Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

światła mijania vs dzienne

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanko - ilu z Was używa świateł do jazdy dziennej i dlaczego?

Czy razem z nimi są załączone jakieś postojówki(przód, tył) - jak to regulują przepisy - bo nic nie mogę znaleźć

oraz ostatnia rzecz, którą wczoraj zauważyłem, otóż czy w obwodzie świateł mijania nie ma przekaźników (fabrycznie oczywiście) bo jak załączałem to nie słychac żadnej ceweczki?

Napisano

> Witam,

> mam pytanko - ilu z Was używa świateł do jazdy dziennej i dlaczego?

nie używam, bo szkoda mi kasy na nie a poza tym auto z takim dodatkiem nie podoba mi się

> Czy razem z nimi są załączone jakieś postojówki(przód, tył) - jak to regulują przepisy - bo nic nie

> mogę znaleźć

w przypadku swiateł do jazdy dziennej to maja sie one zapalic same bez postojówek i bez tylnych (przepisy nie wymagaja w dzien swiateł z tyłu) a jeżeli tak sobie zrobisz instalke ze z tyłu się zaswieca też to już twoja sprawa...

> oraz ostatnia rzecz, którą wczoraj zauważyłem, otóż czy w obwodzie świateł mijania nie ma

> przekaźników (fabrycznie oczywiście) bo jak załączałem to nie słychac żadnej ceweczki?

nie ma a tu manual guru lelka wink.gif

klik

Napisano

Ja używam świateł dziennych i polecam bo:

- wg mnie ładnie to wygląda

- oszczędzam na wymianie dość często przepalających się H7

- oszczędność na światłach mijania ponieważ ciągła jazda na światłach powoduje zużycie, a co za tym idzie po jakimś czasie tracą swoją wydajność i trzeba wymienić na nowe, a zamienniki są kiepskie

- oszczędność paliwa

- nie muszę pamiętać aby włączyć światła

a tu masz manual jak to robiłem w swojej AG <klik>

Napisano

Potwierdzam to co pisze kolega BENYPB jest oszczedniej i wygodniej.

Pozdrawiam

Napisano

to b. ciekawe . jezdze 4 rok na tzw przekazniku szwedzkim wlasnej konstrukcji i jak do tej pory spalila sie az jedna zarowka . czy mam szczescie czy tez odpowiednio dbam o inst. el. ? altek jakos nie narzeka i regulator nap. rowniez . w kwesti wygody - nie pamietam juz gdzie jest wlacznik swiatel --same sie wlaczaja 5 sek po odpaleniu silnika

confused.gifpub2.gif

Napisano

Tak, tylko jak po roku zmienisz żarówki na nowe to widać różnicę, jak zmienisz po 4 latach to po raz pierwszy od 3 lat zobaczysz drogę przed sobą...

Napisano

Nie korzystam - w eFce, moim zdaniem, nie ma mozliwości żeby cokolwiek dołożyć na zderzak i żeby to ładnie (dla mnie) wyglądało.

Napisano

> Nie korzystam - w eFce, moim zdaniem, nie ma mozliwości żeby cokolwiek dołożyć na zderzak i żeby to

> ładnie (dla mnie) wyglądało.

dokładnie, do tego jak już dokładac to tylko cos porządnego a nie jakies badziewie. Czesto widzę jak ludzie pozakładali jakies ledy którez 10 m przed autem ciezko zauwazyć sciana.gif

IMHO policja za takie wynalazki powinna wlepiać mandaty

Napisano

> dokładnie,

ok.gif

> Czesto widzę jak ludzie pozakładali jakies ledy którez 10 m przed autem ciezko zauwazyć

> IMHO policja za takie wynalazki powinna wlepiać mandaty

nie mandaty, tylko powinni ciąć instalację i zabierać dowody grinser006.gif

Generalnie nie życzę nikomu źle, ale za kombinowanie powinno się płacić.

Przykład sprzed kilku dni - godzina 21 z hakiem a za mną staje chyba Land Cruiser z ledami założonymi na grilu, środki lamp równo z końcami tablicy, czyli między lampami pewnie około 40 centymetrów smile.gif co do wysokości to może jeszcze się mieściło.

Ale ciekawe dlaczego mimo mocnej szarówki jeszcze gościu na dziennych zasuwa ?? Lenistwo czy maksymalna oszczędność ??

A co z tymi, którzy doklejają ledy do ori lamp, ala audi?? Badziewiem wali na kilometr, utrata homologacji a policja nic...

Napisano

bo wola sie nastawiac na nieswierzych i na radary bo to jest temat b. medialny . . zeby wylapac takie szczegoly to najpierw by musieli miec kase na szkolenie z zakresu warunkow dopuszczania do ruchu. calkiem niedawno podczas kontroli stracil calkiem zainteresowanie pojazdem a skupil sie na zebraniu informacji jak to dziala i kto to moze jemu zrobic . confused.gifpub2.gif

Napisano

> bo wola sie nastawiac na nieswierzych i na radary bo to jest temat b. medialny . . zeby wylapac

medialny jak medialny, ale pewnie bardziej dotyczy ogólnie pojętego bezpieczeństwa, ale jak stoją i nic nie wysuszą to zamiast gadać to mogliby skupiać się na takich tematach.

Pamiętajmy, że policjant może zatrzymać dowód na podstawie samego podejrzenia o niezgodność z warunkami dopuszczenia do ruchu. A sprawdzenie homologacji na kloszu, czy wymiarów zamontowania to raczej nie wymaga stacji diagnostycznej ani skomplikowanego sprzętu. Nie mówiąc już o zmianie konstrukcji reflektora (doklejane paski ledowe)

> niedawno podczas kontroli stracil calkiem zainteresowanie pojazdem a skupil sie na zebraniu informacji jak to dziala i kto to moze jemu zrobic .

Jak to działa tez powinien wiedzieć - czy zawsze/czy po zapłonie, jakie jednocześnie inne światła mogą być włączone itp

No ale to rzeczywiście wymaga szkoleń, a najlepiej jakby po prostu na wyposażenie wozu dostali broszurkę dotycząca świateł dziennych i byłby spokój. Tak samo jak mają taryfikator, tak mogliby mieć to.

Napisano

> ja mam tak zalozone

wyglądają na silne, są widoczne z oddali w słoneczny dzień tak jak w autach z fabrycznymi DRL na LED-ach?

brat

Napisano

> wyglądają na silne, są widoczne z oddali w słoneczny dzień tak jak w autach z fabrycznymi DRL na

> LED-ach?

> brat

Wygladaj na silne i takie sa cool.gif widac je z duzej odleglosci. w nocy od biedy przy awarii oswietlenie mozna by na nich pojechac wiadomo nie sa tak kierunkowe jak reflektory ale poswiate daja jak dobra spawarka hehe.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> ja mam tak zalozone

właśnie o coś takiego mi chodzi palacz.gif

Ile dałeś i gdzie niewiem.gif

Napisano

> właśnie o coś takiego mi chodzi

> Ile dałeś i gdzie

na allegro oczywiscie jakies 139zl + przesylka jak znajde chwile to podesle link do aukcji z takowymi

Na astra.auto.pl jest manual autorstwa kolegi BENYPB w ktorym montowane sa identyczne swiatelka do Astry G znajdziesz tam wszystkie wazne informacje lacznie z linkami do regulacji prawnych i technicznych kodeksu drogowego w tym temacie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.