Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszarpywanie

Featured Replies

Napisano

Moje lacetti ogólnie jeździ bez większych zastrzeżeń, ale upierdliwe jest poszarpywanie w pewnych sytuacjach.

Zacznę od początku. Pod koniec gwarancji, 2 lata temu to zgłaszałem, ale wtedy zjawisko było mało uchwytne i nic w ASO nie zrobili w tej sprawie. Sugerowali tłumik drgań skrętnych w tarczy sprzęgła. Z tym, że inne ASO w Gdyni wymieniło kompletne sprzęgło po zatarciu się wysprzęglika. No chyba, że wtedy nie wymienili kompletu ... Potem jeszcze ASO na Modlińskiej w Wawie wymieniło docisk i za jakiś czas pojawiły lekkie poszarpywania na ciepłym silniku po puszczeniu pedału gazu i przejściu do hamowania silnikiem, i po ponownym dodaniu gazu - takie lekkie kangurki.

Obecnie zjawisko nasila się i pojawiło się dodatkowe szarpnięcie w kolicach 4000 obr., gdy mocno przyspieszam, a klima jest włączona. Zresztą przy włączonej klimie nasila się także poszarpywanie przy przechodzeniu do hamowania silnikiem i po ponownym dodaniu gazu.

Kiedyś zjawisko poszarpywania przy włączonej klimie miało miejsce, ale ASO coś naprawiło i minęło. Chyba wtedy wymienili EGR. Kilka miesięcy temu znów odezwał się EGR, lampka silnika zapaliła się. Mechanik oczyścił EGR i błąd nie pojawia się.

I co w związku z powyższym? zlosnik.gif

Co obstawiacie?

1. EGR

2. Silnik krokowy/przepustnica

3. Tarcza sprzęgła

4. Żadne z powyższych, jakie? ......................................

rainy.gif

Napisano
  • Autor

> Coś ze sterowaniem silnika. Bardziej EGR niż krokowy.

Też tak właśnie mi się zaczyna kojarzyć ten EGR

Jak sprawdzić, czy to rzcezywiście to?

Da się zaślepic EGR?

> LPG masz?

nie

Napisano

IMO EGR, ale zaczalbym od wymany kabli świec i filtra paliwa. Przynajmniej najprostsze ntanszr rzeczy wykluczysz. Szarpanie Moze być nimi spowodowane.

Napisano
  • Autor

> IMO EGR, ale zaczalbym od wymany kabli świec i filtra paliwa. Przynajmniej najprostsze ntanszr

> rzeczy wykluczysz. Szarpanie Moze być nimi spowodowane.

Świece i filtr paliwa nie tak dawno zmieniane.

Kable fabryczne mają przejechane 85kkm.

Napisano

> Też tak właśnie mi się zaczyna kojarzyć ten EGR

> Jak sprawdzić, czy to rzcezywiście to?

> Da się zaślepic EGR?

Daj blachę zamiast uszczelki w podstawce zaworu. Nie wiem, czy ECM w Lacetti jest na tyle subtelny, żeby to wyłapać i zapalić czeka.

Napisano

> Kable fabryczne mają przejechane 85kkm.

Ja mam gdzieś taki przebieg na LPG, do tego 47 kkm na samej benzynie a kable oryginalne. Ten trop mi mniej pasuje.

Napisano

> Świece i filtr paliwa nie tak dawno zmieniane.

> Kable fabryczne mają przejechane 85kkm.

W takim razie EGR.

Napisano

> W takim razie EGR.

Też nie mówię, że to na pewno nie kable, ale bardziej prawdopodobnym winowajcą wydaje się być np. EGR.

Napisano

> Zaślepiał ktoś w Lacetti/Nubirze

Nie wiem, ale powinno być tak, jak w podobnych oplach, czyli bez większych jaj.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, ale powinno być tak, jak w podobnych oplach, czyli bez większych jaj.

Bez "większych jaj" było starszych konstrukcjach, nawet jeszcze w nowszym 1,6 8V z 2002 r. dawało się zaślepiać bez widocznych konsekwencji. Potem potrafiła się zapalać kontrolka silnika po zaślepieniu EGRa.

Nic to - w wolnej chwili spróbujemy zlosnik.gif

A aby było porządnie, trzeba by jeszcze do kompa wgrać program który nie używa EGRa i uwzględnia to w składzie mieszanki.

Napisano

Ja tam stawiam na sprzeglow jednak... Tez tak czasem mam...

Napisano

U mnie też występują szarpnięcia przy dodawaniu i puszczaniu gazu na klimie, szczególnie gdy robi się to trochę nerwowo. Wydaje mi sie, że w aucie pokroju Lacetti to nie jest nic dziwnego, wiele aut z małymi silnikami benzynowymi zachowuje się podobnie... a po pewnym przebiegu to już wszystkie auta szarpią wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie też występują szarpnięcia przy dodawaniu i puszczaniu gazu na klimie, szczególnie gdy robi

> się to trochę nerwowo. Wydaje mi sie, że w aucie pokroju Lacetti to nie jest nic dziwnego,

> wiele aut z małymi silnikami benzynowymi zachowuje się podobnie... a po pewnym przebiegu to

> już wszystkie auta szarpią

Tyle, że u mnie to zaczęło się to po przebiegu mniej więcej 60kkm.

Chciałbym to naprawić, tylko nie wiem w którym kierunku uderzyć smile.gif

Napisano

Odłącz EGR - zaświeci się lampka to nic dogadaj sie z kilm z AK niech później skasuje, pośmigaj troche i zobacz czy będzie to samo jeśli będzie to ta stawiam na przepustnicę.

Napisano

>Potem potrafiła się zapalać kontrolka silnika po

> zaślepieniu EGRa.

Chevrolety mają nieco mniej subtelne systemy sterowania i dość szerokie możliwości adaptacji składu mieszanki.

> Nic to - w wolnej chwili spróbujemy

> A aby było porządnie, trzeba by jeszcze do kompa wgrać program który nie używa EGRa i uwzględnia to

> w składzie mieszanki.

Jeśli to ma być rozwiązanie docelowe, to tak, ale jeśli chodzi o doraźne wykluczenie awarii EGR, to może wystarczy zaślepić zawór i trochę pojeździć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.