Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak miejsc w DR- zaśw.

Featured Replies

Napisano

Niestety przespałem wymianę dowodu rejestracyjnego bo skończyły mi sie juz miejsca na pieczątki a za miesiąc muszę zrobić kolejny przegląd i nie zdążę wymienić dowodu. Wiem, że SKP wydaję zaświadczenia (czy jak to sie nazywa) tylko ile takie zaświadczenie jest ważne? bo znowu za miesiąc od przeglądu wybieram sie w dalszą trase i nie chce mieć jakis kłopotów w trasie w razie kontroli.

Napisano

> Niestety przespałem wymianę dowodu rejestracyjnego bo skończyły mi sie juz miejsca na pieczątki a

> za miesiąc muszę zrobić kolejny przegląd i nie zdążę wymienić dowodu. Wiem, że SKP wydaję

> zaświadczenia (czy jak to sie nazywa) tylko ile takie zaświadczenie jest ważne? bo znowu za

> miesiąc od przeglądu wybieram sie w dalszą trase i nie chce mieć jakis kłopotów w trasie w

> razie kontroli.

Dostaniesz normalny przegląd na rok na osobnej wydrukowanej karteczce smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dostaniesz normalny przegląd na rok na osobnej wydrukowanej karteczce

no to dobrze, przynajmniej bez pospiechu we wrześniu wymienie DR

Napisano

> Dostaniesz normalny przegląd na rok na osobnej wydrukowanej karteczce

No patrz...A ja głupi myślałem, że to miesiąc jest ważne...

Napisano
  • Autor

> No patrz...A ja głupi myślałem, że to miesiąc jest ważne...

czyżby moja radość była przedwczesna? confused.gif

Napisano

> no to dobrze, przynajmniej bez pospiechu we wrześniu wymienie DR

Jak skończyło się Tobie miejsce w DR, to nie musisz od razu biec wymieniać dowód... robisz nowe badanie w terminie, dostajesz "karteczkę" - zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i wtedy masz w teorii 7 dni na zgłoszenie się do wydziału komunikacji celem wymiany DR. Piszę "w teorii" bo o ile nie trafisz na kontrolę policial.gif to możesz tak jeździć do następnego badania... a jeśli trafisz, to policja zatrzymuje DR i możliwe, że jeszcze dodaje "karteczkę" od siebie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

to chyba zrobię badanie, wezmę karteczkę i zgłoszę dowód do wymiany a na tymczasowym pojadę w "trasę" wink.gif

Napisano

> czyżby moja radość była przedwczesna?

I pojawił się następny głos zlosnik.gif Więc najlepiej zapytać w SKP, podczas przeglądu. Mi mówiono, że zaświadczenie z przeglądu ważne jest przez miesiąc.

Napisano

> zaświadczenia (czy jak to sie nazywa) tylko ile takie zaświadczenie jest ważne?

W tym problem, że w tym zakresie w prawie jest luka. Zgodnie z przepisami, SKP nie ma podstawy do wystawienia takiego zaświadczenia, Ty zaś bez ważnego BT nie wymienisz dowodu.

Pogląd o miesięcznej ważności tego zaświadczenia jest z sufitu.

Napisano

> W tym problem, że w tym zakresie w prawie jest luka. Zgodnie z przepisami, SKP nie ma podstawy do

> wystawienia takiego zaświadczenia, Ty zaś bez ważnego BT nie wymienisz dowodu.

> Pogląd o miesięcznej ważności tego zaświadczenia jest z sufitu.

a tak logicznie

jezeli nie ma regulacji to nie powinno sie brac strony petenta, w rozporzadzeniu jest wzor "kartki" - a ze nie jest to zdefiniowane dokladnie - zostawie to bez komentarza.

Napisano

> I pojawił się następny głos Więc najlepiej zapytać w SKP, podczas przeglądu. Mi mówiono, że

> zaświadczenie z przeglądu ważne jest przez miesiąc.

Dopiero co przerabiałem ten temat - badanie miałem do 21 maja - w SKP dostałem zaświadczenie o badaniu i informację ustną od diagnosty, że mam 7 dni na wymianę DR, później kobitka w rejestracji pojazdów potwierdziła tę informację. Oczywiście co WK to pewnie inna interpretacja przepisów wink.gif

Napisano

> w rozporzadzeniu jest wzor "kartki"

Chyba poproszę Liwka o wsadzenie tego do FAQ.

Więc tak - podstawowym aktem prawnym w tym zakresie jest ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym, która stanowi:

- w art. 81 ust. 15:

"Minister właściwy do spraw transportu określi, w drodze rozporządzenia, zakres i sposób przeprowadzenia badań technicznych oraz wzory dokumentów stosowanych przy tych badaniach, uwzględniając w szczególności zakres warunków technicznych pojazdów podlegających badaniu. "

Minister wydał rozporządzenie z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach, w którym stwierdza się:

§ 6. 1. W przypadku gdy wynik badania technicznego jest pozytywny, uprawniony diagnosta:

1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu;

2) dla badania technicznego, o którym mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym.

