Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[mk1] Silnik gaśnie podczas jazdy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu podczas jazdy zaczyna mi gasnąć silnik. Najczęściej wygląda to tak, że na sekundę zgaśnie (zapala się tylko marchewa), po czym zapala (siła rozpędu).

Czasami jednak jest tak, że nie zapali. Wtedy z kluczyka złapie za pierwszym razem.

Na jałowym biegu także chodzi bez problemu.

Co może być nie tak?

Może być to problem stacyjki (coś nie łączy)?

Napisano

> Witam,

> Od jakiegoś czasu podczas jazdy zaczyna mi gasnąć silnik. Najczęściej wygląda to tak, że na sekundę

> zgaśnie (zapala się tylko marchewa), po czym zapala (siła rozpędu).

> Czasami jednak jest tak, że nie zapali. Wtedy z kluczyka złapie za pierwszym razem.

> Na jałowym biegu także chodzi bez problemu.

> Co może być nie tak?

> Może być to problem stacyjki (coś nie łączy)?

Może być wszystko, ale zacznij od drobnostek w stylu świece, przewody WN, cewka.

Na LPG i na benzynie dzieje się tak samo?

Napisano
  • Autor

Świece i przewody wymienione - żadnej zmiany. Jedna cewka wymieniana rok temu.

Tak, bez znaczenia, czy jadę na lpg, czy na benzynie.

Napisano

> Świece i przewody wymienione - żadnej zmiany. Jedna cewka wymieniana rok temu.

> Tak, bez znaczenia, czy jadę na lpg, czy na benzynie.

Sprawdzić masy przy silniku i body komputerze. Najlepiej porozkręcać i przeczyścić.

Napisano

> Świece i przewody wymienione - żadnej zmiany. Jedna cewka wymieniana rok temu.

Rozumiem, że obie sprawdziłeś, więc może wtryskiwacz.

> Tak, bez znaczenia, czy jadę na lpg, czy na benzynie.

Czyli eliminuje to którykolwiek z układów zasilania - zostają sprawy elektryczne.

Niestety może to być też wina komputera - miałem tak jeszcze w CC.

Napisano
  • Autor

> Niestety może to być też wina komputera - miałem tak jeszcze w CC.

Też przyszło mi to do głowy niestety :/

Jest coś jeszcze w komorze silnika po lewej stronie przy samej grodzi do kabiny pod plastikową osłoną. Są tam jakieś bezpieczniki (jeden jest chyba od pompy paliwa), jakiś przekaźnik z białą hermetycznie zamkniętą obudową. Poza tym jest tam jeszcze jakiś element przykręcony poziomo pod metalowym uchwytem. Może tam coś jest uszkodzone - nie wiem od czego poszczególne elementy tam są.

Napisano

Jaki błąd wywala po podpięciu do kompa?

Napisano
  • Autor

> Jaki błąd wywala po podpięciu do kompa?

Nie podpinałem. Średnio mam ochotę wydać 100% na coś, co nie gwarantuje nawet w 70% wskazania przyczyny problemu.

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Czasami po włączeniu zapłonu kontrolka kluczyka (immo) nie gaśnie. Trzeba wyjąć kluczyk, włożyć ponownie i przeważnie za drugim razem już gaśnie. To może mieć jakiś wpływ?

Napisano

No to jeździj dalej, kupuj i wymieniaj w ciemno czujniki. Wyjdzie taniej facepalm%5B1%5D.gif Zwłaszcza że obecnie możesz sam się podpiąć nie płacąc nikomu.

Napisano
  • Autor

> Zwłaszcza że obecnie możesz sam się podpiąć nie płacąc nikomu.

Tzn? Dotychczas interfejs, który na to pozwalał kosztował 200zł. Jest coś innego?

Napisano

Miałem podobny objaw frown.gif podpiecie pod kompa wskazało uszkodzona pamięc w kompie frown.gif , wymiana pamieci w prof. serwisie pomogła smile.gif takze polecam podpęcie pod kompa smile.gif pozdrówka smile.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem podobny objaw podpiecie pod kompa wskazało uszkodzona pamięc w kompie , wymiana pamieci w

> prof. serwisie pomogła takze polecam podpęcie pod kompa pozdrówka

Tak, ale jak można to zrobić samemu?

