Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaką Astrę wybrać, 1.7 czy 2.0 diesel ?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Od jakiegoś czasu mieszkam w Anglii i postanowiłem kupić tu samochód. Jak wiadomo i jak jest wszędzie wybór jest ogromny i wszystko jest uzależnione od portfela.

Przeglądam wiele ogłoszeń i zastanawiam się nad zakupem Astry II z silnikiem diesla. Poniżej dwa przykładowe ogłoszenia:

http://www.autotrader.co.uk/classified/a...age/5?logcode=p

http://www.autotrader.co.uk/classified/a...age/7?logcode=p

Pytań jest wiele, ale najważniejsze to który silnik lepszy, czy też który jest mniej awaryjny, bardziej ekonomiczny, łatwiejszy lub tańszy w obsłudze,te same pytania także dotyczą ogółu, tzn, zawieszenia, ukł. hamulcowego, kierowniczego, itd.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

> Pytań jest wiele, ale najważniejsze to który silnik lepszy, czy też który jest mniej awaryjny,

> bardziej ekonomiczny, łatwiejszy lub tańszy w obsłudze,

polecany jest 1,7

2,0 ma problemu czasem z pompami, podciśnieniem i szczelnościa układu wtryskowego

> te same pytania także dotyczą ogółu,

> tzn, zawieszenia, ukł. hamulcowego, kierowniczego, itd.

nie wiem o co ci wogóle tutaj chodzi, zawieszenie w kazdej astrze jest takie samo wiec wyboru nie masz wink.gif

Napisano

Jeżeli ten 1.7 isuzu jest to chyba warto, bo to dobry silnik.

Qurcze ale te auta tanie są ;-)

Napisano

Opel pożegnał sie w Astrze H ze swoim silnikiem 2.0 na rzecz fiatowskiego 1.9 a zostawił 1.7 z Isuzu . W Astrze J powiekszył fiatowski 1.9 na 2.0 oczywiście go modyfikując do Euro V a 1.7 Isuzu jest dalej również po modyfikacjach na Euro V.

Wnioski odnośnie Astry G wyciągnij sam.

Napisano
  • Autor

> nie wiem o co ci wogóle tutaj chodzi, zawieszenie w kazdej astrze jest takie samo wiec wyboru nie

> masz

Źle napisałem, chodzi ogólnie o te układy. Rozumiem że są takie same, ale co w nich jest wrażliwego, na co zwracać uwagę lub co może ulegać szybko awarii.

Napisano
  • Autor

> Opel pożegnał sie w Astrze H ze swoim silnikiem 2.0 na rzecz fiatowskiego 1.9 a zostawił 1.7 z

> Isuzu . W Astrze J powiekszył fiatowski 1.9 na 2.0 oczywiście go modyfikując do Euro V a 1.7

> Isuzu jest dalej również po modyfikacjach na Euro V.

> Wnioski odnośnie Astry G wyciągnij sam.

Wnioskuję że silnik 1.7 jest lepszy. Tylko niestety nie bardzo wiem o co chodzi w tych oznaczeniach jak mówisz Astra G, H, J Czy to zależy od rocznika produkcji? Czy od czegoś innego?

Napisano

> Źle napisałem, chodzi ogólnie o te układy. Rozumiem że są takie same, ale co w nich jest

> wrażliwego, na co zwracać uwagę lub co może ulegać szybko awarii.

Ale masz dylemat, mieszkasz i pracujesz w UK ( ja też) i za takie pieniądze to jak się spsuje to kupisz sobie następną. wink.gif

Napisano

Astra G to ta astra którą podałeś w linkach - astra II. Astra H to inaczej astra III, a astra J to obecna astra IV

Napisano

> Ale masz dylemat, mieszkasz i pracujesz w UK ( ja też) i za takie pieniądze to jak się spsuje to

> kupisz sobie następną.

no trzeba przyznac pod tym wzgledem to rewelacja ;-)

Napisano

> Ale masz dylemat, mieszkasz i pracujesz w UK ( ja też) i za takie pieniądze to jak się spsuje to

> kupisz sobie następną.

dokładnie, za te pieniadze to czasem nie warto robić wiekszych napraw tylko kupic nastepna...

Napisano

> dokładnie, za te pieniadze to czasem nie warto robić wiekszych napraw tylko kupic nastepna...

ha ha, ile to dnie pracy w UK na takie auto 5 może 6 :-) ?

