Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd 1,9 MJTD - jakie części?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jak w temacie. Jakie części będą najlepsze do rorzrządu w silniku 1,9 120 HP? Myslałem o SKFie i pasku Gates. w InterCarsie wychodzi bardzo dobrze cenowo, ale trochę nie jestem przekonany dl tego Gatesa, mimo, że firma słynie z dobrej renomy jesli chodzi o paski napędu rozrządów i osprzętu. co radzicie? jakie macie doświadczenia z Gatesem? A tak w ogóle jakiej firmy jest fabryczny napęd rozrządu??

Dzięki i pozdrawiam:)

Napisano

Ja u siebie w stilonie 2 lata temu dalem pasek boscha, rolki lucas czy cos takiego;)

Jakbys cos potrzebowal z skf,gates,ina,itp to pisz do mnie na maila [email protected] , do jakiego woza i co Ci trzeba , moze byloby taniej niz w IC.

Pozdro

Napisano

> Witam,

> Jak w temacie. Jakie części będą najlepsze do rorzrządu w silniku 1,9 120 HP? Myslałem o SKFie i

> pasku Gates. w InterCarsie wychodzi bardzo dobrze cenowo, ale trochę nie jestem przekonany dl

> tego Gatesa, mimo, że firma słynie z dobrej renomy jesli chodzi o paski napędu rozrządów i

> osprzętu. co radzicie? jakie macie doświadczenia z Gatesem? A tak w ogóle jakiej firmy jest

> fabryczny napęd rozrządu??

> Dzięki i pozdrawiam:)

Pasek Dayco, idzie na pierwszy montaż, poza tym moduł zęba jest odrobinę inny a inni producenci nie uwzględniają tego.

Reszta SKF jest OK.

Napisano

> Pasek Dayco, idzie na pierwszy montaż, poza tym moduł zęba jest odrobinę inny a inni producenci nie

> uwzględniają tego.

> Reszta SKF jest OK.

Na pierwszy montaż idzie raczej pasek FPT. W swoim Stilonie wymieniłem rozrząd 50 tysięcy temu, pasek Contitech, rolki i pompa Ruville. Kupiłem od tego sprzedawcy.

Napisano

> Na pierwszy montaż idzie raczej pasek FPT.

Z tego co mi wiadomo to FPT to nic innego jak cecha części nadana przez Fiata a nie producent części.

Napisano

> Z tego co mi wiadomo to FPT to nic innego jak cecha części nadana przez Fiata a nie producent

> części.

Jest tylko jedna malutka różnica - te fpt (np ten u Ciebie w stilonie) jest teflonowany, zamiennika takiego nie uświadczysz smile.gif

Pozdr

Napisano

> Jest tylko jedna malutka różnica - te fpt (np ten u Ciebie w stilonie) jest teflonowany,

> zamiennika takiego nie uświadczysz

dayco HT pod mojego strucla 150mj tez jest identycznie teflonowany jak fpt

zanim wyslalem pasek to specjalnie pudelko rozdzieralem zeby to sprawdzic zlosnik.gif

Napisano

> dayco HT pod mojego strucla 150mj tez jest identycznie teflonowany jak fpt

> zanim wyslalem pasek to specjalnie pudelko rozdzieralem zeby to sprawdzic

tak przyszlosciowo pytam.. te "teflonowane" to znaczy lepsze są ? Napiszcie ze 2 zdania co to po co to i czemu teflonowany hmm.gifhmm.gif

Napisano

> tak przyszlosciowo pytam.. te "teflonowane" to znaczy lepsze są ? Napiszcie ze 2 zdania co to po

> co to i czemu teflonowany

to takie konkretne wzmocnienie paska, pokrycie dolnej czesci paska (strona zebow teflonem) idealnie wymyslane pod remapowania itp wink.gif

swego czasu jeszcze na fordzie sprzedawalem tony tych paskow dayco wzmocnionych do transitow 2.5, bo tylko dayco robilo wzmocnione teflonem paski wzgledem dostepnych tez standardowych

Napisano

masz wejścia to i takie ceny cool.gif

Napisano

> masz wejścia to i takie ceny

ceny są w zasadzie normalne dla każdego klienta, fakt, ze mnie tam znają i od razu mówią o rabatach, nie wiem czy innym klientom z góry proponują.

Oczywiście rabaty obowiązują tylko wtedy gdy się u nich robi i kupuje części.

Na sklepie rabaty to max 15% ponoć, więc i tak się bardziej opłaca robić wszystko na serwisie.

