Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niesprawna sonda lambda? Przeglad rejestracyjny.

Featured Replies

Napisano

I bylem dzis na przegladzie rejestracyjnym w Krakowskim MCM, z ktorym jakos zwiazany jest Kol. Borsuk wink.gif

Stan techniczny sprawdzal jakis starszy jegomosc i zaczal od badania spalin. Wsadzil jakies urzadzenie w rure wydechowa i odczytywal jakies wskazania.

Zauwazyl, ze wskazania sa w normie, ale jedno (z 5 chyba) w ogole nie ruszylo sie. Na tej podstawie powiedzial, ze sonda lambda jest zepsuta lub zostala wycieta confused.gif bo wskazanie powinno byc.

Generalnie w moim samochodzie nie bylo nic wycinane, zmieniane, kombinowane, uklad wydechowy caly jest jeszcze oryginalny. Silnik ma 2 mapy, z mieszanka uboga i tradycyjna, ale chyba mechanior byl tego swiadom? confused.gif

Poziej mruczal, ze nie powinien podbic badan, ale w drodze wyjatku, jako, ze norma spalin byla ok z łacha mi podbije icon_rolleyes.gif

Niestety, nie dostalem zadnych wydrukow crazy.gif

Mozliwe jest jakies wyczytanie z analizy spalin czy sonda jest sprawna czy nie? hmm.gif

Napisano

> Silnik ma 2 mapy, z mieszanka uboga i tradycyjna, ale chyba mechanior

> byl tego swiadom?

raczej nie byl, wiekszosc ludkow zna tylko najpopularniejsze rozwiazania ...

> Poziej mruczal, ze nie powinien podbic badan, ale w drodze wyjatku, jako, ze norma spalin byla ok z

> łacha mi podbije

to tak samo jak kiedys diagnosta "regulowal" swiatla i orzekl ze lampy popsute bo kreci i nic sie nie dzieje ale w ramach łaski mi podbije. Po powrocie do domu zajrzalem do manuala i okazalo sie ze lampy byly w porzadku, tylko diagnosta krecil sruba do regulacji swiatel DLUGICH (ktore swiecily po tej regulacji oczywiscie w kosmos zlosnik.gif) ...

nie jestem pewien czy w GDI (bo rozumiem ze o nim mowa) na biegu jalowym silnik pracuje w trybie ubogim czy normalnym. Wiec moze byc cos z sonda ale nie musi

Napisano
  • Autor

> nie jestem pewien czy w GDI (bo rozumiem ze o nim mowa) na biegu jalowym silnik pracuje w trybie

> ubogim czy normalnym. Wiec moze byc cos z sonda ale nie musi

hmmm znalazlem cos takiego:

Quote:

Wtryśnięte pod wysokim ciśnieniem i dobrze rozpylone paliwo tworzy z powietrzem wypełniającym

cylinder mieszankę palną. Silnik pracuje albo na mieszance jednorodnej w całej komorze spalania

przy lambda < równą 1 albo na mieszance uwarstwionej z "chmurą" paliwa przy świecy zapłonowej ( lokalnie lambda < równą 1 ) otoczoną

niepalnym ładunkiem, złożonym ze świeżego powietrza i resztki neutralnych spalin,

pozostałych w cylindrze po poprzednim cyklu pracy lub dodatkowo wprowadzonych przez układ

recyrkulacji spalin, albo bardzo ubogą mieszanką. W przypadku pracy silnika na mieszance

uwarstwionej ogólny współczynnik nadmiaru powietrza (w całej komorze spalania) lambda > 1.

Podane poprzednio możliwości zasilania silnika GDI różnego rodzaju mieszanką nazwano trybami

pracy. Wybór odpowiedniego trybu pracy następuje na podstawie: informacji o stanie pracy silnika

(prędkości i żądanego momentu obrotowego) oraz wymagań funkcjonalnych, związanych z

prawidłowym działaniem silnika, np. dotyczących regeneracji katalizatora zasobnikowego NOx

W trybie pracy na mieszance uwarstwionej wtryskiwana dawka paliwa jest zdeterminowana wartością

wytwarzanego momentu obrotowego. Nadmiar powietrza umożliwia, także przy częściowym

obciążeniu, zmniejszenie dławienia dzięki większemu otwarciu przepustnicy, które wpływa na

zmniejszenie pracy wymiany ładunku i zużycia paliwa przez silnik.

W trybie pracy na zubożonej mieszance jednorodnej (przy lambda > 1 i jednorodnym rozkładzie mieszanki

w cylindrze), dzięki większemu otwarciu przepustnicy, uzyskuje się także

oszczędność paliwa, jednak nie tak dużą jak przy pracy na mieszance uwarstwionej. W trybie pracy

na mieszance jednorodnej przy lambda < równą 1 silniki GDI zachowują się podobnie, jak silniki o wielopunktowym wtrysku pośrednim.

na tej stronie

ale nic z tego nie rozumiem biglaugh.gif

Napisano

jesli dobrze rozumie.

wsadzil "sonde" swojego analizatora w wydech (koncowy tlumik)

i nie mial jakiegos wskazania na swoim uzadzeniu.

i na tej podstawie stwierdza ze sonda w samochodzie jest uszkodzona?

wink.gif

Napisano
  • Autor

> jesli dobrze rozumie.

> wsadzil "sonde" swojego analizatora w wydech (koncowy tlumik)

> i nie mial jakiegos wskazania na swoim uzadzeniu.

> i na tej podstawie stwierdza ze sonda w samochodzie jest uszkodzona?

dokladnie waytogo.gif

tez mnie to zdziwilo... hmm.gif

Napisano

> I bylem dzis na przegladzie rejestracyjnym w Krakowskim MCM,

> Wsadzil jakies urzadzenie w rure wydechowa i odczytywal jakies wskazania.

> Zauwazyl, ze wskazania sa w normie, ale jedno (z 5 chyba) w ogole nie ruszylo sie. Na tej podstawie

> powiedzial, ze sonda lambda jest zepsuta lub zostala wycieta bo wskazanie powinno byc.

trzeba było zapytać, o co konkretnie chodzi. kiedy byłem na początku czerwca z moim bolidem w OSKP to pan diagnosta widząc mnie wpatrującego się we wskazania analizatora spalin stwierdził: tlenek węgla 0,00% - silnik w bardzo dobrym stanie! może to o to chodziło? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> trzeba było zapytać, o co konkretnie chodzi. kiedy byłem na początku czerwca z moim bolidem w OSKP

> to pan diagnosta widząc mnie wpatrującego się we wskazania analizatora spalin stwierdził:

> tlenek węgla 0,00% - silnik w bardzo dobrym stanie! może to o to chodziło?

klopot w tym wlasnie ze jeden z pomiar mial kreski ---.- a nie zera grinser006.gif

Napisano

> klopot w tym wlasnie ze jeden z pomiar mial kreski ---.- a nie zera

a to w takim układzie nie był spier......niczony analizator? hmm.gif i pan diagnosta oczekiwał od naiwnych "dobrowolnych datków"... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> a to w takim układzie nie był spier......niczony analizator? i pan diagnosta oczekiwał od

> naiwnych "dobrowolnych datków"...

katalizator mam raczej sprawny wink.gif

jakies 30tys km temu byl wymieniany caly uklad wydechowy na orygialny biglaugh.gif

ale Pan Mechanior przyzwyczajony do wycietych katalizatorow moze probowal cos tam zasugerowac hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.