Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana linki sprzegla

Featured Replies

Napisano

Niestety dopadla mnie awaria - pekla linka sprzegla. Auto unieruchomione na parkingu a holowac mi sie nie chce za bardzo. czy wymiana to duzo roboty i rozebranie polowy samochodu? z tego co udalo mi sie wymacac organoleptycznie to wyciagnalem czesc linki ktora wchodzial w sciane grodziowa. z ksiazki sam naprawiam wyczytalem ze trzeba jeszcze odkrecic jakies srubki. czy na parkingu bez podnosnika/kanalu i koneicznosci wybebeszania polowy silnika dam rade wymienic ta linke? za wszelkie wskazowki i porady z gory dziekuje. ceny na alledrogo sa w miare znosne wiec tam pewnie bym ja nabyl.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

bez kanału nie dasz rady. nie dalej jak 2 miesiące temu zmieniałem, bo tez pękła. do sciany grodziowej jest przykręcona 2 śrubkami i od góry nie dostaniesz do tych srub, a i z kanału tez jest troche gimnastyki. ogólnie to ze 20 min roboty, powodzenia

Napisano

> bez kanału nie dasz rady. nie dalej jak 2 miesiące temu zmieniałem, bo tez pękła. do sciany

> grodziowej jest przykręcona 2 śrubkami i od góry nie dostaniesz do tych srub, a i z kanału tez

> jest troche gimnastyki. ogólnie to ze 20 min roboty, powodzenia

gadasz głupoty z tym kanałem w 1,6 wymieniałem dwa razy, drugi raz jak pękła druga rzemieślnicza zamontowałem oryginał i działało, pod blokiem robisz to w max 15min... jak wiesz jak to rozkręcić... jak coś to mam nową prawie oryginalną linkę z 1,6 jak by ktoś był chętny tanio...

Napisano
  • Autor

to moze kolega podpowie co zdemontowac dodatkowo lub jak sie dobrac od gory do tych srubek.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

no właśnie robiąc to z kanału nic nie musisz demontowac, a jak próbowałem od góry, to w zaden sposób nie mogłem sięgnąć tam ręką, a dopiero co włożyc tam klucz, zeby odkręcić ten pancerz

ps. dziwie sie, ze jeszcze nie ogarnąłeś tematu

Napisano

> to moze kolega podpowie co zdemontowac dodatkowo lub jak sie dobrac od gory do tych srubek.

> Pozdrawiam

> Paweł

prawie nic smile.gif a jak masz chude łapy to tym lepiej smile.gif ja mam troche duże i dałem rade smile.gif

Napisano
  • Autor

temat plabnuje ogarniac dzis po robocie jesli oczywiscie linka dojedzie smile.gif

Pozdrawiam i dziekuje

Paweł

Napisano

potwierdzam - robiem to bez kanału, moimi kowalskimi rękami i dało radę. chyba tylko nieco uniosłem auto, żeby był lepszy dostęp do tych śrub

Napisano
  • Autor

zrobione. bez kanalu smile.gif najwiekszy problem to srubki smile.gif i przeszkadzajacy parownik LPG sciana.gif gdyby go nie bylo to da sie latwo ogarnac temat bez kanalu. siena smiga nadal smile.gif

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Paweł

Napisano

> zrobione. bez kanalu najwiekszy problem to srubki i przeszkadzajacy parownik LPG gdyby go nie

> bylo to da sie latwo ogarnac temat bez kanalu. siena smiga nadal

> Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

> Paweł

No widzisz smile.gif jaką linke kupiłeś? jak zamiennik czy rzemiosło to daj znać 270751858-jezyk.gif za 2-3 tygodnie, sprzedam Ci oryginał ;D

ps: jaki miałeś uchwyt do pedała sprzęgła? taki długi plastik czy metalowa końcówka? nalażłeś oleju/smaru to pancerza? smile.gif

Napisano
  • Autor

wg. alledrogo oryginal. koncowka plastikowa. balem sie wpierwszej chwili ze nie bedzie pasowac. oleju troszke podlalem nauczony doswiadczeniem smile.gif

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> wg. alledrogo oryginal. koncowka plastikowa. balem sie wpierwszej chwili ze nie bedzie pasowac.

