Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E39 - mycie silnika

Featured Replies

Napisano

Szanowni Koledzy może zechcą mi podpowiedzieć, jak silniki BMW, z naciskiem na model E39, znoszą mycie. Mycie to detergent do mycia silników + woda o małym cisnieniu - czy taki zestaw może zrobic jakąś krzywdę silnikowi, na które miejsca zwrócić szczególną uwagę, zabezpieczać jakoś? Lepiej myć na włączonym, czy wyłączonym silniku? Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

jestem przeciwnikiem mycia silnika, chyba, że jest po naprawie i jest zawalony olejem, wtedy najlepiej mały pędzlek albo szmatka i troche benzyny. Jeśli zaś chodzi o mycie ogólnie zabrudzonego silnika od pyłu, piasku, soli itd to ja odpuszczam, przecieram co najwyżej szmata tam gdzie potrzebuje. Jest tam sporo elektryki/elektroniki i zawsze jest ryzyko, trzeba zabezpieczyć alternator, inne boxy elektryczne. Chyba wolałbym juz zrobić to szczotką do mycia nadwozia zwilżoną ale bez dużej ilosci wody.

Napisano

ja mylem mojego 3litra preparatem do mycia silnikow oraz karoseri + karcher. jedynie co robilem to nie mylem mocno po elektronice hamulca i alternatorze, z dalekiej odleglosci by nie bylo sporego cisnienia i nie wpychalo wody.

wazne jest by silnik nie byl goracy a tu mu z zimnej wody dowalisz wink.gif nie moze byc duzych skokow temp. najlepiej na zimnym spryskac preparatami i potem karcherem.. po umyciu odpalic by sie wysuszyl smile.gif

tak robilem wiele razy i zero problemow.

wyczysc dokladnie ta dziure kolo serwa bo tam sa odplywy i jak sie zatka to serwo moze wody nabrac... tak mialem w e39 2.8 .... sprawdz to u Ciebie smile.gif

> Szanowni Koledzy może zechcą mi podpowiedzieć, jak silniki BMW, z naciskiem na model E39, znoszą

> mycie. Mycie to detergent do mycia silników + woda o małym cisnieniu - czy taki zestaw może

> zrobic jakąś krzywdę silnikowi, na które miejsca zwrócić szczególną uwagę, zabezpieczać jakoś?

> Lepiej myć na włączonym, czy wyłączonym silniku? Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi

> Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> ja mylem mojego 3litra preparatem do mycia silnikow oraz karoseri + karcher. jedynie co robilem to

> nie mylem mocno po elektronice hamulca i alternatorze, z dalekiej odleglosci by nie bylo

> sporego cisnienia i nie wpychalo wody.

> wazne jest by silnik nie byl goracy a tu mu z zimnej wody dowalisz nie moze byc duzych skokow

> temp. najlepiej na zimnym spryskac preparatami i potem karcherem.. po umyciu odpalic by sie

> wysuszyl

> tak robilem wiele razy i zero problemow.

> wyczysc dokladnie ta dziure kolo serwa bo tam sa odplywy i jak sie zatka to serwo moze wody

> nabrac... tak mialem w e39 2.8 .... sprawdz to u Ciebie

> > Pozdrawiam

Ja muszę doczyścić z tego oleju spod korka, bo jeszcze potrafi się po nagrzaniu zadymić. To myję na zimnym silniku, preparat i woda pod ciśnieniem panującym w przeciętnej instalacji wodociągowej zlosnik.gif Po elektronice nie leję i sprawdzam odpływy. Mam nadzieję, że nie zrobię Buni krzywdy ok.gif

Napisano
  • Autor

> jestem przeciwnikiem mycia silnika, chyba, że jest po naprawie i jest zawalony olejem, wtedy

> najlepiej mały pędzlek albo szmatka i troche benzyny. Jeśli zaś chodzi o mycie ogólnie

> zabrudzonego silnika od pyłu, piasku, soli itd to ja odpuszczam, przecieram co najwyżej szmata

> tam gdzie potrzebuje. Jest tam sporo elektryki/elektroniki i zawsze jest ryzyko, trzeba

> zabezpieczyć alternator, inne boxy elektryczne. Chyba wolałbym juz zrobić to szczotką do mycia

> nadwozia zwilżoną ale bez dużej ilosci wody.