W dodatku ja mam takie zboczenie, ze rozrząd chciałem zrobić na częściach z ASO i przez nich, żeby nie bylo w razie czego zwalania winy na części które przywiozłem. Olej, filtry, wszystkie elementy napędu altka i klimy (pasek, napinacz, 2 rolki) przywiozłem swoje, ale cały osprzęt rozrządu brałem z ASO.

Auto miałem odebrać wczoraj, ale okazało się, że pompa wody fabrycznie nowa w kartonie będąca na magazynie była uszkodzona i dlatego musiałem czekać do dzisiaj na nową.

Napisano

Sporo tego , czyli ile wyszedl komplet rozrzadu (oraz z pompa wody) ?

Bo ja tu widze 100% narzutu po rabacie grinser006.gif

Napisano

> Sporo tego , czyli ile wyszedl komplet rozrzadu (oraz z pompa wody) ?

> Bo ja tu widze 100% narzutu po rabacie

fakt, teraz zwróciłem uwagę na to, że dziwna ta faktura, normalnie powinno być kwota bazowa, kwota po rabacie.

Tu juz jest kwota po rabacie, nie ma podstawowej: 730 zł części 190 robota (sam rozrząd z pompą)

Części bez rabatów wg epera 59 z listopada 2010: 900 zł

Napisano

Aha , czyli jednak dobrze to policzylem , ~100% narzutu dali po rabacie icon_eek.gif

Na filtrach w innym temacie jak kukalem ~80% wink.gif

A moznabylo miec wszystko taniej wpysk.gif

Napisano

> Aha , czyli jednak dobrze to policzylem , ~100% narzutu dali po rabacie

> Na filtrach w innym temacie jak kukalem ~80%

> A moznabylo miec wszystko taniej

rozrząd i pompa to sa oryginały Ricambi, a nie zamienniki wstawione przez ASO. Tak chciałem i tak mam. To nie było zdzierstwo przez ASO ale moja decyzja podjęta świadomie. Wszystko miało być kupione w jednym miejscu i w tym samym założone.

Fitry kupowałem nie u nich tylko w IC, po zniżkach kolegi i cenach netto, więc albo Ty masz ceny za darmo albo ja nie wiem zlosnik.gif

Napisano

Ja robiłem na początku roku w ASO i tyle mnie to kosztowało, patrz załącznik smile.gif

285074280-Schowek01.jpg

post-133078-14352513129182_thumb.jpg

Napisano

Hehe nie mam cen darmo , tylko tak jak na priv pisalem wink.gif

Marey ma numerki czesci podobne a ceny jednak inne co pokazuje jak sie w ASO bawia narzutem.

Czesto na rachunku daja numer OE , ale graty dobieraja tak by im sie oplacilo. Biora z IC, biora z innych hurtownii niestety ,a klient wierzy ze to ricambi(choc niekiedy daja orginaly jak w hurtowni nie ma,wtedy zamawiajac z ichniejszego skladowiska)

Napisano

> Czesto na rachunku daja numer OE , ale graty dobieraja tak by im sie oplacilo. Biora z IC, biora z

> innych hurtownii niestety ,a klient wierzy ze to ricambi(choc niekiedy daja orginaly jak w

> hurtowni nie ma,wtedy zamawiajac z ichniejszego skladowiska)

o innych ASO mówić nie będę. Akurat w SC FAP NIGDY nie widziałem rzeczy załozonej nie należącej do ricambi. Nawet f. paliwa ktory kupowałem w zeszłym roku miał logo fiata i lanci.

Świece zapłonowe które kupiłem teraz do punta służbowego także były w pudelkach oryginalnych (nie wnikam jaki zakład dla nich to robi, równie dobrze może to być Iskra, ale jest to tak czy inaczej ricambi).

Jak mówię, moja opinia odnosi się tylko i wyłącznie do CS FAP w BB.

Napisano

Jest tez wieksza ilosc ludzi , ktorzy nie kukaja jak im woz robia i co im tam wsadza. Dodam jeszcze ,ze niektore ASO maja pudelka fiat/ricambi do ktorych wkladaja gadzety np z innych hurtowni wink.gif Wiec nie mozna sie tym kierowac do konca ,chyba ze na pudelku jest numer OE to mozna wtedy wierzyc ,ze to jest z ich magazynow fiatowskich. Tak czy siak te czesci i tak robia im inne firmy , taka jest umowa , i tak wychodzi taniej ,anizeli wlasna produkcja.

Mozna powiedziec ,ze np firma brembo robi tarcze marki ricambi , brembo , ferodo , trw , ate , itp , zmieniajac niekiedy sklad czy tez jedynie pudelko wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.