> oleju troszke podlalem nauczony doswiadczeniem

> Pozdrawiam

> Paweł

to powinno być okej ;D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam wszystkich! Panowie, wczoraj przy parkowaniu pod blokiem poczułem pod pedałem sprzęgła tak jakby coś strzeliło i pedał sprzęgła opadł na sam dół. Popatrzyłem pod pedał i zauważyłem że linka nie zeszła z pedała, przypuszczam że się zerwała albo zeskoczyła od strony silnika. Czy ma ktoś może jakiś manual jak dotrzeć do tej linki pod maską? Bo za cholerę jej nie widzę. Słyszałem że w sejku trzeba odkręcić lewe przednie koło i nadkole i tak zrobiłem ale niczego co by przypominało linkę nie zauważyłem.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

> Witam wszystkich! Panowie, wczoraj przy parkowaniu pod blokiem poczułem pod pedałem sprzęgła tak

> jakby coś strzeliło i pedał sprzęgła opadł na sam dół. Popatrzyłem pod pedał i zauważyłem że

> linka nie zeszła z pedała, przypuszczam że się zerwała albo zeskoczyła od strony silnika. Czy

> ma ktoś może jakiś manual jak dotrzeć do tej linki pod maską? Bo za cholerę jej nie widzę.

> Słyszałem że w sejku trzeba odkręcić lewe przednie koło i nadkole i tak zrobiłem ale niczego

> co by przypominało linkę nie zauważyłem.

> Z góry dzięki za pomoc.

Łapa od sprzęgła jest tak między silnikiem a akumulatorem. Z tego co pamiętam z regulacji linki, to musisz wcisnąć rękę pod aku. Można zdemontować akumulator i jego podstawę, ponoć lepsze dojście.

No i witamy nowego kolegę na kąciku 20.GIF

Napisano

> Łapa od sprzęgła jest tak między silnikiem a akumulatorem. Z tego co pamiętam z regulacji linki, to

> musisz wcisnąć rękę pod aku. Można zdemontować akumulator i jego podstawę, ponoć lepsze

> dojście.

> No i witamy nowego kolegę na kąciku

A no witam witam wink.gif Od nie dawna jestem posiadaczem Sieny no i to mój pierwszy poważniejszy problem z tym autkiem.

olekk, powiedz mi proszę jak ta łapa mniej więcej wygląda? Myślisz że bez problemu idzie to zrobić po wyciągnięciu akumulatora i odkręceniu tej półki na aku? Jestem trochę zielony w tych sprawach i wolę się dopytać dokładniej. Szkoda że nie jest to tak jak z linką od gazu.... frown.gif

Napisano

> A no witam witam Od nie dawna jestem posiadaczem Sieny no i to mój pierwszy poważniejszy problem z

> tym autkiem.

> olekk, powiedz mi proszę jak ta łapa mniej więcej wygląda? Myślisz że bez problemu idzie to zrobić

> po wyciągnięciu akumulatora i odkręceniu tej półki na aku? Jestem trochę zielony w tych

> sprawach i wolę się dopytać dokładniej. Szkoda że nie jest to tak jak z linką od gazu....

Jak wygląda.... Taka wyprofilowana blacha usytuowana w poziomie z otworem na końcu w który wchodzi nagwintowana końcówka linki. Piszą wyżej że można to zrobić samemu. Wprawdzie u mnie wymieniana była linka już trzy razy ale zawsze robił to znajomy mechanik i mówił że łatwiejsze dojście po wymontowaniu aku z podstawą. Więcej niestety nie pomogę. Ja tylko wpychałem tam swoje łapy gdy była potrzeba regulacji linki. Hmm, wszystko jedną ręka plus dwa klucze aby popuścić a potem zablokować kontrę. Ciężkie dojście ale jakoś szło.

Napisano
  • Autor

wiec tak. sprawe da sie ogarnac samemu nawet bez podnosnika. jesli chodzi o koniec czy dzwigni sprzegla to nzajduje sie on jak koledzy pisali pod akumulatorem. najlepszy dostep od zderzaka. lap przesadnie chudych nie mam ale dalem rade. gorzej jest ze srubami na scianie grodziowej, ktore trzeba odkrecic zeby zdjac linke a pozniej przykrecic wraz z nowa. mozna wjechac na kanal albo jakis podnposnik, ewentualnie wczolgac sie pod auto i odkrecic. u mnie dostep od gory niestety utrdnial parownik lpg, ale jak go nie masz to powinien byc dostep ok od gory. ogolnie temat nie jest tudny. wystarczy troche czasu wygimanstykowane lapki i da rade smile.gif