Co kolega kmark2 miał na myśli pisząc:

>Zwłaszcza że obecnie możesz sam się podpiąć nie płacąc nikomu.

?

Napisano

> Tak, ale jak można to zrobić samemu?

> Co kolega kmark2 miał na myśli pisząc:

> ?

Nie widziałeś tematu o IAW Fiat scan? Program daje radę, kabelek do tego to zwykły vag za 20zł.

Napisano

> kabelek do tego to zwykły vag za 20zł.

mógłbyś podać jakiś link na ten kabel?

Napisano

> no tak ale w mk1 wtyka serwisowa jest 3 pinowa

Można dokupić przejściówkę lub samemu ją wydłubać.

Wtyka fejsu VAG

Pin 7 - linia K

Pin 15 - linia L

PIN 4 - masa aku

Pin 16 - +12

Gniazdo 3 pinowe w samochodzie zaczep do góry:

Lewy pin - linia L

Środkowy pin - masa

Prawy pin - linia K

Napisano

> Najlepsze jest to, że mam taki kabel - do Polówki był potrzebny.

> Odpalę diagnostykę, może coś ciekawego tam będzie.

No to ściągasz program, wyprowadzasz kabelki tak jak napisał powyżej pituś i wszystko.

Napisano
  • Autor

indekscf.jpg

A = L

B = masa

C = K

Rozumiem, że ten schemat jest prawidłowy (głównie chodzi o usytuowanie pinów K oraz L)?

131282385809.jpg

Napisano

> A = L

> B = masa

> C = K

> Rozumiem, że ten schemat jest prawidłowy (głównie chodzi o usytuowanie pinów K oraz L)?

Tak

Napisano

Sam z tym wojowałem. Niedawno wymieniłem przekaźnik pompy paliwa i jak ręką odjął. Doszliśmy do tego w ten sposób, że komp pokazywał spadki napięcia na ECU. Przekaźnik odpowiada za napięcie na pompie paliwa i na centralce. 130zł kosztuje taki przekaźnik

Napisano
  • Autor

Tylko kwestia jest taka, że u mnie problem także występuje podczas jazdy na LPG - więc na dobrą sprawę pompę paliwa można by całkowicie odpiąć.

Napisano

Ale przekaźnik odpowiada też za napięcie na ECU, może Ci sie uda z kimś podmienić ten przekaźnik na próbe. W Palio 75 jest taki sam, mozliwe że we wszystkich silnika Fire jest taki sam.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem sobie prowizoryczną przejściówkę, jednak Fiat ECU Scan nie może uzyskać połączenia. Port COM w aplikacji jest ustawiony jaki jak w sterowniku (13). W sterowniku żadnych ustawień nie zmieniałem zostały domyślne).

Mój komp to IAW 8F.5T

Da się coś wymodzić, żeby się połączył?

Napisano

> Zrobiłem sobie prowizoryczną przejściówkę, jednak Fiat ECU Scan nie może uzyskać połączenia. Port

> COM w aplikacji jest ustawiony jaki jak w sterowniku (13). W sterowniku żadnych ustawień nie

> zmieniałem zostały domyślne).

> Mój komp to IAW 8F.5T

> Da się coś wymodzić, żeby się połączył?

FiatEcuScan nie obsługuje silników P!.

Poczytaj ten wątek a wszystko Ci się rozjaśni. IAW-scan poradzi sobie z silnikiem PI bez problemu.

Napisano
  • Autor

> FiatEcuScan nie obsługuje silników P!.

> Poczytaj ten wątek a wszystko Ci się rozjaśni. IAW-scan poradzi sobie z silnikiem PI bez

> problemu.

IAW Scan pobrany z: http://sourceforge.net/projects/iaw-scan/files/

niestety przy próbie połączenia jest informacja włącz zapłon - jednak nie łączy się (zapłon jest włączony, na włączonym silniku tak samo to wygląda).

Napisano

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Widać wątek który przytoczyłem przeczytałeś wyrywkowo. Odpalasz program, nawiązujesz połączenie, i w momencie gdy program Cię poprosi włączasz zapłon. cool.gif

Napisano
  • Autor

Przepraszam, ale nie miałem czasu doczytać podanego przez Ciebie tematu - musiałem dzisiaj się 'bawić' betoniarką.

