Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydajność wtryskiwaczy 1.1mpi

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, jaką wydajność mają wtryskiwacze od sc 1.1mpi z 2003r.? Montuję kumplowi w sc komputer pokładowy mojej produkcji więc dlatego pytam.

Napisano

> Jak w temacie, jaką wydajność mają wtryskiwacze od sc 1.1mpi z 2003r.? Montuję kumplowi w sc

> komputer pokładowy mojej produkcji więc dlatego pytam.

bodajrze 115ccm z tego co pamietam.

Napisano

> bodajrze 115ccm z tego co pamietam.

w czym to piszesz? ja też zamieżam sie zabrać za taki sprzęt (prawde mówiąc to juz coś tam działa ale nie wiem jak ugryść pomiar prędkości bo licznik na linke jest. są może takie impulsatory z wyjściem na linke albo jakieś takie śilniczki które sie łączy zimpulsatorem?

Napisano

> w czym to piszesz? ja też zamieżam sie zabrać za taki sprzęt (prawde mówiąc to juz coś tam działa

> ale nie wiem jak ugryść pomiar prędkości bo licznik na linke jest. są może takie impulsatory z

> wyjściem na linke albo jakieś takie śilniczki które sie łączy zimpulsatorem?

jest impulsator z wyjsciem na linke smile.gif chyba z seja spi, ktory mial wspomaganie...cos tak kojaze...

Napisano
  • Autor

a tak działa obrotomierz z shiftlightem :D

Pomiar jest robiony z wtryskiwaczy, dlatego w momencie hamowania silnikiem niestety, ale kompik nie mierzy obrotów. Wystarczy, że zacznie podawać paliwo i zaczyna śmigać jak należy.

Napisano

> a tak działa obrotomierz z shiftlightem :D

> Pomiar jest robiony z wtryskiwaczy, dlatego w momencie hamowania silnikiem niestety, ale kompik nie

> mierzy obrotów. Wystarczy, że zacznie podawać paliwo i zaczyna śmigać jak należy.

ja to zrobiłem na przetworniku czestotliwosć - napęcie i na procesoże mierze napięcie odpowiednio przeliczam i mam obroty (a sygnał z cewki oczywiście) no i działa idealnie. Jak chcesz to moge podesłać ci schemacik takiego przetwornika

Napisano
  • Autor

Taki przetwornik to na ne555 se mogę zrobić, ale nie podoba mi się takie rozwiązanie. Byle zmiana temp i już masz inne wartości napięcia. I procek do tego nie potrzebny, wystarczy dać jakiś komparator i po sprawie, ale moim zdaniem to lipa.

Napisano

> Taki przetwornik to na ne555 se mogę zrobić, ale nie podoba mi się takie rozwiązanie. Byle zmiana

> temp i już masz inne wartości napięcia.

moim zdaniem najlepsze rozwiazanie to impulsy z cewki zaplonowej zliczane w odcinku czasu i na tej podstawie wyliczone...proste do zrobienia i najdokladniejsze...dodatkowo przy hamowaniu silnikiem w wiekszosci aut zaplon jest i tak, wiec nie byloby przerw w dzialaniu smile.gif

Napisano
  • Autor

W jakim odcinku czasu? zdajesz sobie sprawe jak spada dokładność? Dajmy na to, że pomiar co pół sekundy, w pół sekundy obroty mogą wzrosnąc o nawet pare tysięcy.

Napisano

> W jakim odcinku czasu? zdajesz sobie sprawe jak spada dokładność? Dajmy na to, że pomiar co pół

> sekundy, w pół sekundy obroty mogą wzrosnąc o nawet pare tysięcy.

a jaka jest reakcja wyswietlacza w twoim przypadku?? nawet wyswietlanie wyniku co jedna setna sekundy mijaloby sie z celem, bo zobaczysz tylko czarne kwadraciki...wyswietlacz sie nie wyrobi...

Napisano
  • Autor

Nie chodzi o wyświetlacz tylko o shiftlight, co to za shiftlight co zapali się np. pól sekundy po zaprogramowanych obrotach? Jak już masz ze 2 tyś więcej albo już Ci silnik odcina. Nie porównuj silnika w samochodzie do wentylatorka który kręci się z tą samą prędkościa obrotową. Po za tym patrz: pomiar co sekunde, silnik kręci się z 900 rpm na sekunde masz 15 impulsow, wrasta prędkość masz 16 impulsow co się równa 960 obrotow, dokładność 60 obrotów, a dla pół sekundowego pomiaru masz już 120 obrotów dokładność. W pół sekundy silnika na luzie wkręci Ci się o te 2 tys wiecej napewno a ten Ci zmierzy jakieś 1500.

Napisano
  • Autor

Ma ktoś może rozpiske pinów komputera IAW 4AF M9? Mam książke sam naprawiam jest w niej schemat ale jakiś z d..., bo się nic nie zgadza. Kolory przewodów wogóle, a nawet piny np. od czujnika temp silnika powinnień być 13 a tu jest 54 czy coś takiego.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No wreszcie skończony. Komputer przeszedł pozytywne testy w sc kolegi. Śmiga aż miło smile.gif Tutaj filmik jak to działa. Sorki za jakość ale nagrywane komórką. Ktoś chętny? wink.gif

Napisano

> No wreszcie skończony. Komputer przeszedł pozytywne testy w sc kolegi. Śmiga aż miło Tutaj filmik

> jak to działa. Sorki za jakość ale nagrywane komórką. Ktoś chętny?

możesz powiedzieć jak mieżysz czas wtrysku? w przerwaniu ? czy normalnie "pod ifem"? Jaki tam jest procek? bo ja też zamierzam takie cos wykonac tylko najpierw musze zdobyc impulsator z wyjsciem na linke. W jakim aucie go szukac, wie ktos może? (tak żeby pasował do skrzyni ccs z wciskanym wstecznym)

Napisano
  • Autor

> możesz powiedzieć jak mieżysz czas wtrysku? w przerwaniu ? czy normalnie "pod ifem"? Jaki tam jest

> procek? bo ja też zamierzam takie cos wykonac tylko najpierw musze zdobyc impulsator z

> wyjsciem na linke. W jakim aucie go szukac, wie ktos może? (tak żeby pasował do skrzyni ccs z

> wciskanym wstecznym)

Przerwaniem, atmega16, ale śmiało stykała by ósemka.

Napisano

> jest impulsator z wyjsciem na linke chyba z seja spi, ktory mial wspomaganie...cos tak kojaze...

było w citymaticu, nawet chyba coś takiego mam jakby była potrzeba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.