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Paweł

Napisano

Niestety parownik mam frown.gif ale mam też chude ręce wink.gif. A powiedzcie mi jeszcze Panowie jeśli macie taką wiedzę jakie klucze są mi potrzebne do dostania się do tej linki oraz jakie klucze podchodzą do tej półki od akumulatora? Pytam bo nie mam żadnych kluczy i muszę je z pracy pożyczyć

Napisano

> wiec tak. sprawe da sie ogarnac samemu nawet bez podnosnika. jesli chodzi o koniec czy dzwigni

> sprzegla to nzajduje sie on jak koledzy pisali pod akumulatorem. najlepszy dostep od zderzaka.

> lap przesadnie chudych nie mam ale dalem rade. gorzej jest ze srubami na scianie grodziowej,

> ktore trzeba odkrecic zeby zdjac linke a pozniej przykrecic wraz z nowa. mozna wjechac na

> kanal albo jakis podnposnik, ewentualnie wczolgac sie pod auto i odkrecic. u mnie dostep od

> gory niestety utrdnial parownik lpg, ale jak go nie masz to powinien byc dostep ok od gory.

> ogolnie temat nie jest tudny. wystarczy troche czasu wygimanstykowane lapki i da rade

> Pozdrawiam i zycze powodzenia.

> Paweł

Wielkie dzięki Pawle! Ale to nie ja chcę wymienić linkę zlosnik.gif

Napisano

> Niestety parownik mam ale mam też chude ręce . A powiedzcie mi jeszcze Panowie jeśli macie taką

> wiedzę jakie klucze są mi potrzebne do dostania się do tej linki oraz jakie klucze podchodzą

> do tej półki od akumulatora? Pytam bo nie mam żadnych kluczy i muszę je z pracy pożyczyć

Regulację robiłem dawno temu a mechanika nie pytałem jakim co odkręcał. Ale myślę że jak pożyczysz od 10 do 19 to obskoczysz tymi kluczami wszystko (tylko żeby się dublowały jakby jakieś kontry były).

Napisano
  • Autor

juz spiesze doniesc smile.gif do srub przy scianie grodziowej uzywalem 10-tki. do tych przy dzwigni sprzegla chyba tego samego. do podstawy aku bylo cos wiecej ale nie pamietam czy to 13 czy jakies inne cos.

Paweł

Napisano

> Regulację robiłem dawno temu a mechanika nie pytałem jakim co odkręcał. Ale myślę że jak pożyczysz

> od 10 do 19 to obskoczysz tymi kluczami wszystko (tylko żeby się dublowały jakby jakieś kontry

> były).

No tak. Problem jest taki że auto nie stoi u mnie pod blokiem tylko 20km stąd w innej miejscowości pod innym blokiem wink.gif dlatego chcę się dowiedzieć jak najwięcej i jak najwięcej rzeczy ze sobą wziąć żeby nie latać po jakiś klucz cholera wie gdzie. Przede wszystkim tak jak olekk powiedział mam nadzieję że nie bedzie potrzeby wymiany linki dlatego też najpierw chciałbym sam zobaczyć co się stało i czy mogę to sam naprawić. Dopiero później zadzwonię do znajomego mechanika z tej miejscowości w której stoi auto. Więc tak, jutro jadę i wyciągam akumulator, odkręcam tą półkę na której stoi aku i szukam tej linki, ew. miejsca gdzie ta linka powinna się znajdować, fajnie by było jakby któryś z Was koledzy napisał ew. pokazał zdjęcie jak wygląda ta łapa na której trzyma się końcówka linki albo choć samą końcówkę linki żebym wiedział czego szukać. Dzięki za szybkie odpowiedzi!!

Napisano

> juz spiesze doniesc do srub przy scianie grodziowej uzywalem 10-tki. do tych przy dzwigni sprzegla

> chyba tego samego. do podstawy aku bylo cos wiecej ale nie pamietam czy to 13 czy jakies inne

> cos.

