Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Troszke przykopcil....martwic sie? ;)

Featured Replies

Napisano

Witam!

Z racji tego ze mieszkam w niewielkim miescie, nie mam sie jak rozpedzac za bardzo a poza tym szkoda mi troszke autka zylowac jezdze w miare spokojnie.

Dzis tak sobie poszedlem do autka i na luzie (chodny silnik) przygazowalem go kilka razy tak do 4-5tys obr. Ku mojemu zdziwieniu za pierwszymi dwoma moze 4roma razami poleciala "spora" chmurka czarna. Potem bylo jej mniej. Przy mniejszym gazowaniu chmurka jest znikoma.

Na polbruku zostal widoczny slad sadzy, a jak sie przyjrzałem to nawet z malenkimi grudkami sadzy.

Czy w ten sposob przemuchalem troszke wydech: kolektor, EGR, rury wydechowe.... czy to jakis inny problem??

EGR nie zaslepiany, oleju nie bierze, turbo ok, dziur brak.

W planach mam: przeczyscic przeplywomierz (czekam na dostawe imbusow 5-katnych z dziurka), przeczyscic EGR i ten czujnik obok niego (czujnik cisnienia doladowania??)

Napisano

Każdy klekot ma pełne prawo przykurzyć, tym bardziej na zimnym silniku, jeżeli jest to tylko chmurka, dymek etc. a nie struga siarczystego czarnego dymu to wszystko ok wink.gif

> Dzis tak sobie poszedlem do autka i na luzie (chodny silnik) przygazowalem go kilka razy tak do

> 4-5tys obr.

A za to kara.gif nie gazujemy na zimnym (chłodnym) silniku wpysk.gif

ps. a co do EGRa proponuję rozkręcić wszystko, łącznie z tą rurką od kolektora wydechowego, gwarantuję niezłą zabawę do białego rana przy składaniu tego z powrotem hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Nie bij..... wink.gif

Nie zrobilem tego od razu po odpaleniu...silnik troszke pochodzil: nasmarowalem zamki WD40 (bo od nieruszania ruszaja sie tragicznie, a kto wie moze kiedys pilot zawiedzie...), wlalem 6l plynu do spryskiwacza i zaczalem zabawe wink.gif.

Ale dzieki za pocieszenie...tak mi sie wydaje ze po prostu wydmuchalem swoja "emerycka jazde" wink.gif

Napisano

> "emerycka jazde"

A później będzie płacz, że nie działa zmienna geometria turbiny bo się zapiekło...

Daj mu na rozgrzanym silniku chociaż raz w tygodniu porządnie w but.gif najlepiej tak od 0 do 100 jadąc po całej skali obrotomierza.

Jeśli zrobisz to na ciepłym silniku to mu nie zaszkodzisz a zapobiegniesz zapieczeniu się...

Powtórzę coś co mi kiedyś(1996-1999, rozmowa dotyczyła Neon'a) powiedział pewien mechanik: jak Pan chciał jeździć powoli i spokojnie to było sobie kupić malucha a nie autko, które 100km/h osiąga po 9sek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Po wgraniu czipsa na pytanie "jak jezdzic by nie zajezdzic" uslyszalem mniej wiecej cos takiego:

-"tak 5-10km po tym jak wskaznik temp plynu osiagnie optimum, no chyba ze masz zegarek temp oleju".

Wracajac do twoich przegazowek. Dobrze jest odkurzyc - byle robic to z glowa. Seryjny silnik jest przystosowany do pracy w zakresie od 0- 4500 powiedzmy. Nie musisz sie rozpedzac do miliona kilometrow na godzine zeby osiagnac wysokie obroty wink.gif ale na milosc boska w jakiejkolwiek postaci... JAK MOTOR ZAGRZANY old.gif

Napisano

Wystarczy posmigac przy pelnym pantoflu 2-3.5tys obr od czasu do czasu wink.gif a kopceniem sie nie ma co martwic , niekiedy zaleznie od paliwa kopci wiecej/mniej

Napisano

> nasmarowalem zamki WD40

Umyles a nie nasmarowales. Weź teraz oleju silikonowego i wypakuj w te zamki. WD nie służy do smarowania.

Napisano

> A później będzie płacz, że nie działa zmienna geometria turbiny bo się zapiekło...

> Daj mu na rozgrzanym silniku chociaż raz w tygodniu porządnie w najlepiej tak od 0 do 100 jadąc po

> całej skali obrotomierza.

Czyli konkretny "wpierd" raz w tyg sie należy na rozgrzanym silniku( rozgrzany rozumiem jak temp oleju będzie 90 stopni ??? ) jeśli tak to dobrze wiedzieć ... wpysk.gif

Napisano

> Czyli konkretny "wpierd" raz w tyg sie należy na rozgrzanym silniku( rozgrzany rozumiem jak temp

> oleju będzie 90 stopni ??? ) jeśli tak to dobrze wiedzieć ...

Z samochodem jak z kobietą, najpierw rozgrzewasz a później...

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.