Napisano

> Opel pożegnał sie w Astrze H ze swoim silnikiem 2.0 na rzecz fiatowskiego 1.9 a zostawił 1.7 z

> Isuzu . W Astrze J powiekszył fiatowski 1.9 na 2.0 oczywiście go modyfikując do Euro V a 1.7

> Isuzu jest dalej również po modyfikacjach na Euro V.

> Wnioski odnośnie Astry G wyciągnij sam.

Piękny wykład grinser006.gifzlosnik.gif , ale :

> Przeglądam wiele ogłoszeń i zastanawiam się nad zakupem Astry II z silnikiem diesla.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. biglaugh.gif

Napisano

> Piękny wykład , ale :

> Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

A ... że literówka zamiast II to G? Dla mnie to oczywista oczywistość ale sorki za zamieszanie. Tylko nie wiem co ma do tego czytanie ze zrozumieniem

Napisano

> Tylko nie wiem co ma do tego czytanie ze zrozumieniem

już spieszę z wyjaśnieniami smile.gif

Gość pisze, że chce kupić Astrę II (czyli jak wszyscy wiedzą G) a ty rozpisujesz się o silnikach w Astrach H i J a na koniec raczysz go tekstem :

> Wnioski odnośnie Astry G wyciągnij sam

Napisano

> Astrach H i J a na koniec raczysz go tekstem :

> > Wnioski odnośnie Astry G wyciągnij sam

Jak widać zainteresowany wyciągnął logiczne wnioski. Skoro Opel w nowszych modelach Astry zrezygnował z własnego 2.0 na rzecz fiatowskiego 1.9 a zostawił 1.7 Isuzu dokładając common rail to chyba nie dlatego że ten 2.0 to jakiś udany silnik? Dalej nie widze gdzie tu konieczniość czytania ze zrozumieniem. Obawiam sie raczej że co niektórzy mają problem z logicznym wyciąganiem wniosków. Myślenie nie boli biglaugh.gif

Dlatego wyraźnie napiszę że silnik 1.7 jest IMHO lepszym wyborem

I to tyle w temacie z mojej strony bo dalsze jego kontynuowanie w tym kierunku jest bezcelowe.

Napisano

Z tego co widzę to ten pierwszy to 1,7TD 8V czyli Oplowski X17DTL. Poszukaj egzemplarzy z końca 1999 roku kiedy to do produkcji wszedł silnik Isuzu 1,7DTI 16V Y17DT

Napisano

> Pytań jest wiele, ale najważniejsze to który silnik lepszy, czy też który jest mniej awaryjny,

jak dla mnie to ani 1.7 ani 2.0 nie jest rewelacją, 1.7 jest za słaby i słyszałem już różne rzeczy o problemach z uszczelniaczami wtrysków itp poza tym części droższe. Z kolei 2.0 jest na łańcuchu więc problem wymiany rozrządu odpada, padają niestety pompy. Gdybym był na twoim miejscu wolałbym astrję H z silnikiem 1.9 to genialna konstrukcja fiata która jest niebywale trwała i całkiem dynamiczna.

Napisano
  • Autor

> jak dla mnie to ani 1.7 ani 2.0 nie jest rewelacją, 1.7 jest za słaby i słyszałem już różne rzeczy

> o problemach z uszczelniaczami wtrysków itp poza tym części droższe. Z kolei 2.0 jest na

> łańcuchu więc problem wymiany rozrządu odpada, padają niestety pompy. Gdybym był na twoim

> miejscu wolałbym astrję H z silnikiem 1.9 to genialna konstrukcja fiata która jest niebywale

> trwała i całkiem dynamiczna.

Witam.

Wszystko ok. tyle że Astra H czyli Astra III kosztuje już ponad 2000 f, a ja chcę przeznaczyć 600-800 f, czyli Astra H odpada.

Napisano
  • Autor

> Z tego co widzę to ten pierwszy to 1,7TD 8V czyli Oplowski X17DTL. Poszukaj egzemplarzy z końca

> 1999 roku kiedy to do produkcji wszedł silnik Isuzu 1,7DTI 16V Y17DT

Jest sporo ogłoszeń z tym mocniejszym silnikiem, tak więc coś się znajdzie.

Zastanawia mnie tylko jak zachowują się te silniki w czasie jazdy jak dynamiczność, jak z odpalaniem, z awaryjnością,ja ich żywotność, na co zwrócić uwagę? Czy przebiegi rzędu 160 tys mil czyli ok 250 tys km to już dużo dla tego modelu?

Co jest głównym problemem tego silnika?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.