> Paweł

Pawle, im więcej info tym lepiej! Szukałem chyba wszędzie dokładnych info, nawet w książce SAM NAPRAWIAM. Ale nic nigdzie dokładniejszego nie znalazłem :/

Napisano

> Pawle, im więcej info tym lepiej! Szukałem chyba wszędzie dokładnych info, nawet w książce SAM

> NAPRAWIAM. Ale nic nigdzie dokładniejszego nie znalazłem :/

Zajrzyj na priva.

Napisano

Panowie, sprawa jest taka że patrzyłem pod pedał i linka tam jest. I nie ważne czy podniosę pedał do góry czy też on opadnie na podłogę to ta linka jest ciągle w tym samym jednym miejscu. Nawet gdy spróbuję ją pociągnąć do siebie czy pchnąć to nawet nie drgnie. Kolega w pracy mi powiedział że skoro tak jest to wina może leżeć po stronie samego pedału sprzęgła który mógł się "zepsuć". Czy pedał sprzęgła powinien mieć taką samą sprężynę jak przy pedale hamulca? Bo patrzyłem i nie ma takiej przy pedale sprzęgła. Jest w ogóle możliwe że to pedał mógł się "urwać" czy coś zamiast awarii tej linki o której ciągle piszę?

Napisano

> Panowie, sprawa jest taka że patrzyłem pod pedał i linka tam jest. I nie ważne czy podniosę pedał

> do góry czy też on opadnie na podłogę to ta linka jest ciągle w tym samym jednym miejscu.

> Nawet gdy spróbuję ją pociągnąć do siebie czy pchnąć to nawet nie drgnie. Kolega w pracy mi

> powiedział że skoro tak jest to wina może leżeć po stronie samego pedału sprzęgła który mógł

> się "zepsuć". Czy pedał sprzęgła powinien mieć taką samą sprężynę jak przy pedale hamulca? Bo

> patrzyłem i nie ma takiej przy pedale sprzęgła. Jest w ogóle możliwe że to pedał mógł się

> "urwać" czy coś zamiast awarii tej linki o której ciągle piszę?

Pedał sprzęgła raczej nie mógł się zepsuć a sprężyny tam nie ma. Myślę że kluczowe jest stwierdzenie z Twojego pierwszego posta - "Panowie, wczoraj przy parkowaniu pod blokiem poczułem pod pedałem sprzęgła tak jakby coś strzeliło i pedał sprzęgła opadł na sam dół." I to wszystko, klasyczny objaw, w/g mnie linka do wymiany.

Mała edyta - musiałem gdzieś pojechać i zerknąłem pod deskę. Jest sprężyna która podciąga pedał sprzęgła (zwoje na osi pedałów i zahaczona o płaskownik do którego przymocowana jest stopka pedału)

Napisano

> Pedał sprzęgła raczej nie mógł się zepsuć a sprężyny tam nie ma. Myślę że kluczowe jest

> stwierdzenie z Twojego pierwszego posta - "Panowie, wczoraj przy parkowaniu pod blokiem

> poczułem pod pedałem sprzęgła tak jakby coś strzeliło i pedał sprzęgła opadł na sam dół." I to

> wszystko, klasyczny objaw, w/g mnie linka do wymiany.

To dlaczego tej linki nie da się ani wyciągnąć ani wepchać choć trochę?

Napisano

ale ciągniesz za samą linke, czy za pancerz?

jesli nie linka, to masz sprzęgło do roboty

Napisano

> ciągnę za samą linkę...

Zajrzyj pod maskę i pomacaj tę łapę (rusza się czy nie? może połamana?). Wymacaj końcówkę linki i spróbuj ją wytargać od strony silnika. A może nagwintowanej końcówki już tam nie ma bo wypadła? Oblukaj to od strony silnika.

Napisano
  • Autor

pytanie w ktorym miejscu ci strzelila. u mnei bylo tak ze odpialem linke od pedalu, pociagnalem i wyszla sama. mozesz tez sprobowac od drugiej strony. odkrec sruby mocujace linke do lapy sprzegla i sprobuj ja pociagnac jesli sprezynuje to z tym kawlakiem jest ok. musiala peknac dalej.

Pozdr

Paweł

Napisano

Witam, problem rozwiązany! Okazała się linka pęknięta przy samej łapie. Linkę wymienił mi znajomy mechanik ale po dniu biegi strasznie ciężko zaczęły wchodzić. Więc wczoraj sam wyregulowałem linkę tak że na razie sprzęgło chodzi dobrze i biegi wchodzą płynnie.

Dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.