Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup motocykla z zagranicy

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie motocyklowe towarzystwo smile.gif

Możecie mi powiedzieć jak wygląda praktyczna kwestia zakupu motocykla z zagranicy ?

Zakładam taką sytuację że motocykl odkupuję od kogoś już w Polsce ale umowa np. pisana z niemieckim właścicielem i chcę nim przyjechać do domu.

Z tego co wiem to od razu mogę iść wykupić ubezpieczenie na rok (nie jak w przypadku samochodu na miesiąc za 99zł)?

Ubezpieczenie piszę na niemieckie tablice czy jak to wygląda(co w przypadku gdy ich nie ma tylko zostały u niemca ? bo tak zazwyczaj jest) ?

Co z przeglądem, jeśli jest to mogę już tak wracać?, a co w przypadku jego braku, robię przegląd od razu za 116zł i mam ważny cały rok ?

Jakie dodatkowe koszty dochodzą do rejestracji poza ubezpieczeniem, pierwszym przeglądem, zaświadczeniem o zwolnieniu z podatku vat, tłumaczeniami, kartą pojazdu+tablice+rejestracja ?

Wiem że ciężko przebrnąć przez te pytania, ale z góry dziękuję za pomoc smile.gif

Napisano

> Witam ponownie motocyklowe towarzystwo

> Możecie mi powiedzieć jak wygląda praktyczna kwestia zakupu motocykla z zagranicy ?

> Zakładam taką sytuację że motocykl odkupuję od kogoś już w Polsce ale umowa np. pisana z niemieckim

> właścicielem i chcę nim przyjechać do domu.

> Z tego co wiem to od razu mogę iść wykupić ubezpieczenie na rok (nie jak w przypadku samochodu na

> miesiąc za 99zł)?

> Ubezpieczenie piszę na niemieckie tablice czy jak to wygląda(co w przypadku gdy ich nie ma tylko

> zostały u niemca ? bo tak zazwyczaj jest) ?

> Co z przeglądem, jeśli jest to mogę już tak wracać?, a co w przypadku jego braku, robię przegląd od

> razu za 116zł i mam ważny cały rok ?

> Jakie dodatkowe koszty dochodzą do rejestracji poza ubezpieczeniem, pierwszym przeglądem,

> zaświadczeniem o zwolnieniu z podatku vat, tłumaczeniami, kartą pojazdu+tablice+rejestracja ?

> Wiem że ciężko przebrnąć przez te pytania, ale z góry dziękuję za pomoc

Nie pamiętam dokładnie ale w przypadku moto nie jest to wielki wydatek. Wszystko poszło gładko.

Jesteś dobrze zorientowany i nic więcej nie powinno cię zaskoczyć.

ubezpieczenie możesz na stare blachy albo na numer VIN - spokojnie przejdzie. Przegląd jest na rok.

Napisano
  • Autor

> ubezpieczenie możesz na stare blachy albo na numer VIN - spokojnie przejdzie. Przegląd jest na rok.

Ale co zrobić gdy ich nie ma(zostały w niemczech), jakieś próbne w WK trzeba kupić ?

Napisano
  • Autor

A zakładając że chciałbym kupić motocykl z Anglii to jak to mam załatwić ? I co powinienem otrzymać ?

Podobno nie pisze się umowy kupna-sprzedaży niewiem.gif?

Napisano

> A zakładając że chciałbym kupić motocykl z Anglii to jak to mam załatwić ? I co powinienem otrzymać

> ?

