Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bioester a 1.9 Tdi

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich !! Od niedawna jestem posiadaczem Seata Ibizy II FL 1.9 tdi 90KM. Zastanawiam się czy mogę nalać tego specyfiku który jest sprzedawany na stacji "Bliska" pod nazwą "Bioester".

Wole by przezorny i raczej nie będe tego tankował samego ale w mieszaninie 1/2-1/3 ze zwykłą ropą.

Wiem ze pewnie temat był poruszany ale jako świeży kierowca diesela(wcześniej miałem tylko styczność z benzyniakami)wolę się zapytać nawet jak pytanie jest głupie niż później żałować.

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuje !!

Napisano

> Witam wszystkich !! Od niedawna jestem posiadaczem Seata Ibizy II FL 1.9 tdi 90KM. Zastanawiam się

> czy mogę nalać tego specyfiku który jest sprzedawany na stacji "Bliska" pod nazwą "Bioester".

> Wole by przezorny i raczej nie będe tego tankował samego ale w mieszaninie 1/2-1/3 ze zwykłą ropą.

> Wiem ze pewnie temat był poruszany ale jako świeży kierowca diesela(wcześniej miałem tylko

> styczność z benzyniakami)wolę się zapytać nawet jak pytanie jest głupie niż później żałować.

> Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuje !!

b... zlosnik.gif

vw jako jeden z nielicznych pozwala na lanie tego specyfiku i wcale nie musisz mieszac 1/2 czy 1/3 (swego czasu ojciec znalaz gdzies w poganskim jezyku jakies obwieszczenie vw ze zezwala itd itp) grinser006.gif

tylko wiedz ze bedzie palil wiecej nawet do 1l/100, i warto wtedy czesciej wymieniac filtr paliwa

Napisano
  • Autor

> b...

> vw jako jeden z nielicznych pozwala na lanie tego specyfiku i wcale nie musisz mieszac 1/2 czy 1/3

> (swego czasu ojciec znalaz gdzies w poganskim jezyku jakies obwieszczenie vw ze zezwala itd

> itp)

> tylko wiedz ze bedzie palil wiecej nawet do 1l/100, i warto wtedy czesciej wymieniac filtr paliwa

Filterek i tak będę wymieniał za jakieś 1300km. Będę to lał sporadycznie, u mnie w pobliżu nie ma tej stacji a tylko gdy będę robił jakąś trasę to zatankować to mogę. Więc mogę lać i jeździć na tym tak? smile.gif

Napisano

> Filterek i tak będę wymieniał za jakieś 1300km. Więc mogę lać i jeździć na tym tak?

mozna, ja jezdzilem, matador paskiem tez jezdzil, gripen skoda tez chyba jezdzil, co niektorzy chwala sobie

choc ja uwazam ze szkoda zachodu na bio, chyba ze chcesz zeby pachnialo frytkami za toba zlosnik.gif

a co do filtra, to chodzi bardziej o to ze bio jest do +4*C (to takie min.) i jak bedziesz jezdzic to przed zima warto wymienic, to raz, a dwa ze ma wiecej syfu w sobie

Napisano
  • Autor

Serdecznie dziękuje za odpowiedź !! smile.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> mozna, ja jezdzilem, matador paskiem tez jezdzil, gripen skoda tez chyba

Gripen pisał do Skoda Auto PL, i dostał odpowiedź do których można było lać a do których nie (jakaś zależność z rokiem produkcji była).

Może warto napisać do polskiego przedstawiciela marki i niech napiszą na 100% co o tym sądzą

Napisano

> Gripen pisał do Skoda Auto PL, i dostał odpowiedź do których można było lać a do których nie (jakaś

> zaloeżność z rokiem produkcji była).

> Może warto napisać do polskiego przedstawiciela marki i niech napiszą na 100% co o tym sądzą

ojciec tez czytal jakis artykul od vw tylko ze po pogansku i bylo napisane ze mozna lac tylko trzeba wtedy czesciej filtr wymieniac bo jest wiecej syfu, tam pisalo ze zamiast 60k wymieniac co 45k

Napisano

> Witam wszystkich !! Od niedawna jestem posiadaczem Seata Ibizy II FL 1.9 tdi 90KM. Zastanawiam się

> czy mogę nalać tego specyfiku który jest sprzedawany na stacji "Bliska" pod nazwą "Bioester".

> Wole by przezorny i raczej nie będe tego tankował samego ale w mieszaninie 1/2-1/3 ze zwykłą ropą.

> Wiem ze pewnie temat był poruszany ale jako świeży kierowca diesela(wcześniej miałem tylko

> styczność z benzyniakami)wolę się zapytać nawet jak pytanie jest głupie niż później żałować.

> Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuje !!

A jaka jest u Ciebie róznica w cenie ? Ja sobie przeliczyłem i na 100 km jestem 1 PLN do przodu, więc dla mnie gra nie warta świeczki (szczególnie że czuć spadek mocy).

Bioester ma bardzo dobre właściwości czyszczące, z tego powodu zalecana jest wymiana filtra paliwa gdy zaczniesz go używać po kilku zbiornikach.

Napisano
  • Autor

> A jaka jest u Ciebie róznica w cenie ? Ja sobie przeliczyłem i na 100 km jestem 1 PLN do przodu,

> więc dla mnie gra nie warta świeczki (szczególnie że czuć spadek mocy).

> Bioester ma bardzo dobre właściwości czyszczące, z tego powodu zalecana jest wymiana filtra paliwa

> gdy zaczniesz go używać po kilku zbiornikach.

ON kosztuje ok 4.73 a Bio 100 tankowałem za 4.29 w Gliwicach.

Czyli jakieś 2.64 zł/100km jak spali 6L(zawyżona wartość)

Nie wiem czy gra warta świeczki, tak jak pisałem nie będe tego często lał, raz za czas tylko.

Napisano

> ON kosztuje ok 4.73 a Bio 100 tankowałem za 4.29 w Gliwicach.

> Czyli jakieś 2.64 zł/100km jak spali 6L(zawyżona wartość)

> Nie wiem czy gra warta świeczki, tak jak pisałem nie będe tego często lał, raz za czas tylko.

4,73? To chyba w tesco ;P albo spadlo o 20 groszy przez tydzień i jakoś nie zwróciłem uwagi ^^ A jak lejesz BIO to zwróć uwagę że ceny bio na stacjach "bliska" mogą się różnić nawet o 50 groszy. W Krakowie na 29 listopada jest chyba najtańsza jaką widziałem, jak jeszcze to wlewałem do siebie to była tańsza od on o około 60-70 groszy natomiast na innych "bliskich" widziałem bio tańsze od on o 20-30 groszy. Im więcej robisz km tym bardziej sie opłaca. Mi wychodziło jedno tankowanie taniej o ponad 30 zł, co rocznie dawało mi ponad 1000zł oszczędności.

Napisano

> ON kosztuje ok 4.73 a Bio 100 tankowałem za 4.29 w Gliwicach.

> Czyli jakieś 2.64 zł/100km jak spali 6L(zawyżona wartość)

> Nie wiem czy gra warta świeczki, tak jak pisałem nie będe tego często lał, raz za czas tylko.

Z moich obserwacji wynika że im większe obciążenie silnika tym róznica w spalaniu wyższa, jak turlasz się na emeryta to spalanie jest porównywalne.

Napisano
  • Autor

> 4,73? To chyba w tesco ;P albo spadlo o 20 groszy przez tydzień i jakoś nie zwróciłem uwagi ^^ A

> jak lejesz BIO to zwróć uwagę że ceny bio na stacjach "bliska" mogą się różnić nawet o 50

> groszy. W Krakowie na 29 listopada jest chyba najtańsza jaką widziałem, jak jeszcze to

> wlewałem do siebie to była tańsza od on o około 60-70 groszy natomiast na innych "bliskich"

> widziałem bio tańsze od on o 20-30 groszy. Im więcej robisz km tym bardziej sie opłaca. Mi

> wychodziło jedno tankowanie taniej o ponad 30 zł, co rocznie dawało mi ponad 1000zł

> oszczędności.

Poprawka 4.79 wink.gif

U mnie jest taka sieć stacji co bazują na ilości sprzedanego paliwa a nie na cenie i na tym zarabiają. Paliwo nie najgorsze bo porównując filtry paliwa z mojego auta i auta dziewczyny która praktycznie cały czas leje na Lotosie to mój był prawie jak nówka a jej zawalony.

Zdarza mi się i robić ponad 1000 km tygodniowo ale niestety "Bliską"nie mam zawsze pod ręką. Będę to tankował w miarę możliwości. Dziś robiłem 100km trasę i nie zauważyłem większego spalania na komputerze-ale to obiektywne obserwacje.

Napisano
  • Autor

> Z moich obserwacji wynika że im większe obciążenie silnika tym róznica w spalaniu wyższa, jak

> turlasz się na emeryta to spalanie jest porównywalne.

Czasem się tak kulam i ten klekot spala poniżej 5 L wink.gif

Ale po co tak jeździć bez frajdy z jazdy zlosnik.gif

Mam ciężką nogę grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.