Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze hamulcowe wentylowane

Featured Replies

Napisano

Mam dylemat , tarcze przednie starte 2,5 mm , klocków prawie połowe, tarcze na wygląd jeszcze ok , wyjazd wakacyjny już nie długo , zrobię w lipcu prawie 5000km , chciałbym ten zestaw zajeżdzić i na jesień wymienić cały komplet , czy dobrze myślę , nie wiem gdzie odczytać producenta, podobno jest na tarczy wybite minimum grubości, a może ktoś poprostu podpowie jakie maxymalne zużycie jest dopuszczalne?

Napisano

ja bym dojeździł, 5k km zrobisz pewnie po polsce a nie w centrum miasta gdzie przeważnie jeździ się: gaz > hamulec > gaz > hamulec

miej na względzie stan rzeczy i w drogę

ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym dojeździł, 5k km zrobisz pewnie po polsce a nie w centrum miasta gdzie przeważnie jeździ

> się: gaz

> miej na względzie stan rzeczy i w drogę

Nie , przeważnie autostrady bo śmigam na Grecję

Napisano

> podobno jest na tarczy wybite minimum grubości, a może ktoś poprostu podpowie

> jakie maxymalne zużycie jest dopuszczalne?

Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 22

Minimalna grubość [mm]: 20,2

Napisano
  • Autor

> Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 22

> Minimalna grubość [mm]: 20,2

a teraz doczytałem , o grubości nowej tarczy , dzięki

Napisano
  • Autor

> doczytałem ile , dzięki

no to co zajezdzić , stąd mój dylemat

Napisano

> no to co zajezdzić , stąd mój dylemat

na hamulcach sie nie oszczedza, ja bym wymienil i spokojnie jechal na wakacje

Napisano
  • Autor

> na hamulcach sie nie oszczedza, ja bym wymienil i spokojnie jechal na wakacje

o oszczędnościach nie ma mowy , pytanie czy spokojnie objeżdzę

Napisano

> o oszczędnościach nie ma mowy , pytanie czy spokojnie objeżdzę

nikt Ci nie odpowie ile i jak bedziesz musial hamowac podczas trasy na wakacje, jesli o oszczednosciach nie ma mowy to zmieniac heble przed wyjazdem, na tyle wczesniej zeby sie tarcze i klocki ulozyly i mozna bylo sprawnie smigac

Napisano
  • Autor

> nikt Ci nie odpowie ile i jak bedziesz musial hamowac podczas trasy na wakacje, jesli o

> oszczednosciach nie ma mowy to zmieniac heble przed wyjazdem, na tyle wczesniej zeby sie

> tarcze i klocki ulozyly i mozna bylo sprawnie smigac

wszystko rozumiem , tylko tydzień do wyjazdu , wyjazd wyszedł w ostatniej chwili

Napisano

> wszystko rozumiem , tylko tydzień do wyjazdu

no to juz trzeba dzialac ok.gif

Napisano
  • Autor

> no to juz trzeba dzialac

wiadomo , nikt nie powie że ok , jak grubość tarcz zeszła z dopuszczalnych wymiarów, miałem raczej na myśli zajeżdzić ten komplet i na spokojnie po przyjeżdzie sobie to zrobić a nie teraz na waryjota.

Napisano

> wiadomo , nikt nie powie że ok , jak grubość tarcz zeszła z dopuszczalnych wymiarów, miałem raczej

> na myśli zajeżdzić ten komplet i na spokojnie po przyjeżdzie sobie to zrobić a nie teraz na

> waryjota.

Ja już wiele razy się przekonałem, że robienie czegokolwiek przed samym wyjazdem potrafi się odbić dużą czkawką. W sumie to nigdy żadne prywatne auto nie zawiodło mnie w trasie z powodu samoistnej usterki. Najczęściej awaria była spowodowana tym że w serwisie coś spaprali smirk.gif

Hamulce warto na spokojnie dotrzeć. Jeśli masz jeszcze połowę klocków, a tarcze maja grubość w okolicach dopuszczalnego minimum, nic bym nie kombinował przed wyjazdem, mimo że sam nigdy nie oszczędzam na bezpieczeństwie. 5 kkm po autostradach to nie jest jakiś kosmiczny przebieg.

No chyba że tarcze są już bardzo zmasakrowane i masz obawy o bezpieczeństwo - wtedy bezwzględnie wymieniać ok.gif

Napisano

> Ja już wiele razy się przekonałem, że robienie czegokolwiek przed samym wyjazdem potrafi się odbić

> dużą czkawką. W sumie to nigdy żadne prywatne auto nie zawiodło mnie w trasie z powodu

> samoistnej usterki. Najczęściej awaria była spowodowana tym że w serwisie coś spaprali

> Hamulce warto na spokojnie dotrzeć. Jeśli masz jeszcze połowę klocków, a tarcze maja grubość w

> okolicach dopuszczalnego minimum, nic bym nie kombinował przed wyjazdem, mimo że sam nigdy nie

> oszczędzam na bezpieczeństwie. 5 kkm po autostradach to nie jest jakiś kosmiczny przebieg.

> No chyba że tarcze są już bardzo zmasakrowane i masz obawy o bezpieczeństwo - wtedy bezwzględnie

> wymieniać

Tak jak kolego powiedział, spokojnie pojechać na wakacje i po powrocie wymienić komplet. Zużycie podawane przez producenta ma spory margines. Osobiście wymienił bym po zjechaniu klocków.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Ja już wiele razy się przekonałem, że robienie czegokolwiek przed samym wyjazdem potrafi się odbić

> dużą czkawką. W sumie to nigdy żadne prywatne auto nie zawiodło mnie w trasie z powodu

> samoistnej usterki. Najczęściej awaria była spowodowana tym że w serwisie coś spaprali

waytogo.gif

Co prawda, to prawda (inny serwis, Re......)

przed długim "łykendem" (2008)

tak wymienili i wyregulowali hamulce, że wróciłem do nich na lawecie klnie.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.