> Podobno nie pisze się umowy kupna-sprzedaży ?

jestem po zakupie moto z Anglii ale na terenie polski choć to żadna różnica:

1. Na potrzeby polskie spisujesz umowę (umowę proponuje w języku polskim spisać to nie trzeba będzie tłumaczyć)

2. Dostajesz dowód rejestracyjny (taka kolorowa karta z tym że sprzedający wycina jeden z formularzy który potem musi wysłać do ichniego urzędu rejestracji pojazdów)

3. W Polsce już tłumaczenie dowodu i ewentualnie umowy - za sam dowód w trybie ekspresowym około 80zl

4. Nastęnie udajesz się na pierwszy przegląd proponuję żeby to był przegląd pojazdu "bez tablic"- około 60 zl

5. Potem urząd skarbowy i dokument zwolnienia z podatku Vat-12 (chyba 12) - koło 160 zl czas oczekiwania max 7 dni

6. Potem zabierasz to wszystko i rejestrujesz moto - około 190zl

7. Masz już blachy i miękki dowód, udajesz się do ubezpieczalni po OC

8. Po miesiącu odbierasz twardy dowód i kartę pojazdu tyle...

Jest jeszcze taki problem że w Anglii OC nie jest wykupowane na pojazd tylko kierowcę wiec generalnie nie masz prawa do poruszania się tym moto ponieważ nie ma OC. Weź to pod uwagę.

Napisano
  • Autor

> jestem po zakupie moto z Anglii ale na terenie polski

oczywiście też w ten sposób chcę kupić

> 1. Na potrzeby polskie spisujesz umowę (umowę proponuje w języku polskim spisać to nie trzeba

> będzie tłumaczyć)

Ale z kim tą umowę spisuję, bo z tego co wiem to motocykl po prostu ktoś przywiózł żeby go tutaj sprzedać ale chyba nie spisywał umowy z sprzedającym, więc mam spisać z angielskim właścicielem tak ?

> 2. Dostajesz dowód rejestracyjny (taka kolorowa karta z tym że sprzedający wycina jeden z

> formularzy który potem musi wysłać do ichniego urzędu rejestracji pojazdów)

Czy muszę czekać aż coś do mnie jako nabywcy wyślą z tego urzędu w UK ?

> 4. Nastęnie udajesz się na pierwszy przegląd proponuję żeby to był przegląd pojazdu "bez tablic"-

> około 60 zl

Dlaczego bez tablic ?

Co to zmienia ?

Czytałem że przegląd kosztuje pierwszy 116zł niewiem.gif

Raczej myślałem o zrobieniu przeglądu w miejscu gdzie kupię moto żeby móc go od razu ubezpieczyć i wrócić nim do domu(nie mam auta z hakiem frown.gif)

Akcyzy za motocykl się nie płaci ?

> Jest jeszcze taki problem że w Anglii OC nie jest wykupowane na pojazd tylko kierowcę wiec

> generalnie nie masz prawa do poruszania się tym moto ponieważ nie ma OC. Weź to pod uwagę.

Myślałem że po podpisaniu umowy od razu pójdę zrobić przegląd(może być problem z lampą pewnie) i wykupię ubezpieczenie na siebie hmm.gif

Napisano

> oczywiście też w ten sposób chcę kupić

> Ale z kim tą umowę spisuję, bo z tego co wiem to motocykl po prostu ktoś przywiózł żeby go tutaj

> sprzedać ale chyba nie spisywał umowy z sprzedającym, więc mam spisać z angielskim

> właścicielem tak ?

Ale jak bez umowy chcesz kupić? na piękne oczy??? Spisz chociaż jakąś fikcje...

> Czy muszę czekać aż coś do mnie jako nabywcy wyślą z tego urzędu w UK ?

Jak będziesz miał ten dowód chyba V5 sie to nazywa to na nic nie czekasz...

> Dlaczego bez tablic ?

> Co to zmienia ?

> Czytałem że przegląd kosztuje pierwszy 116zł

Tez tak czytałem a zapłaciłem coś okolo 60-70zl

> Raczej myślałem o zrobieniu przeglądu w miejscu gdzie kupię moto żeby móc go od razu ubezpieczyć i

> wrócić nim do domu(nie mam auta z hakiem )

Popytaj w ubezpieczalni...

