Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[f] X16SZR... nierówne obroty, czasem gaśnie na postoju (?)

Featured Replies

Napisano

Siemanko... Zastanawiam się o co może biegać. Siora powozi f'ką z X16SZR pod maską. Silnika czasami się poddławia, potrafi zgasnąć np. w korku czy na światłach. Po odpaleniu na chwilę obroty dochodzą do 2000rpm i powoli spadają. Co jeszcze... Podczas jazdy niby nie gaśnie ale podobno czasami wydaje się jakby nieco tracił moc...

Dziś wymieniałem chłodnicę i podczas odpowietrzania też prawie mi się zdławił. Ogólnie nawet po ustabilizowaniu obroty wydają się falować w przedziale ok 150-200rpm. Na jałowym wydaje mi się że ogólnie nieco za niskie są - tzn poniżej 700... hmm.gif

Auto bez lpg...

Napisano

Problemem może być złożony ale ostatnio u kumpla w astrze z takim samym motorem był podobny , zczytałem mu błędy , wyskoczył błąd czujnika temp dla ECU oraz silnik krokowy, trafem był czujnik . Po wymianie wsio gra . Proponuje odczyt błędów spinaczem pozdro

Napisano

Zapodaj coś co pokaże sygnał z lambdy. Będziesz mniej więcej wiedział czy to nie problem z mieszanką.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jako że mam problem z odczytaniem jakichkolwiek błędów metodą spinaczową (nic się nie wyświetla nawet kod zerowy) zapodaję jeszcze jeden nieco dziwny objaw.

Podobno najczęściej auto gaśnie podczas skręcania (głównie przy mniejszych prędkościach - tj. np przy skręcaniu na skrzyżowaniu). Czynnik grawitacyjny - bezwładnościowy przywołuje mi na myśli tylko jedno: paliwo??

Napisano

Ale co miałoby się z nim dziać? Jest tłoczone pod ciśnieniem. Gdyby to była wina smoka to nie powinno to występować po tankowaniu. To już prędzej zimne luty w sterowniku, albo uszkodzony DIS. Tak czy inaczej zacząłbym od kontroli mieszanki.

Napisano
  • Autor

> Ale co miałoby się z nim dziać? Jest tłoczone pod ciśnieniem.

No właśnie może o ciśnienie chodzi tj może niewydolność pompy itp. Braciak cioteczny parę dni temu zrobił 150km i podobno dojeżdżając już do domu zaświecił mu się na stałe check - silnik pracował w zasadzie bez zmian. Po dojechaniu, zgaszeniu i odpaleniu jeszcze raz check'a już nie było i na razie nie ma.... Cuda wianki spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.