocy, radio może odcinać się od wszystkich we i wy). Na pewno nie ma zwarć na liniach komunikacyjnych, bo gdyby były, miałbyś błędy 87, 88, 89. IMO winne jest radio, najlepiej, gdybyś podłaczył je jak należy, aby nie odcinało końcówki mocy, wystarczy usunąć zwarcie. Zauważ, że OPCOM nie łączy się z MIDem w obecności radia, to też wskazówka.

Możesz jeszcze ewentualnie podłaczyć radio do OPCOMa "w powietrzu", poza samochodem, bez głośników i odczytać błędy. Sądzę, że błędy się powtórzą ze statusem "obecny".

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Napisz, czy przy zanikach fonii wyświetlacz wyświetla komunikaty z radia: rds, częstotliwości,

> sterowanie głośnością itd. Wskazywanie błędów "za wysokie wejście" wygląda na całkowity brak

> komunikacji, bądź też prędzej występują chwilowe (status błędu "nie występuje"!) braki

> (spowodowane być może zwarciem końcówki mocy, radio może odcinać się od wszystkich we i wy).

> Na pewno nie ma zwarć na liniach komunikacyjnych, bo gdyby były, miałbyś błędy 87, 88, 89. IMO

> winne jest radio, najlepiej, gdybyś podłaczył je jak należy, aby nie odcinało końcówki mocy,

> wystarczy usunąć zwarcie. Zauważ, że OPCOM nie łączy się z MIDem w obecności radia, to też

> wskazówka.

> Możesz jeszcze ewentualnie podłaczyć radio do OPCOMa "w powietrzu", poza samochodem, bez głośników

> i odczytać błędy. Sądzę, że błędy się powtórzą ze statusem "obecny".

> Pozdr.

Witam ,dzięki za odpowiedż ,

co do zaników fonii to teraz tego niema ponieważ odciąłem głośnik prawy przedni przy kostce ISO ,a wcześniej na wyświetlaczu pokazywało się wszystko co ma się moim zdaniem pokazywać ,czyli RDS itd itd .

Może uda mi się zdobyć inne radio CDR ,choć przyznam ,że próbowałem to samo zrobić z radiem JVC ,które gdzieś tam mi zostało i bylo to samo ,czyli zasilanie w radiu było ,a dzwięku ni hu hu smile.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.