Tak myslałem nad tym i doszedłem do wniosku, że pędząc w deszczu, przelatując przez kałuże, też wtłaczam do komory silnika (która przecież nie jest hermetyczna) wodę pod małym, bo małym ale jednak ciśnieniem. Myślę, że woda pod ciśnieniem "kranowym" lana rozumnie, omijając elektronikę, nie powinna zaszkodzić. Wyboru nie mam, bo resztki oleju, po awarii korka, dopalają mi się siwym dymem na kolektorze wydechowym frown.gif

Napisano

u mnie płyta pod silnikiem jest dość szczelna, wiadomo, nie aż tak że woda sie kompletnie nie dostanie ale raczej nic sie nie chlapie. Cały syf w komorze silnika to mgiełka podczas deszczu i był w suche dni.

Napisano
  • Autor

Coś tam się jednak przez chłodnice dostaje, a ja mam zamiar użyć, mniej więcej, tylko takiej właśnie ilości wody do spłukania detergentu i resztek oleju wink.gif Jak już wspominałem, nie mam wyboru frown.gif

Napisano

smiało myj, tylko staraj sie nie lać bezpośrednio na elektronike i elektryke - myj wylacznie na zimnym ewentualnie letnim silniku, nigdy na goracym. Jesli uzyjesz do tego głowy nie bedzie problemów.

Napisano

> Tak myslałem nad tym i doszedłem do wniosku, że pędząc w deszczu, przelatując przez kałuże, też

> wtłaczam do komory silnika (która przecież nie jest hermetyczna) wodę pod małym, bo małym ale

> jednak ciśnieniem. Myślę, że woda pod ciśnieniem "kranowym" lana rozumnie, omijając

> elektronikę, nie powinna zaszkodzić. Wyboru nie mam, bo resztki oleju, po awarii korka,

> dopalają mi się siwym dymem na kolektorze wydechowym

nie przejmuj sie smile.gif to nie fiat 126p gdzie zaleje i nie jedzie wink.gif

bmw to po powodzi nawet dzialaja wink.gif i sie sprzedaja biglaugh.gif

Zauwaz ze np skrzynka bezpiecznikow pod maska ma uszczelke i skrecana jest srubeczkami wink.gif wiec konstruktorzy przewidzieli wode w tej okolicy wink.gif i przypiszczam ze w kazdej innej rowniez wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie przejmuj sie to nie fiat 126p gdzie zaleje i nie jedzie

> bmw to po powodzi nawet dzialaja i sie sprzedaja

> Zauwaz ze np skrzynka bezpiecznikow pod maska ma uszczelke i skrecana jest srubeczkami wiec

> konstruktorzy przewidzieli wode w tej okolicy i przypiszczam ze w kazdej innej rowniez

Jutro sprawdzę w praktyce i będę mógł udzielać porad w tym zakresie skromny.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> smiało myj, tylko staraj sie nie lać bezpośrednio na elektronike i elektryke - myj wylacznie na

> zimnym ewentualnie letnim silniku, nigdy na goracym. Jesli uzyjesz do tego głowy nie bedzie

> problemów.

Tego się będę trzymał, gdybym nie odpisywał jutro, to znaczy, że zatonąłem razem z Bunią biglaugh.gif

Napisano

> Jutro sprawdzę w praktyce i będę mógł udzielać porad w tym zakresie

jedno doswiadczenie wiecej wink.gif

Napisano

> Tego się będę trzymał, gdybym nie odpisywał jutro, to znaczy, że zatonąłem razem z Bunią

jak cos to trzymaj sie opony zapasowej moze na dno nie pojdzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak cos to trzymaj sie opony zapasowej moze na dno nie pojdzie

Melduję, że umyłem silnik, mycie zajęło mi sporo czasu zlosnik.gif Nie zatonąłem i wszystko działa jak należy zlosnik.gif Zastosowałem się do wskazówek i poszło bez problemu ok.gif

