Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Simmering skrzyni biegów F13

Featured Replies

Napisano

Parę pytań, może jest ktoś kto to wymieniał i podzieli się spostrzeżeniami.

chodzi mi dokładnie o ten link:

http://www.astra.aut...nt/view/278/48/

A dokładnie chodzi mi o zdjęcie nr.8 ( licząc od góry strony) jest tam trzpień zaznaczony na czerwono, ale w opisie nie ma nic na jego temat.

O co chodzi z tym trzpieniem?

Dla dość dobrze ogarniętego amatora majsterkowicza, jaki czas należy przeznaczyć na wymianę tego simmeringu?

Jakie klucze tam są potrzebne?

Trochę oleju ze skrzyni już mi wyciekł, czy można dolać olej po zdjęciu tej pokrywy?Dużo prościej chyba niż przez mały otworek....

Napisano

Zapewne koledze chodzi o ten manual

Zaznaczony w czerwonym "czyms" trzpien to os dzwigni wybierania biegow, nie ma potrzeby jej demontazu lub innych magicznych przy niej czynnosciach.

Srednio wprawnemu majsterkowiczowi operacja zajmie ok 2-3 godzin.

Olej do skrzyni nalejesz po odkreceniu odpowietrznika w pokrywie mechanizmu wybierajacego.

Pozdrawiam

Napisano

> O co chodzi z tym trzpieniem?

Na 9-tym zdjęciu widać pierścień osadczy. Po jego zdjęciu można wyjąć ramię poruszające wodzikami.

> Dla dość dobrze ogarniętego amatora majsterkowicza, jaki czas należy przeznaczyć na wymianę tego

> simmeringu?

Z pół godziny.

> Jakie klucze tam są potrzebne?

klucz do odkręcenia śrub pokrywy, trzpień do wybicia sworznia, śrubokręt do wydłubania starego uszczelniacza i młotek do wbicia nowego.

> czy można dolać olej po zdjęciu tej pokrywy?

Oczywiście.

Napisano
  • Autor

No obstawiałem z godzinkę:) Ale 3h przeraziły mnie:D

Dziękuję za rady, zastanawiałem się po prostu ,po co jest zaznaczony ten "trzpień".

Jeszcze pytanko o olej do skrzyni.Jaki lać? Facet w sklepie powiedział że muszę wlać taki sam kolor jaki jest już wlany.

Napisano

Trzpień jest istotny jeśli demontaż rozpoczniesz na biegu a nie na luzie zlosnik.gif .

Wymieniałem ten simmering u siebie, godzina czasu wystarczy.

Kilka moich uwag:

-oczyść dokładnie z resztek oleju i piachu cały element

-u mnie sworzeń wybieraka jest inny niż na zdjęciu, ma z boku taki haczyk, który najpierw trzeba wcisnąć i wtedy wyciągnąć sworzeń

-papierowa uszczelka widoczna na zdjęciach powinna być wymieniona na nową

-obudowę wybieraka najpierw trochę pociągasz do góry żeby zeszła z kołków ustalających, potem jej tylną część podnosisz do góry i wtedy przednia część powinna wyjść bez oporów

-do wybicia kołka trzeba użyć trochę siły manewrując przy tym trzpieniem tak żeby kołek był wybijany do rogu obudowy

-przy wbijaniu kołka nie trzeba go dobijać "na równo" z powierzchnią trzpienia ale zostawić go z obu stron po równo

-olej chyba 75W-90 można uzupełnić w trakcie wymiany jednak żeby skontrolować jego poziom trzeba odkręcić korek z boku skrzyni biegów - poziom powinien być około 1 cm poniżej dolnej krawędzi kołka . U siebie co prawda uzupełniłem olej na równo z korkiem i jak na razie problemów nie widzę. Amen swiety.gif

Napisano
  • Autor

Czyli najlepiej ustawić na "luz" i po wymianie simmeringu zakładam obudowę i gra?

Napisano

> Czyli najlepiej ustawić na "luz" i po wymianie simmeringu zakładam obudowę i gra?

No jeżeli nie będziesz ruszał "pająka" to w poza wymianą oleju nic.

Do wymiany oleju w skrzyni polecałbym się przyłożyć.

Jak zdejmiesz górną część sam zobaczysz/poczujesz dlaczego.

Polecam odkręcić dolną miskę w skrzyni i spuścić cały olej, przykręcić jeszcze raz na starej uszczelce zalać ropy, skręcić wszystko na nawo i przejechać się jakieś 100 metrów a ideałem by było jakbyś miał przód auta w górze wtedy skrzynie nie przenosiła by ciężaru auta.

Tak wypłukaną skrzynie biegów rozkręcasz od góry i od dołu pozostawiasz na jakiś czas, niech ropa wyparuje, wymieniasz wszelakie uszczelki uszczelniając dodatkowo masą uszczelniającą elring, odkręcasz wcześniej korek rewizyjny, i zalewasz olejem aż Ci pocieknie z niego olej zakręcasz, zakładasz górną część na nowej uszczelce i cieszysz się z dobrze wykonanej pracy.

Aha spuszczony olej możesz zostawić jako argument w rozmowie z ludźmi co sądzą, że w skrzyni oleju nie powinno się wymieniać.

Edit:

Ja zalałem olej GM, w sumie nie taki drogi a polecany:

KLIK do aukcji

285133827-1635948231.jpg

Zdjęcie zapożyczone z serwisu aukcyjnego.

PZDR VEN

post-53807-14352513371826_thumb.jpg

Napisano

> Czyli najlepiej ustawić na "luz" i po wymianie simmeringu zakładam obudowę i gra?

tak; chodzi o to że na luzie bez żadnych kombinacji opisanych w manualu można z powrotem założyć obudowę

Napisano

> -papierowa uszczelka widoczna na zdjęciach powinna być wymieniona na nową

W razie braku uszczelki można złożyć na sam uszczelniacz, nie będzie problemów. Ja stosuję Reinzosil.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Simmering wymieniony:)

Zeszło trochę więcej czasu niż 30 minut ( godzina) ale wszystko działa i mam nadzieję że przestanie wyciekać olej:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.