Oto wyniki z IAW Scan (testowane na benzynie):

79434041.th.png 20595366.th.png

Wszystkie przeprowadzone testy zostały zakończone bez problemów.

Po przełączeniu na LPG wskoczyło kilkanaście innych błędów:

67082528.th.png 80875566.th.png 88876540.th.png

Po wykasowaniu wszystkich błędów na benzynie oraz na LPG żaden błąd nie wskoczył (puste okno na zakładce Błędy).

Napisano

Podana procedura poskutkowała?

Pytam bo podłączając kiedyś PI wyrzucało mi ten sam komunikat, potem w seju stosowałem procedurę którą Ci podałem i liczba połączeń z kompem 100 na 100.

Jakie miałeś objawy nieprawidłowej pracy, że podłączałeś interfejs?

Jak wygląda w programie oscylacja lambdy?

Przyjrzyj się pracy 2 cewki i po jakimś czasie wykonaj ponownie odczyt kodów błędów.

Napisano
  • Autor

> Podana procedura poskutkowała?

> Pytam bo podłączając kiedyś PI wyrzucało mi ten sam komunikat, potem w seju stosowałem procedurę

> którą Ci podałem i liczba połączeń z kompem 100 na 100.

Tak, w ten sposób bez problemu mogłem się połączyć za każdym razem (kliknąć na połącz, po czym włączyć zapłon).

> Jakie miałeś objawy nieprawidłowej pracy, że podłączałeś interfejs?

Silnik gasł podczas jazdy na 1-5 sekund, po czym odpalał. Dodam, że gaśnie tylko podczas jazdy (na jałowym biegu jest ok). Rodzaj paliwa (benzyna, czy LPG) jest bez znaczenia.

> Jak wygląda w programie oscylacja lambdy?

Nie pamiętam jakie wskazywała wartości, ale utrzymywała się ciągle na zielonym polu (nawet podczas przygazówek).

> Przyjrzyj się pracy 2 cewki i po jakimś czasie wykonaj ponownie odczyt kodów błędów.

Gdyby to była awaria jednej z cewek, to jest taka możliwość, że silnik gasłby całkowicie? Nie powinno być tak, że straciłby tylko moc?

Napisano

> Silnik gasł podczas jazdy na 1-5 sekund, po czym odpalał. Dodam, że gaśnie tylko podczas jazdy (na

> jałowym biegu jest ok). Rodzaj paliwa (benzyna, czy LPG) jest bez znaczenia.

Czyli usterka powinna dotyczyć układu zapłonu.

> Nie pamiętam jakie wskazywała wartości, ale utrzymywała się ciągle na zielonym polu (nawet podczas

> przygazówek).

Chciałem się dowiedzieć czy wskazania się zmieniają czy utrzymują na stałym poziomie.

> Gdyby to była awaria jednej z cewek, to jest taka możliwość, że silnik gasłby całkowicie? Nie

> powinno być tak, że straciłby tylko moc?

Usterka dotyczy tylko 2 cewki. Ciekawe dlaczego. Jeżeli jest tak jak piszesz oblukaj stacyjkę, CPW i przekaźnik podwójny bo te elementy mogą być jeszcze podejrzane.

Napisano
  • Autor

> Chciałem się dowiedzieć czy wskazania się zmieniają czy utrzymują na stałym poziomie.

Jeżeli silnik pracował na równych obrotach, to wskazania sondy były ciągle na jednym poziomie. Podczas zmian obrotów silnika wskazania zmieniały się (oscylowały na całym zielonym polu).

> Usterka dotyczy tylko 2 cewki. Ciekawe dlaczego. Jeżeli jest tak jak piszesz oblukaj stacyjkę, CPW

> i przekaźnik podwójny bo te elementy mogą być jeszcze podejrzane.

Przekaźnik podwójny, to ten biały hermetycznie zamknięty tam gdzie bezpieczniki od pompy paliwa?

Jakiś rok temu jedną z cewek wymieniałem (tą od strony kabiny).

Co do stacyjki, to trochę ciężko ją przetestować, no chyba, że wypiąć z niej obie kostki i zewrzeć przewody, które powinny być połączone będąc wpiętymi do stacyjki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.