Napisano

> Melduję, że umyłem silnik, mycie zajęło mi sporo czasu Nie zatonąłem i wszystko działa jak należy

> Zastosowałem się do wskazówek i poszło bez problemu

ok.gif no to pieknie smile.gif nie ma jak ladny czysty silnik wink.gif

Napisano
  • Autor

> no to pieknie nie ma jak ladny czysty silnik

Otóż to, teraz jeszcze profilaktyczne mycie podwozia i nie będzie się jak ubrudzic od Buni ok.gif Czy jest jakiś specyfik specjalnie przeznaczony do mycia podwozia? A może coś Koledzy polecą zlosnik.gif

Napisano

> Otóż to, teraz jeszcze profilaktyczne mycie podwozia i nie będzie się jak ubrudzic od Buni Czy

> jest jakiś specyfik specjalnie przeznaczony do mycia podwozia? A może coś Koledzy polecą

Myj tym samym co do silnikow wink.gif albo prparatem co uzywa sie do mycia bezdotykowego wink.gif czyli prawie to samo wink.gif

Napisano
  • Autor

Dziś zabieram się do szorowania, potem jeszcze pranie tapicerki w bagażniku, konserwacja skóry i w trasę waytogo.gif

Napisano

> Dziś zabieram się do szorowania, potem jeszcze pranie tapicerki w bagażniku, konserwacja skóry i w

> trasę

a gdzie jedziesz w trase?? zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> a gdzie jedziesz w trase??

W Bieszczadach byłem, duża pętla bieszczadzka, można szaleć drive.gif Na nic się to całe mycie zdało, teraz muszę ze smoły czyścić Bunię buu.gif Tradycyjne więc pytanie, co Koledzy polecają sprawdzonego na smołę cool.gif

Napisano

> W Bieszczadach byłem, duża pętla bieszczadzka, można szaleć Na nic się to całe mycie zdało, teraz

> muszę ze smoły czyścić Bunię Tradycyjne więc pytanie, co Koledzy polecają sprawdzonego na

> smołę

ROPA smile.gif sprawdza sie idealnie smile.gif i do tego auto potem sie ladnie blyszczy ale smierdzi wink.gif

ps- zaloz maske na twarz bo mozna zwymiotowac po umyciu calego auta smile.gif

a po ropie umyj auto plynem do mycia naczyc (odtuszcza) i uda ci sie pozbyt troche zapachu wink.gif z karoseri wink.gif

Napisano
  • Autor

No jesteś Kolego nieoceniony ok.gif Zapach ropy i benzyny mam we krwi hehe.gif Po powrocie z pracy rozpocznę zabiegi, tj. spuszę Teściowi ropę z ciągnika i Teściowej zajumam Ludwika (rymuje się) hehe.gif Żyć nie umierać rotfl.gif

Napisano

> No jesteś Kolego nieoceniony Zapach ropy i benzyny mam we krwi Po powrocie z pracy rozpocznę

> zabiegi, tj. spuszę Teściowi ropę z ciągnika i Teściowej zajumam Ludwika (rymuje się) Żyć nie

> umierać

ja mylem mojego olejem opalowym (prawie ropa) w wielkim sloncu i serio mi sie podnosilo po calym zabiegu zlosnik.gif

Widze ze masz plan co gdzie i jak za free wink.gif hehe smile.gif to mi sie podoba smile.gif ja mialem olej opalowy z pracy i plyn do naczyn tez wink.gif do tego gabki i wiadro wink.gif hehe

Napisano
  • Autor

Udało się, doczyściłem skromny.gif Ładnie umyłem ale zabrakło mi już czasu na woskowanie frown.gif Czyli dzisiaj mnie czeka znowu mycie i dopiero woskowanie spineyes.gif Muszę jakiś dobry wosk kupić, z twardych i tak sie zastanawiam jaki hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Udało się, doczyściłem Ładnie umyłem ale zabrakło mi już czasu na woskowanie Czyli dzisiaj mnie

> czeka znowu mycie i dopiero woskowanie Muszę jakiś dobry wosk kupić, z twardych i tak sie

