Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1,8GT '97 - gaśnie ciepły

Featured Replies

Napisano

Witam,

kuzyn ma problem z Fiatem Bravo 1.8 GT '97 - auto gaśnie na ciepłym silniku i nie chce odpalić. Na konsoli zapala się czerwona kontrolka podobna do marchewki.

Wymieniony czujnik położenia wału na nowy - nie pomogło.

Mechanik powiedział, że padnięta jest główna pompa wtryskowa - jak ciepła to nie trzyma (nie wiem czy dobrze usłyszałem ciśnienia na tłoczku albo coś w tym stylu)

Za regenerację wspomnianej pompy powiedział 700-3000 pln

Czy ktoś z Was miał podobny lub spotkał się z podobnym problemem w tym silniku i mógłby doradzić? Czy ufać osądowi mechanika? Czy warto regenerować taką pompę?

Napisano

> Witam,

> kuzyn ma problem z Fiatem Bravo 1.8 GT '97 - auto gaśnie na ciepłym silniku i nie chce odpalić. Na

> konsoli zapala się czerwona kontrolka podobna do marchewki.

> Wymieniony czujnik położenia wału na nowy - nie pomogło.

> Mechanik powiedział, że padnięta jest główna pompa wtryskowa - jak ciepła to nie trzyma (nie wiem

> czy dobrze usłyszałem ciśnienia na tłoczku albo coś w tym stylu)

> Za regenerację wspomnianej pompy powiedział 700-3000 pln

> Czy ktoś z Was miał podobny lub spotkał się z podobnym problemem w tym silniku i mógłby doradzić?

> Czy ufać osądowi mechanika? Czy warto regenerować taką pompę?

jedyna i glowna pompa wtryskowa tego silnika kosztuje cale 100 zlotych i jej awaria nie powoduje zapalenia sie marchewy.

po 1 zmien mechanika bo ci rabie.

po 2...jesli nie czujnik polozenia walu to pewnie czujnik walka...trzeba podlaczyc padake pod kompa jak sie rozgrzeje i zgasnie...

napisz na pw gdzie mieszkasz w lodzi to moze wpadne z latopem i powalczymy.

Napisano
  • Autor

> jedyna i glowna pompa wtryskowa tego silnika kosztuje cale 100 zlotych i jej awaria nie powoduje

> zapalenia sie marchewy.

> po 1 zmien mechanika bo ci rabie.

> po 2...jesli nie czujnik polozenia walu to pewnie czujnik walka...trzeba podlaczyc padake pod kompa

> jak sie rozgrzeje i zgasnie...

> napisz na pw gdzie mieszkasz w lodzi to moze wpadne z latopem i powalczymy.

Mechanik powiedział, że na początku podejrzewał czujnik wałka rozrządu, ale po rozebraniu (nie wiem teraz czego) okazało się, że to pompa wtryskowa, która się rozszczelniła i jak ją polewał zimną wodą to było ok a jak była nagrzana to auto gasło.

Kuzyn mieszka na Łagiewnickiej ale auto teraz jest u mechanika na Wydawniczej

Napisano

> Mechanik powiedział, że na początku podejrzewał czujnik wałka rozrządu, ale po rozebraniu (nie wiem

> teraz czego) okazało się, że to pompa wtryskowa, która się rozszczelniła i jak ją polewał

> zimną wodą to było ok a jak była nagrzana to auto gasło.

> Kuzyn mieszka na Łagiewnickiej ale auto teraz jest u mechanika na Wydawniczej

jedyna pompa paliwa w tym aucie miesci sie w baku..jesli podczas pracy polewal ja woda to fajny mechanik..

moim zdaniem gosc go rzezbi az milo...

swoja droga mam kompletna, sprawna pompe paliwa z koszykiem w bagazniku i moge mu podmienic na probe - jesli to pompa to oddam za 120 zeta - tyle ile kupilem.

Napisano

ladne jaja, wtryskowa to w bravo jest ale w jednostkach Diesla wink.gif a ty pieszesz ze masz benzyne. albo gosc ci kit wciska albo romawiales z nim o jakims innym aucie.

po pierwsze dostales fakture za ten czujnik polozenia walka? gosc oddal ci stary?

jesli nie chcesz wpasc w koszty radze oddac auto do innego serwisu, ciekawe ile ci krzyknie za wymienie tego czujnika bo wymienic go mogles sam, jedna srubka go trzyma i to wcale nie jest schowany ten element.

Napisano
  • Autor

> ladne jaja, wtryskowa to w bravo jest ale w jednostkach Diesla a ty pieszesz ze masz benzyne. albo

> gosc ci kit wciska albo romawiales z nim o jakims innym aucie.

> po pierwsze dostales fakture za ten czujnik polozenia walka? gosc oddal ci stary?

> jesli nie chcesz wpasc w koszty radze oddac auto do innego serwisu, ciekawe ile ci krzyknie za

> wymienie tego czujnika bo wymienic go mogles sam, jedna srubka go trzyma i to wcale nie jest

> schowany ten element.

Jak pisałem to auto kuzyna, nie moje. Mechanik nie wymieniał jeszcze czujnika wałka rozrządu. Powiedział, że wziął się za robotę i okazało sie, że to nie czujnik tylko pompa wtrysków. I oszacował koszt jej regeneracji j.w. napisałem.

Kuzyn dzwonił na Przędzalnianą, do Pabianic żeby zapytać o kosz nowej takiej pompy. Po podaniu VIN potwierdziło się jak napisaliście, że to auto nie ma czegoś takiego jak pompa wtrysków.

lukaszzsch - możemy się jakoś zgadać na PW? Pisałeś, że mógłbyś ew podjechać z kompem i pomóc w diagnozie.

Napisano

> Witam,

> kuzyn ma problem z Fiatem Bravo 1.8 GT '97 - auto gaśnie na ciepłym silniku i nie chce odpalić. Na

> Mechanik powiedział, że padnięta jest główna pompa wtryskowa - jak ciepła to nie trzyma (nie wiem

> Czy ktoś z Was miał podobny lub spotkał się z podobnym problemem w tym silniku i mógłby doradzić?

ja mialem podobne objawy ale w 1.6 i to wtedy jak auto kupilem. Okazalo sie ze przepustnica byla tak zawalona syfem ze cos musialo sie od tego chrzanic. Po wyczyszczeniu przepustnicy, krokowego.. sprawdzenia dochodzacej wiazki do dzisiaj objaw nie wrocil wink.gif

Napisano

> Jak pisałem to auto kuzyna, nie moje. Mechanik nie wymieniał jeszcze czujnika wałka rozrządu.

> Powiedział, że wziął się za robotę i okazało sie, że to nie czujnik tylko pompa wtrysków. I

> oszacował koszt jej regeneracji j.w. napisałem.

> Kuzyn dzwonił na Przędzalnianą, do Pabianic żeby zapytać o kosz nowej takiej pompy. Po podaniu VIN

> potwierdziło się jak napisaliście, że to auto nie ma czegoś takiego jak pompa wtrysków.

> lukaszzsch - możemy się jakoś zgadać na PW? Pisałeś, że mógłbyś ew podjechać z kompem i pomóc w

> diagnozie.

jesli poczekacie do jutra to ok...

kable mam w firmie.

Napisano

> Witam,

A odczytał błąd?

A to diesel czy benzyna jest?

ODCZYTAJ BŁĄD NA KOMPUTERZE!

Ty to lepiej go omijaj, bo to jakiś naciągacz. Kto teraz nie ma komputera diagnostycznego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.