Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytanie o smarowidło w sprayu

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Mam problem z centralnym (ale tylko tylne drzwi). Pobuszowałem w archiwum i na podstawie informacji tam znalezionych kupiłem "Oliwę wazelinową" (nie mogłem znaleźć w sklepie silikonu w sprayu). Czy będzie to dobre do reanimacji mechanizmów? Na etykiecie są informacje bardzo podobne do etykiety WD40 (smaruje, konserwuje, zabezp[iecza powierzchnie metali przd korozją). Nazywa się to DRAGON WAZOL Oliwa wazelinowa.

Co koledzy na to?

Autko już czeka pod blokiem na rozbiórkę drzwi i smarowanie smile.gif

Napisano

ja potraktowalem wszystkie ciegna najpierw CX80 a pozniej posmarowalem wazelina grinser006.gif wszystko ladnie dziala, lekuchno i nie zamarza.

Sam zamek przy drzwiach posmarowalem smarem, wkladke zamka tez spsikalem CX80 tak samo jak potraktowalem uszczelki gumowe troche wazelinki i troche CX80.

Drzwi sie teraz elegancko zamykaja. Tak cicho jakos, nie ma chrakterystycznego klekotu zamka a taki tylko pykniecie. Fajne uczucie lekkosci zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Rozberałem na razie lewe tylne drzwi. Problem tkwi gdzie indziej. Otóż nie mam ani grama rudej i szronu. Po prostu siłownik nie ma siły pociągnąć cięgna do zamka. Siłownik jest sprzęgnięty z cięgnem zamka taką kostką z trzema śrubkami (jedna mocuje kostkę do tłoczyska - cięgna - siłownika, a dwie inne mocują kostkę do cięgna od kołka w drzwiach (ten czarny dzyndzel plastikowy). Coś mi się musiało poprzestawiać, bo innej możliwości nie wiedzę. Jak rozsprzęgliłem siłownik, to sam działa bez zarzutu, teraz walczę ze sposobe,m na w miarę bezoporowe mocowanie cięgna siłownika do cięgna zamka. Chyba nie namieszałem za bardzo...

Napisano

> Rozberałem na razie lewe tylne drzwi. Problem tkwi gdzie indziej.

> Otóż nie mam ani grama rudej i szronu. Po prostu siłownik nie ma

> siły pociągnąć cięgna do zamka. Siłownik jest sprzęgnięty z

> cięgnem zamka taką kostką z trzema śrubkami (jedna mocuje kostkę

> do tłoczyska - cięgna - siłownika, a dwie inne mocują kostkę do

> cięgna od kołka w drzwiach (ten czarny dzyndzel plastikowy). Coś

> mi się musiało poprzestawiać, bo innej możliwości nie wiedzę.

> Jak rozsprzęgliłem siłownik, to sam działa bez zarzutu, teraz

> walczę ze sposobe,m na w miarę bezoporowe mocowanie cięgna

> siłownika do cięgna zamka. Chyba nie namieszałem za bardzo...

Ups ! To masz chyba siłownik do wymiany, ja właśnie dzisiaj wymieniłem oba przednie. Po rozebraniu drzwi okazało się, że gumowa osłonka siłowników popękała i zrobiły się z niej pierścienie grinser006.gif a siłowniki załapywały ale co z tego skoro nie zamykały i otwierały przednich drzwi (obu). Master podawał tylko impuls elektryczny na pozostałe (tylne) które spełniały swoją funkcję - zamykały i otwierały. Po wymianie na nowe (z przodu) działa wszystko OK - silniczki w siłownikach wyeksploatowały się.

Napisano
  • Autor

> Ups ! To masz chyba siłownik do wymiany, ja właśnie dzisiaj

> wymieniłem oba przednie. Po rozebraniu drzwi okazało się, że

> gumowa osłonka siłowników popękała i zrobiły się z niej

> pierścienie a siłowniki załapywały ale co z tego skoro nie

> zamykały i otwierały przednich drzwi (obu). Master podawał tylko

> impuls elektryczny na pozostałe (tylne) które spełniały swoją

> funkcję - zamykały i otwierały. Po wymianie na nowe (z przodu)

> działa wszystko OK - silniczki w siłownikach wyeksploatowały

> się.

Na dzisiaj dałem se spokój, bo kuż ciemno i zimno. Jutro zdemontuję siłownik i mu sie przyjrzę. Na razie jak go obmacałem smile.gif to nie wyczyłem żadnych pęknięć na gumie, a sam siłownik chodzi lekko. Ale zobaczę jak wyjmę. Podczas ręczego popychania tłoczka czuć tylko charakterystyczny opór jak w silniczku elektrycznym. Zobaczę jutro. Na razię THX!

Aha, gdzieś wyczytałem info, że komplet siowniczków to ok 40zeta.

Napisano

> Na dzisiaj dałem se spokój, bo kuż ciemno i zimno. Jutro zdemontuję

> siłownik i mu sie przyjrzę. Na razie jak go obmacałem to nie

> wyczyłem żadnych pęknięć na gumie, a sam siłownik chodzi lekko.

> Ale zobaczę jak wyjmę. Podczas ręczego popychania tłoczka czuć

> tylko charakterystyczny opór jak w silniczku elektrycznym.

> Zobaczę jutro. Na razię THX!

> Aha, gdzieś wyczytałem info, że komplet siowniczków to ok 40zeta.

U mnie siłownik też chodził lekko, ale silniczek nie wciągał tego dzyndzla ani nie wypychał go (silniczki zrobiły jebudu), a jedynie było słychać dzwięk elektroniki i zamykanie tylnych drzwi.

Dzisiaj rano mimo nowych siłowników przednich drzwi (szt.2) nie otworzyły się - zamarzły mi chyba nawet nowe siłowniki lub zamarzł zamek i nie mają siły go otworzyć, albo spaliły się w nich silniczki, co raczej po jednym dniu mało prawdopodobne, ale sprawdzę to dopiero jak mrozik odpuści sobie.

Napisano

jesli nie tężeje za bardzo na mrozie i ma odczyn neutralny (dla metalu a nie dla skóry grinser006.gif ) to może być.....

Dobry jest MC Premium White Grease firmy Pure Solve ale to środek przemysłowy i nie wiem czy do kupienia....

Napisano
  • Autor

> jesli nie tężeje za bardzo na mrozie i ma odczyn neutralny (dla

> metalu a nie dla skóry ) to może być.....

> Dobry jest MC Premium White Grease firmy Pure Solve ale to środek

> przemysłowy i nie wiem czy do kupienia....

Na razie mamy za małe mrozy, żeby mówić o tężeniu. Ale jak posmarowałem lewą stronę i po nocy nadal nie zakrzepło, to chyba nie jest źle.

Po dwóch dniach walki udało mi sie uruchomić oba zamki. Regulowałem tą kostką, co łączy cięgni siłowniczka z cięgnem trzpienia w drzwiach. Troszkę powyginałem, powyzywałem ale działa.

Z prawą stroną nie udało mi się aż tak sprawnie. Wyszedłem z założenia, że jeśli siłownik ma za mało siły, żeby ściągnąć na dół trzpień, to trzeba mu pomóc. I tak właśnie dociążyłem ciężarkiem siłownik i nawet się zamyka. Jeśli patent przetrzyma zimę, to na wiosnę zamontuję sprężybki wspomagające. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.