> zastanawiam jaki

mysle ze Brough&Howarth - wosk zwie sie Definitive Wax Marble zlosnik.gif ewentualnie jak zbyt drogi to pomysl nad Turtle wax bo maja dosc dobra opinie smile.gif lub zagadaj do KOKOS'a z centomani on ma jakies preparaty w sprzedazy smile.gif

Napisano
  • Autor

Jak to przy już prawie klasyku, cena nie gra roli ok.gif Idę popytać, czy sklepy motoryzacyjne obok mnie, mają to co poleciłeś zlosnik.gif

Napisano

Ja podpinam się do tematu , dziś umyłem silnik u mnie w E36 zlosnik.gif

zdjcie0717u.jpg

Jestem z siebie dumny palacz.gif

Napisano

> Jak to przy już prawie klasyku, cena nie gra roli Idę popytać, czy sklepy motoryzacyjne obok mnie,

> mają to co poleciłeś

Sprawdziles dokladnie?? grinser006.gifKLIK wink.gif

Napisano

> Ja podpinam się do tematu , dziś umyłem silnik u mnie w E36

> Jestem z siebie dumny

natarles go czarnidlem do zderzakow czy jeszcze mokry ??

Napisano

> natarles go czarnidlem do zderzakow czy jeszcze mokry ??

Kupiłem żel Sonaxa do plastików zewnętrznych , dla mnie rewelacja ... konsystencja powoduje że nic nie spada Ci ze szmatki , troszeczkę wystarczy do uzyskania takiego efektu smile.gif

big_124_1298029957.jpg

Napisano

> Kupiłem żel Sonaxa do plastików zewnętrznych , dla mnie rewelacja ... konsystencja powoduje że nic

> nie spada Ci ze szmatki , troszeczkę wystarczy do uzyskania takiego efektu

tez moj nacieralem takimi gagetami wink.gif ale trzeba co jakis czas ponowic wink.gif ale efekt jest przedni wink.gif - nic tylko na gielde jechac po takim czyszczeniu wink.gif hehe

Napisano

Jeszcze myślę kupić preparat do czyszczenia silnika , spryskać odczekać i spłukać ok.gif bo jednak łapa nie wszędzie wejdzie zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze myślę kupić preparat do czyszczenia silnika , spryskać odczekać i spłukać bo jednak łapa

> nie wszędzie wejdzie

albo mozesz pedzelek i PB wink.gif najlepiej jak bys mial karcher do uzytku przy myciu silnika ok.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdziles dokladnie?? KLIK

Nie znam się na tej wyspiarskiej pisowni zlosnik.gif 24,000 to jest 24 funty czy 24 tys. funtów niewiem.gifspineyes.gif W wypadku drugiej odpowiedzi, to nie ekskluzywność tylko głupota no.gifsciana.gif Za tyle pieniędzy, to można na nowo auto polakierować, a nie tylko je nawoskować rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Ja podpinam się do tematu , dziś umyłem silnik u mnie w E36

> Jestem z siebie dumny

Ładnie wygląda, gratulacje claps.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie znam się na tej wyspiarskiej pisowni 24,000 to jest 24 funty czy 24 tys. funtów W wypadku

> drugiej odpowiedzi, to nie ekskluzywność tylko głupota Za tyle pieniędzy, to można na nowo

> auto polakierować, a nie tylko je nawoskować

no to jest 24tys wink.gif w moim przypadku majac taki wosk byly drozszy od auta smile.gif hehe

kupiles juz wosk?? bo kolega uzywa jakiegos zestawu woskow do motoru i mowil ze wypas jest wiec moge zapytac o firme jak chcesz i moze bedzie mozliwosc kupna w PL.

Napisano

Jak chcesz naprawdę dobry wosk to polecam ten ...