> Akcyzy za motocykl się nie płaci ?

Przepisy z tego co wiem mówią że motocykl starszy niż 6 m-cy i mający przejechane więcej niż 6000km nie podlega akcyzie za to musisz otrzymać na to dokument VAT 12

> Myślałem że po podpisaniu umowy od razu pójdę zrobić przegląd(może być problem z lampą pewnie) i

> wykupię ubezpieczenie na siebie

Hmm nie wiem jak z tym ubezpieczeniem... pogadaj lepiej z jakimś kumplem który ma auto z hakiem będzie chyba taniej... laweta na moto kosztuje 40zl/dobę

Napisano
  • Autor

Przepraszam że post pod postem, ale musiałem tak żeby nowe pytanie było widoczne smile.gif

Czy ubezpieczenie muszę wykupić w dniu zakupu motocykla, czy w dniu jego zarejestrowania ?

Napisano

> Przepraszam że post pod postem, ale musiałem tak żeby nowe pytanie było widoczne

> Czy ubezpieczenie muszę wykupić w dniu zakupu motocykla, czy w dniu jego zarejestrowania ?

z tego co wiem mozesz sie poruszac po ubezpieczeniu go a ubezpieczysz jak masz tablice rejestracyjne... nie wiem czy ktos ubezpieczy na angielskie tablice...

Napisano
  • Autor

> z tego co wiem mozesz sie poruszac po ubezpieczeniu go a ubezpieczysz jak masz tablice

> rejestracyjne... nie wiem czy ktos ubezpieczy na angielskie tablice...

Ubezpieczą bez problemu już pytałem(nawet przeglądu nie trzeba mieć) ok.gifsmile.gif

Chodziło mi tylko o to jaką datę pisać na umowie, bo nie wiedziałem czy muszę mieć w dniu zakupu już OC(dziś praktycznie wszystkie agencje zamknięte a te otwarte tylko do 14, więc bym nie zdążył), ale już się dowiedziałem że w dniu zarejestrowania dopiero trzeba wykupić OC smile.gif

Napisano

> Ubezpieczą bez problemu już pytałem(nawet przeglądu nie trzeba mieć)

Możesz podać nazwę firmy, która ubezpieczy moto na OC, bez przeglądu? Mam podobną sytuację, po kupnie sprzęta w Irlandii dostałem dowód rejestracyjny na swoje nazwisko i chciałbym ubezpieczyć go w PL, aby przyjechać na kołach (stawki OC na wyspie są dosyć wysokie dla tych którzy nie mają stażu)

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Możesz podać nazwę firmy, która ubezpieczy moto na OC, bez przeglądu? Mam podobną sytuację, po

> kupnie sprzęta w Irlandii dostałem dowód rejestracyjny na swoje nazwisko i chciałbym

> ubezpieczyć go w PL, aby przyjechać na kołach (stawki OC na wyspie są dosyć wysokie dla tych

> którzy nie mają stażu)

> Pozdr.

Powiedziano mi że PZU tak ubezpiecza i nie dolicza za to dodatkowych opłat.

Napisano

> Powiedziano mi że PZU tak ubezpiecza

Niestety, ale PZU w Kołobrzegu nie chce mi ubezpieczyć motocykla na irlandzkich papierach.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Niestety, ale PZU w Kołobrzegu nie chce mi ubezpieczyć motocykla na irlandzkich papierach.

> Pozdr.

Tak mi powiedziano przez telefon w agencji gdzie zawsze ubezpieczam, dziś prawdopodobnie pójdę ubezpieczyć więc zobaczymy co zrobią.

Napisano
  • Autor

Tak jak mówiłem wcześniej, dziś ubezpieczyłem w PZU nieprzerejestrowanego i bez przeglądu.

Napisano

> dziś ubezpieczyłem w PZU nieprzerejestrowanego i bez przeglądu.

Możesz podać nr tel do tego przedstawiciela?

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.