Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Objawy UPG

Featured Replies

Napisano

Pany jakie są objawy UPG w przypadku gdy:

- olej przedostaje się do płynu chłodzącego,

- spaliny przedostają się do płynu chłodzącego

- płyn chłodzący dostaje się do oleju

- płyn dostaje się do komory spalania

i czy powyższe może mieć związek z tym brzydkim osadem w moim zbiorniczku wyrównawczym:

Image0182.jpg

Oliwy nie ubywa ani nie przybywa, analogicznie jest z płynem chłodzącym, niema masła, jedynie po rozgrzaniu silnika czuć na postosju zapach rozgrzanego oleju w kabinie.

opisałem to tu ooo

Napisano

Z własnych obserwacji

> - olej przedostaje się do płynu chłodzącego

Tłuste oka a'la rosół we zbiorniku wyrównawczym.

Szybkie brudzenie płynu chłodniczego - zawsze miałem klarowny - nawet po 3 latach. Przy padaniu ( padaniu nie awarii - mam na myśli wymęczoną uszczelkę wiekiem) UPG szarawy żur w zbiorniku po ok. 6 miesiącach o zmiany płynu.

.

> - spaliny przedostają się do płynu chłodzącego

Przedmuch uszczelki może objawiać się bąbelkami w zbiorniku wyrównawczym, zapowietrzaniem układu... ale to już hardkor wersja...

> - płyn chłodzący dostaje się do oleju

Przybywa oleju.

Krople cieczy (odparowana woda) na górze bagnetu i tuż powyżej powierzchni poziomu oleju.

Majonez pod korkiem wlewu oleju.

> - płyn dostaje się do komory spalania

Wypadanie zapłonu

Brzydka praca, nierówna praca nierozgrzanego silnika. Zaduszanie zimnego silnika. Telepanie silnika na zimnych obrotach.

Większe ilości pary wodnej w spalinach - dymienie na biało. Może zanikać wraz z rozgrzaniem motoru i układu wydechowego.

Napisano

> Pany jakie są objawy UPG w przypadku gdy:

> - olej przedostaje się do płynu chłodzącego,

Miałem coś takiego w, za przeproszeniem, renault master... Mój zbiorniczek wyglądał podobnie, olej dodatkowo osadzał się również na "suficie" tego zbiorniczka - to wynikało z jego kształtu. Jak wsadziłem tam palec, to oczywiście cały usmolony w oleju, którego w ciągu 20 000 km ubywało w ilości jednej kreski na wskaźniku na desce - nie wiem ile to było w rzeczywistości, ale chyba mało. Spalin w płynie chłodzącym nie było - zrobiłem odpowiedni test, natomiast prawdopodobnie olej dostawał się do układu chłodzenia gdzieś przy chłodnicy oleju, która niestety, a może i stety, występowała w tym silniku. UPG robiłem ok. 3 miesięcy przed tym wspaniałym odkryciem.. Być może źle ją zamontowali, tego nie wiem.. auto sprzedałem i skończyły się zmartwienia wink.gif

Napisano
  • Autor

więc sugerujesz, że powinienem przygotowywać się na wymianę UPG? Ten czarny nalot o tym świadczy?

Korek chyba jest czysty, płyn też, ale sprawdzę raz jeszcze jutro.

Zastanawiam się czy nie wymienić zbiorniczka i płynu na nowe i wtedy obserwować hmm.gif

Napisano

> więc sugerujesz, że powinienem przygotowywać się na wymianę UPG? Ten czarny nalot o tym świadczy?

> Korek chyba jest czysty, płyn też, ale sprawdzę raz jeszcze jutro.

> Zastanawiam się czy nie wymienić zbiorniczka i płynu na nowe i wtedy obserwować

Wstrzymaj się z uszczelką, bo to zawsze zdążysz zrobić. Zbiornik zdemontuj i wyplucz jakimś rozpuszczalnikiem - będzie jak nowy smile.gif , ale to działanie doraźne, bo jeśli olej jest w płynie, to w niedługim czasie osad pojawi się ponownie. Więc żeby mieć pewność, musiałbyś wyczyścić cały układ i to porządnie.

Ja z tym jeździłem przez jakiś czas i nie zwracałem na to uwagi - tymbardziej, że oleju nie ubywało aż tak znacząco.

Napisano
  • Autor

Dziś przejechałem około 20 km po mieście.

Przyjechałem do domu i nie gasząc silnika zajrzałem do zbiornika wyrównawczego. Po odkręceniu korka usłyszałem krótkie pssssyt i ze zbiorniczka uleciał obłoczek pary/dymu/ czy czego tam jeszcze w kolorze siwym/ białawym/ niebieskawym. Pod korkiem zbiorniczka pojawiają niewielkie ślady masła w kolorze szaro - popielatym, płyn ma w sobie niewielkie oczka...

Czyżby spaliny wędrowały do układu chodzenia?

Wygląda, że tak, a jeśli tak to jak długo jest to w stanie żyć zanim zdechnie...?

Napisano

> Czyżby spaliny wędrowały do układu chodzenia?

> Wygląda, że tak, a jeśli tak to jak długo jest to w stanie żyć zanim zdechnie...?

No to UPG 30.GIFcrazy.gif

Jeździć z tym można długo (albo krótko), aż panewki nie wyjdą bokiem. Problem jest w tym, że nie tylko olej i spaliny trafiają do płynu chłodniczego, ale i odwrotnie - masz pełno płynu w oleju. Czym to grozi - wiadomo. Swego czasu poszła mi UPG w CC700 - pojeździłem raptem parę dni, ale krótko po tym zaczęło coś stukać w silniku. Diagnoza - pełno opiłków w misce, rozwalone panewki i wał crazy.gif A stało się to dlatego, że płyn zmieszał się w olejem.

Napisano
  • Autor

jeszcze chyba nie mam płynu w oleju, póki co stan oleju jest taki jak był, nie ma masła pod korkiem wlewu oleju tylko korkiem od zbiorniczka wyrównawczego. Muszę się za to zabrać, może w sobotę...

BTW słyszałem, że w Fabii 1.4MPi stosuje się metalowe uszczelki pod głowicę, czy wymienia się je w jakiś specjalny sposób czy tradycyjnie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.