Czyli zaświadczenie wydaje się w przypadku:

art. 81 ust. 3. Okresowe badanie techniczne po raz pierwszy jest przeprowadzane przed pierwszą rejestracją pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Nie ma uregulowanej sytuacji, kiedy auto jest zarejestrowane w PL i nie ma miejsca w DR na wpis - więc wymyślanie ile to zaświadczenie jest ważne nie ma sensu - ja mogę powiedzieć, że godzinę od wystawienia i jest to taki sam pogląd, jak ten że tydzień, 7 dni, czy miesiąc.

Co do tego, czy policjant może zabrać DR w sytuacji jazdy z taką kartką, też kiedyś z Liwkiem dyskutowaliśmy - można bronić i takiego i takiego poglądu.

Napisano

> Chyba poproszę Liwka o wsadzenie tego do FAQ.

> Więc tak - podstawowym aktem prawnym w tym zakresie jest ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o

> ruchu drogowym, która stanowi:

> - w art. 81 ust. 15:

> "Minister właściwy do spraw transportu określi, w drodze rozporządzenia, zakres i sposób

> przeprowadzenia badań technicznych oraz wzory dokumentów stosowanych przy tych badaniach,

> uwzględniając w szczególności zakres warunków technicznych pojazdów podlegających badaniu. "

> Minister wydał rozporządzenie z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu

> przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych

> badaniach, w którym stwierdza się:

> § 6. 1. W przypadku gdy wynik badania technicznego jest pozytywny, uprawniony diagnosta:

> 1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu;

> 2) dla badania technicznego, o którym mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, wystawia zaświadczenie o

> przeprowadzonym badaniu technicznym.

> Czyli zaświadczenie wydaje się w przypadku:

> art. 81 ust. 3. Okresowe badanie techniczne po raz pierwszy jest przeprowadzane przed pierwszą

> rejestracją pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

> Nie ma uregulowanej sytuacji, kiedy auto jest zarejestrowane w PL i nie ma miejsca w DR na wpis -

> więc wymyślanie ile to zaświadczenie jest ważne nie ma sensu - ja mogę powiedzieć, że godzinę

> od wystawienia i jest to taki sam pogląd, jak ten że tydzień, 7 dni, czy miesiąc.

> Co do tego, czy policjant może zabrać DR w sytuacji jazdy z taką kartką, też kiedyś z Liwkiem

> dyskutowaliśmy - można bronić i takiego i takiego poglądu.

bylo o tym calkiem niedawno, moze zatrzymac bo stan dowodu nie zgadza sie z rzeczywistym stanem pojazdu (w pewnym uproszczeniu)

Napisano
  • Autor

a jak po przegladzie ( w tym samym dniu) złoże wniosek o wymianę dowodu i dostanę tymczasowy to ile on jest ważny?

Napisano

Albo można podciągnąć pod:

- wszelkie zmiany danych (nie tylko osobowych) zawartych w dowodzie rejestracyjnym należy zgłaszać w terminie 30 dni ... blah.gif

- zmienia się dana, której nie można adnotować w DR ze względu na brak miejsca - że pojazd ma ważne badanie techniczne do... a miał ważne do...

Napisano

> bylo o tym calkiem niedawno,

No i Liwek bronił poglądu przeciwnego - nie bez argumentów.

Napisano

> a jak po przegladzie ( w tym samym dniu) złoże wniosek o wymianę dowodu i dostanę tymczasowy to ile

> on jest ważny?

Jesteś pewien, że dostaniesz dowód tymczasowy w takiej sytuacji ? Wydaje mi się, że powinni od razu wydrukować ostateczny ...

Napisano

A nie jest tak, że dowody rejestracyjne drukuje Warszawa, a nie starostwo powiatowe w...

Ja czekałem na "twardy dowód" 2 tygodnie.

Napisano

Jak z zaświadczeniem o przeglądzie pojedziesz to dostaniesz miękki dowód ( jedna strona ) i na nim pomykasz 30 dni

JA praktycznie rok temu zrobiłem tak

Przegląd - zaświadczenie - i z papierami do WK i dostałem ten miękki tymczasowy - po 2 tygodniach sprawdziłem w internecie ze jest do odebrania i po sprawie

Napisano
  • Autor

> po 2 tygodniach

> sprawdziłem w internecie ze jest do odebrania i po sprawie

a gdzie to można sprawdzić?

Napisano

> Chyba poproszę Liwka o wsadzenie tego do FAQ.

Jak już dojdziemy do pewnych wniosków to śmiało wstawiaj, ale tymczasem...

> Nie ma uregulowanej sytuacji, kiedy auto jest zarejestrowane w PL i nie ma miejsca w DR na wpis

Jest - w ust. 8 powołanego wyżej rozporządzenia. wink.gif

8. W przypadku braku miejsca na kolejne wpisy terminów następnego badania technicznego w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie, uprawniony diagnosta wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.