32224_447535389987_256592924987_5820944_5683279_n.jpg

Lusso Oro jest ręcznie wykonaną mieszanką czterech różnych wosków, każdy z nich integralny co do formuły. Zaczynamy od numeru 1 czyli brazylisjskiej Carnauby, który jest uszlachetniony do najlepszej klarowności, poźniej dodajemy dwa różne kopalniane woski importowane z Niemiec i mikro-krystaliczny wosk uszlachetniony w Stanach Zjednoczonych. Używamy również unikalnej żywicy, która pomaga woskowi wiązać się z powierzchnią lakieru. Specjalne systemy olejków pozwalają woskowi długo utrzymywać się na powierzchni, bez zbyt szybkiego wysychania lub zanikania. To pozwala Ci pracować z woskiem na lakierze, bez konieczności usuwania nadmiaru wosku w pośpiechu. Te cztery woski mieszają się tworząc kosntrukcję wosku, mocniejszą niż jakikolwiek wosk pojedynczy, dzięki czemu Lusso Oro daje doskonałą ochronę oraz głebię połysku. Lusso oro nakłada się łatwo. Kiedy nakładasz, pamiętaj, mniej znaczy lepiej. Wosk można warstwować, zachoując minimalnie kilkugodzinne interwały.

A najlepiej zagadać do KocoS i wejść na jego stronkę www.mrcleaner.pl zlosnik.gif

Napisano

> Jak chcesz naprawdę dobry wosk to polecam ten ...

ja nie woskuje ale kolega piotrunio chce nawoskowac swoja betoniarke zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja nie woskuje ale kolega piotrunio chce nawoskowac swoja betoniarke

Zdecydowanie zlosnik.gif Ponieważ nie miałem zbyt wiele czasu, to kupiłem szampon z woskiem hehe.gif Tak, wiem, że to straszna lipa ale przynajmniej tyle mogłem zrobić swiety.gif Jeśli ten wosk, o którym piszesz, nie kosztuje 24,000 funtów, to chętnie się zainteresuję ok.gif

Napisano

> Zdecydowanie Ponieważ nie miałem zbyt wiele czasu, to kupiłem szampon z woskiem Tak, wiem, że to

> straszna lipa ale przynajmniej tyle mogłem zrobić Jeśli ten wosk, o którym piszesz, nie

> kosztuje 24,000 funtów, to chętnie się zainteresuję

jutro spytne sie kolegi co sie zwie jego wosk wink.gif i dam znac smile.gif jak zapomne to mnie atakuj i bede sie ptac. ale to sie naklada 3 razy, jakies przedwoski itp wink.gif on na motorze ma ten wosk i jest max zadowolony wink.gif

jps- ja tez myje jakims szamponem z woskiem a czasem spryskuje auto mieszanka plynow do mycia bezdotykowego (do silnikow) i plynem mycia naczyn wink.gif dziala fajnie wink.gif wszystko schodzi wink.gif

a jak masz felgi polerowane to przelec je winegarem wink.gif

Napisano
  • Autor

Mam czas, może być i trzy przedwoski, nie ma sprawy zlosnik.gif Tylko jakbyś nazwą rzucił waytogo.gif

Napisano
  • Autor

To mówisz, że silnik najlepiej myć tym od czego choruje hmm.gifrotfl.gif

Napisano

> Mam czas, może być i trzy przedwoski, nie ma sprawy Tylko jakbyś nazwą rzucił

albo pisz do COCOSa bo jego woski sa dobre duzo ludzi chwali na centomani..

nazwa wosku co mowilem to - morethanpolish

http://www.morethanpolish.com/Race-Glaze-Signature-series-paste-waxes.asp

seria 55

przed wosk i wosk oraz szampon.. najlepiej kupic osobno nie w komplecie wink.gif

Napisano

> To mówisz, że silnik najlepiej myć tym od czego choruje

vinegar wink.gif najlepiej do polerowanych rantow albo chromow wink.gif nie robia sie zacieki wink.gif hehe

Napisano
  • Autor

Przetestuję, dziękuję ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

...wygląda nieźle zlosnik.gif

Quote:

Premium wax with incredible reflectivity and greater gloss.

icon_eek.gif

Napisano

> ...wygląda nieźle

> Quote:

> Premium wax with incredible reflectivity and greater gloss.

dostepny w PL?

Napisano
  • Autor

> dostepny w PL?

Nie znalazłem frown.gif

Napisano

> Nie znalazłem

moge pomoc w zakupie jak cos wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.