Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko kolumny zawieszenia - rysunek potrzebny

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś ma lepszy rysunek łożyska kolumny przedniego zawieszenia, niż dostępny w księgarnianej serwisówce? Potrzebuję obejrzeć to dokładnie.

Napisano

dalej walczysz z tymi łożyskami?

wymień oba elementy przylegające do niego - problem powinien zniknąć.

pozdr

Napisano
  • Autor

> dalej walczysz z tymi łożyskami?

Dalej. Wychodzi partactwo pewnego warsztatu. Już w dwa lata po zmianie prawe lekko chrumkało, a teraz kiedy postał długo u blacharza musiało z braku ruchu złapać korozję i jest gorzej, bo ciężko chodzi.

> wymień oba elementy przylegające do niego - problem powinien zniknąć.

Już rozmawiałem ze znajomym warsztatem. Problem w tym, że jednego z tych elementów nie ma w handlu. Fiat nie jest pewny, czy je ma w centralnym magazynie, wtedy by kilka dni ściągali. W poniedziałek mi obejrzą w jakim stanie są obydwa elementy i czy wystarczy wymiana tylko łożyska i tego z poduszką (jest dostępny od ręki), czy trzeba szukać dolnego.

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

Niestety samo nie wystarczy. W IC znalazłem zestaw naprawczy, niestety nie mają na stanie, zawierający łożysko, poduszkę i pierścień bieżni. I teraz usiłuję się dowiedzieć, czy ów pierścień idzie na dół na "blachę" po której fabrycznie toczyło się łożysko? Bo zakładam że w poduszce jest już wlana stalowa bieżnia? Czy się mylę?

Napisano

> Czy ktoś ma lepszy rysunek łożyska kolumny przedniego zawieszenia, niż dostępny w księgarnianej

> serwisówce? Potrzebuję obejrzeć to dokładnie.

Mam coś takiego:

285091451-zawiasprzod1.jpg

Napisz dokładnie, którego elementu chcesz fotki, a skoczę do garage i zrobię ok.gif

post-88896-14352513209247_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ja podobne i nie mogę z tego dojść.

W Intercarsie mają w katalogu taki zestaw naprawczy (niestety nie ma go na stanie):

285091465-%B3o%BFyskowaniekolumnyUno.jpg

Interesuje mnie ten pierścień zaznaczony strzałką. Czy to jest nowa bieżnia układana na dolnej blasze pod łożyskiem?

Napisano

> Ja podobne i nie mogę z tego dojść.

> W Intercarsie mają w katalogu taki zestaw naprawczy (niestety nie ma go na stanie):

> Interesuje mnie ten pierścień zaznaczony strzałką. Czy to jest nowa bieżnia układana na dolnej

> blasze pod łożyskiem?

ok.gif

Ja zawsze składam tak:

1. Dolna blacha (nr 6 z mojej fotki)

2. W/w pierścień (zawsze kupuję z łożyskiem, to jest komplet)

3. Łożysko

4. Górny plastik (nr 7 z foto)

I oczywiście dużo smaru do łożysk wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze składam tak:

> 1. Dolna blacha (nr 6 z mojej fotki)

> 2. W/w pierścień (zawsze kupuję z łożyskiem, to jest komplet)

> 3. Łożysko

> 4. Górny plastik (nr 7 z foto)

> I oczywiście dużo smaru do łożysk

Podejrzewam że na ostatnim punkcie dał ciała warsztat to poprzednio składający.

Edit:

Czy górna bieżnia łożyska jest zintegrowana z tą poduszką na zdjęciu?

Napisano

> Podejrzewam że na ostatnim punkcie dał ciała warsztat to poprzednio składający.

> Edit:

> Czy górna bieżnia łożyska jest zintegrowana z tą poduszką na zdjęciu?

łożysko masz w komplecie - oboma bieżniami

pozdr

Napisano
  • Autor

> łożysko masz w komplecie - oboma bieżniami

> pozdr

Kupowane poprzednio w ASO Fiata nie miało ani jednej w komplecie, dlatego pytam.

A pytanie o prowizorkę, zanim ściągnę łożyska - czy da radę wcisnąć od góry koło trzpienia amortyzatora (lub wlać) jakiegoś smaru (oleju), żeby trochę na te kilka dni "udrożnić" tę konstrukcję?

Napisano
  • Autor

> Czy ktoś ma lepszy rysunek łożyska kolumny przedniego zawieszenia, niż dostępny w księgarnianej

> serwisówce? Potrzebuję obejrzeć to dokładnie.

Edytować się nie da, więc tą drogą....

Łożyska kolumn były nawet w niezłym stanie. Problemem była maglownica, zmieniona raptem z 30 tkm temu, ale kilka lat. Po prostu zaczęła "kleszczyć". Rozwaliliśmy ją (bo za starą oddawali 1,6 zł zlosnik.gif) i nie nosiła żadnych znamion braku smaru czy innych uszkodzeń. Ale po prostu ciężko chodziła. Od razu została wymieniona wraz z łożyskami i przegubami drążków*) i teraz wszystko chodzi jak ze wspomaganiem, jednym palcem.

*) Ciekawostka - stukało mi coś z prawej strony ewidentnie w układzie kierowniczym, bo wahacze są nowe. Podczas szarpania żadnych luzów na końcówkach się nie dało stwierdzić. Ale po wypięciu końcówek z wąsów zwrotnicy ta prawa latała luźno. I miała luz osiowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.